Live

Alți 80 de români de la un abator din Germania sunt infectați cu coronavirus. Unii localnici au protestat la porțile firmei

Data publicării:
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Încă 80 de români care lucrau într-un abator din Germania s-au infectat cu noul coronavirus. În total, 130 de angajați ai întreprinderii din landul Renania de Nord-Westfalia au fost testați pozitiv cu COVID-19, iar 60% dintre aceștia sunt cetățeni români, informează Ministerul de Externe de la București.

Starea românilor de sănătate este bună. Sunt în prezent în izolare la o unitate hotelieră pusă la dispoziție de către companie. Ministerul de Externe a verificat și toți angajații au contract de muncă și asigurare medicală. Până acum niciunul nu a solicitat ajutorul autorităților române.

Inspectorii de sănătate și securitate a muncii au constatat că în fabrică nu erau îndelinite cerințele de protecție împotriva COVID.

Fabricile de prelucrare a cărnii sunt deosebit de vulnerabile să se transforme în focare de coronavirus, în condițiile în care mulți lucrători sunt cazați împreună în barăci.

Luna trecută, peste 200 de români de la un abator din landul Baden-Wuerttemberg au fost confirmați cu Covid-19.

De ce au protestat localnicii

La Coesfeld nu vor fi relaxate restricţiile. Este singura localitate din Germania unde se întâmplă acest lucru. Motivul? Situaţia îngrijorătoare a infectărilor de la abatorul la care lucrează zeci de români. 

Mai mulţi localnici au protestat la porţile unităţii de prelucrare a cărnii, potrivit unui reportaj transmis de televiziunea publică ARD.

„Şcolile şi grădiniţele au fost închise şi am înţeles şi motivul. Era în regulă, chiar şi în condiţiile în care nu a existat niciun copil infectat, iar aici sunt peste 100 de angajaţi infectaţi şi şi-au continuat activitatea ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a explicat un protestatar.

„Sunt furioasă şi îngrozită că o firmă aşa de mare nu şi-a asumat responsabilitatea”, spune o altă femeie.

„Sunt muncitori migranţi veniţi din Europa de Est şi de Sud care adesea sunt cazaţi în spaţii supraaglomerate, insalubre, oameni care lucrează 60 de ore pe săptămână, care sunt epuizaţi de munca fizică grea, oameni care nu vorbesc germana”, arată un alt protestatar.

„Muncitorii est-europeni ne-au povestit că sunt catastrofale condiţiile în care sunt cazaţi, că dorm într-o cameră câte 6 sau 8 oameni”, a declarat reprezentantul unui sindicat.

Testare în masă la abatoare

Ministrul sănătăţii din landul Renania de Nord-Westfalia a dispus controale în locul în care sunt cazaţi lucrătorii şi suspendarea activităţii fabricii. Plus o testare în masă.

„Am cerut direcţiilor sanitare din land să-i testeze pe toţi angajaţii fabricilor de prelucrare a cărnii din Renania de Nord-Westfalia”, a anunțat ministrul Karl-Josef Laumann.

Asta înseamnă că vor fi testaţi de urgenţă circa 20.000 de oameni. Pentru că autorităţile se tem ca fabricile de prelucrare a cărnii să nu devină focare de infecţie care nu pot fi ţinute sub control, mai multe landuri iau în calcul testarea angajaţilor din aceste unităţi.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Merkel se declară „profund îngrijorată” de implicarea miliardarului Elon Musk în administrația lui Trump. Care este motivul

Bosch anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice

Partenerii noștri