Live

Acord UE pe tema centrelor pentru refugiați

Data actualizării: Data publicării:
CALAIS, FRANCE - OCTOBER 28: Migrants including minors wait outside the Calais Jungle school house after they were allowed by police back inside to shelter for the night on October 28, 2016 in Calais, France. Authorities have now declared th site empty of migrants although aid workers say that up to 100 minors are still living there. The french government say 5,600 people have been moved to reception centres across France since Monday. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Uniunea Europeană va finanţa centre de refugiaţi în state din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. În interiorul Uniunii vor funcţiona centre „închise”, în care imigranţii vor fi distribuiţi din statele în care ajung prima dată, respectiv Italia şi Grecia. Sunt unele dintre prevederile acordului care a fost negociat la Bruxelles, mai bine de 13 ore.

Liderii europeni au convenit că trebuie întărite controalele la frontierele externe ale Uniunii şi trebuie luate de urgenţă măsuri pentru a combate apariţia unor noi rute de migraţie. De asemenea, vor prelua imigranţi doar statele care vor asta, fără să existe o obligaţie în acest sens.

Pe partea financiară, Turcia ar urma să primească alte 3 miliarde de euro, pentru efortul pe care îl face cu găzduirea a două milioane de refugiaţi din Siria.

Negocierile s-au purtat pe baza unui proiect realizat de premierul Italiei şi de preşedintele Franţei. Şi asta după ce premierul italian ameninţase că nu va semna concluziile Consiliului European dacă ţara sa nu primeşte garanţii şi ajutor.

Emmanuel Macron, președintele Franței: Aceste centre de debarcare sunt un răspuns la o solidaritate necesară fără să modificăm regulile solidarităţii noastre colective, iar pentru mine repreyintă un răspuns la cererea Italiei, un compromis la care am ajuns. Nu modificăm prevederile dreptului internaţional maritim, nu schimbăm regulile responsabilităţii faţă de legile noastre, ci aducem o solidaritate crescută prin aceste centre controlate, precum şi o eficienţă mai mare în ceea ce priveşte întoarcerea în ţările de origine.

Angela Merkel, cancelarul german: Evitarea insecurităţii emigranţilor, ca şi pericolele de pe mare prin crearea platformelor regionale de debarcare în afara Europei...Întotdeauna am subliniat că acest lucru este posibil numai împreună cu statele afectate, nu în absenţa lor, şi împreună cu Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite şi Oficiul pentru Emigraţie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Partenerii noștri