Live

Agenții de informații ruși, țintiți de UE cu sancțiuni pentru că au efectuat atacuri hibride pentru a destabiliza Occidentul

Data publicării:
Potrivit diplomaților de la Bruxelles a fost stabilită o listă de 16 indivizi şi trei entităţi. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Miniştrii de externe din UE vor decide luni sancţiuni contra agenţilor de informaţii ruşi, acuzaţi că au efectuat atacuri hibride în Uniunea Europeană, au indicat vineri diplomaţii europeni la Bruxelles.

UE şi NATO acuză Moscova de efectuarea unor atacuri hibride, acte de sabotaj, incendii voluntare sau chiar tentative de asasinat, pentru a destabiliza Occidentul şi a îl descuraja să-şi continue susţinerea pentru Ucraina în războiul cu Rusia, informează Agerpres.

Potrivit diplomaților de la Bruxelles a fost stabilită o listă de 16 indivizi şi trei entităţi. Sancţiunile constau în îngheţarea activelor din UE şi o interdicţie de intrare pe teritoriul Uniunii Europene.

Europenii acuză Moscova de atacuri cibernetice şi dezinformare, în special în timpul alegerilor în Uniunea Europeană. Astfel, România a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în 24 noiembrie, din cauza presupuselor fraude şi manipulări electorale realizate de Rusiei, menţionează AFP.

De asemenea, miniştrii de externe europeni vor adopta oficial al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de agresiune contra Ucrainei. Noile sancţiuni au fost deja agreate miercuri de ambasadorii statelor membre pe lângă UE.

Pachetul de sancţiuni vizează aproape 30 de entităţi, peste 50 de indivizi şi 45 de nave petroliere. Aceste nave vor avea interdicţie de a transporta ţiţei şi produse petroliere ruseşti din porturile UE şi de a folosi serviciile companiilor europene.

În iunie, circa 25 de nave ce transportau ţiţei rusesc au fost deja sancţionate de Uniunea Europeană.

Rusia a fost acuzată de mai mult timp că foloseşte nave care nu sunt deţinute de companii de transport maritim occidentale sau asigurate de companii europene, pentru a putea ocoli plafonul aplicat de Occident asupra preţului exporturilor de petrol rusesc către ţări din afara UE.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Kosovarii au reacționat, după ce și-au aflat adversarii din preliminariile pentru CM 2026: ”Atenția este îndreptată”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tiraspolul propune Chişinăului să facă un apel comun către Rusia şi Ucraina privind tranzitul gazelor rusești

Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești care nu încalcă sancţiunile SUA. Szijjarto: „Problema a fost rezolvată”

Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria, după căderea lui Assad. Ucraina i-ar putea lua locul: „Dacă e nevoie, vom fi acolo”

Bashar al-Assad ar fi transferat 135 de miliarde de dolari în Rusia, susține un fost ofițer de informații sirian

Partenerii noștri