Acord UE pe tema centrelor pentru refugiați
Uniunea Europeană va finanţa centre de refugiaţi în state din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. În interiorul Uniunii vor funcţiona centre „închise”, în care imigranţii vor fi distribuiţi din statele în care ajung prima dată, respectiv Italia şi Grecia. Sunt unele dintre prevederile acordului care a fost negociat la Bruxelles, mai bine de 13 ore.
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Un tânăr a înjunghiat cel puțin 5 oameni la o moschee din Turcia. A filmat atacul și a postat imaginile pe X
Legea care vizează folosirea inteligenței artificiale în UE intră în vigoare de astăzi. Ce sisteme sunt interzise
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
Numărul românilor care se întorc în țară e mai mare decât al celor care pleacă, pentru prima dată de când am aderat la UE
Un avion Boeing a aterizat forțat fără roțile din față pe aeroportul din Istanbul
Stare de asediu în Istanbul, unde sunt proteste violente
O telecabină s-a prăbușit în Turcia
Liderii europeni au convenit că trebuie întărite controalele la frontierele externe ale Uniunii şi trebuie luate de urgenţă măsuri pentru a combate apariţia unor noi rute de migraţie. De asemenea, vor prelua imigranţi doar statele care vor asta, fără să existe o obligaţie în acest sens.
Pe partea financiară, Turcia ar urma să primească alte 3 miliarde de euro, pentru efortul pe care îl face cu găzduirea a două milioane de refugiaţi din Siria.
Negocierile s-au purtat pe baza unui proiect realizat de premierul Italiei şi de preşedintele Franţei. Şi asta după ce premierul italian ameninţase că nu va semna concluziile Consiliului European dacă ţara sa nu primeşte garanţii şi ajutor.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Aceste centre de debarcare sunt un răspuns la o solidaritate necesară fără să modificăm regulile solidarităţii noastre colective, iar pentru mine repreyintă un răspuns la cererea Italiei, un compromis la care am ajuns. Nu modificăm prevederile dreptului internaţional maritim, nu schimbăm regulile responsabilităţii faţă de legile noastre, ci aducem o solidaritate crescută prin aceste centre controlate, precum şi o eficienţă mai mare în ceea ce priveşte întoarcerea în ţările de origine.
Angela Merkel, cancelarul german: Evitarea insecurităţii emigranţilor, ca şi pericolele de pe mare prin crearea platformelor regionale de debarcare în afara Europei...Întotdeauna am subliniat că acest lucru este posibil numai împreună cu statele afectate, nu în absenţa lor, şi împreună cu Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite şi Oficiul pentru Emigraţie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News