Live

Acord politic: Europenii vor putea cere instituțiilor UE să-și modifice documentele care afectează mediul

Data actualizării: Data publicării:
Cetățenii UE vor putea cere revizuirea legislației UE care afectează mediul și drepturile oamenilor privind mediul. Foto: Getty Images

Comisia Europeană salută acordul politic provizoriu între Parlamentul European și Consiliu cu privire la modificarea Regulamentului Aarhus, care va permite un control public sporit al actelor UE ce afectează mediul, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, modificarea va îmbunătăți posibilitățile societății civile de a solicita instituțiilor UE să își revizuiască documentele în vederea asigurării unei mai bune protecții a mediului și acțiuni mai eficace în domeniul climei.

“Vor putea solicita un astfel de control atât organizațiile neguvernamentale de mediu, cât și persoanele ale căror drepturi sunt încălcate. În plus, orice membru al publicului care acționează împreună în interes public va putea solicita un control dacă o astfel de cerere este susținută de cel puțin 4 000 de europeni din cel puțin cinci state membre, numărul minim de persoane din rândul publicului provenind din fiecare dintre statele membre respective fiind de 250.

Regulamentul modificat va îmbunătăți și mai mult deschiderea, responsabilitatea și coerența acțiunilor Uniunii în domeniul mediului și al climei și va sprijini obiectivul Comisiei de a realiza schimbări transformatoare în cadrul Pactului verde european, prin consolidarea capacității societății civile de a contribui la această schimbare”, mai arată sursa citată.

Comisia a propus această modificare în octombrie 2020, ca urmare a angajamentului pe care și l-a asumat în cadrul Pactului verde european de a îmbunătăți accesul cetățenilor și al organizațiilor neguvernamentale de mediu la revizuirea administrativă și judiciară la nivelul UE.

În urma acordului politic provizoriu cu privire la cele mai relevante modificări, înainte să intre în vigoare, Regulamentul Aarhus revizuit trebuie aprobat și adoptat de Parlamentul European și de Consiliu.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Partenerii noștri