Live

Galerie Foto Al patrulea supercomputer european a fost inaugurat. Este cel mai puternic de până acum

Data publicării:
Foto: Pekka Agarth/ lumi-supercomputer.eu

Un consorțiu format din entități din zece state europene a inaugurat cel mai recent supercomputer finanțat de UE – LUMI, care se află în Kajaani, Finlanda, notează un comunicat al Comisiei Europene.

„LUMI este supercomputerul cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic din Europa, situat pe locul trei ca cel mai rapid din lume. Este un efort comun al Întreprinderii comune europene de calcul de înaltă performanță și al consorțiului de zece state europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția. Vicepreședintele executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a spus:

«Astăzi este marcat un pas important pentru transformarea digitală și verde a Europei. Lumi este acum cel mai rapid și cel mai eficient supercomputer, din punct de vedere energetic, din Europa și unul dintre cele mai puternice din lume. Grație capacității sale de calcul masive, Lumi va permite progrese științifice în, spre exemplu, medicină și cercetare climatică la o viteză mult mai mare. Ar putea fi folosit de asemenea în dezvoltarea vaccinurilor, diagnosticarea cancerului sau atenuarea efectelor schimbării climatice. Acesta este un exemplu grozav de potențial enorm al inteligenței artificial pentru a ne îmbunătăți viețile”.

LUMI este primul dintre supercomputerele concepute de acest consorțiu care are un nivel de calcul capabil să execute mai mult de 100 de petaflops. Va avea o performanță preconizată de până la 550 de petaflops (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă) în timp ce e alimentat complet de energie regenerabilă: LUMI folosește sisteme de răcire naturală iar căldura reziduală va reprezenta aproape 20% din încălzirea districtuală din orașulo Kajaani, diminuând în mod substanțial amprenta de carbon anuală la nivelul întregului oraș.

LUMI va fi în general accesibil utilizatorilor europeni în sepetmbrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de cunoștințe nou și soluții pentru provocările societale globale.

Puterea sa de calcul va complementa supercalculatoarele existente din același consorțiu: Discoverer în Bulgaria, MeluXina în Luxemburg, Vega în Slovenia și Karolina în Cehia. Alte trie supercalculatoare europene sunt în curs de dezvoltare: LEONARDO în Italia, Deucalion în Portugalia și MareNostrum 5 în Spania”, arată un comunicat de presă.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa Comisiei Europene, după acordul COP29: „UE va continua să îşi concentreze sprijinul asupra celor mai vulnerabili”

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Partenerii noștri