Live

Acceleratorul de particule de la CERN va fi repornit. Cercetătorii speră să descopere „materia întunecată”

Data actualizării: Data publicării:
Detector de particule folosit în cadrul experimentelor CERN, inclusiv pentru posibila detectare a materiei negre. Foto: Profimedia Images

Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară vor reporni în această săptămână acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), în speranţa detectării aşa-numitei „materii întunecate”, aflate dincolo de universul vizibil, informează Reuters.

LHC, un dispozitiv cu lungimea de 27 de kilometri, a contribuit la descoperirea bosonului Higgs, iar închiderea sa, dispusă pentru realizarea unor activităţi de mentenanţă şi de actualizări tehnologice, a fost prelungită din cauza unor amânări provocate de pandemia de COVID-19.

Repornirea LHC este o procedură complexă, iar cercetătorii de la CERN au dezvăluit că vor deschide sticle de şampanie dacă totul va funcţiona conform planurilor, în camera de control a acestui accelerator, în care se află obiecte ce marchează realizări ştiinţifice deosebite, inclusiv descoperirea evazivei particule subatomice în urmă cu un deceniu.

„Repornirea nu înseamnă o simplă apăsare pe un buton. Ea vine cu un anumit sentiment de tensiune, de nervozitate”, a declarat Rende Steerenberg, care conduce operaţiunile din camera de control, informează Agerpres.

Printre dificultăţile potenţiale ale acestei proceduri se află descoperirea unui blocaj, contractarea materialelor cauzată de o modificare a temperaturii cu aproape 300 de grade şi probleme cu miile de magneţi care ţin miliarde de particule într-un fascicul compact în timp ce circulă în acest tunel subteran construit la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.

Rende Steerenberg spune că întregul sistem trebuie să funcţioneze „ca o orchestră” .

„Pentru ca fasciculul să circule în tunel, toţi acei magneţi trebuie să îndeplinească funcţiile potrivite şi în momentele potrivite”, a adăugat el.

Acceleratorul de particule va funcţiona până în 2025, când va fi oprit pentru o nouă mentenanţă

Coliziunile LHC observate la CERN între anii 2010 şi 2013 au adus dovada ce atestă existenţa unei particule căutate de mult timp de oamenii de ştiinţă, bosonul Higgs, despre care se crede că, alături de câmpul său energetic, a jucat un rol vital în formarea Universului după Big Bang în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Fizicienii de la CERN speră că reluarea acestor coliziuni de particule subatomice îi va ajuta să descopere aşa-numita „materie întunecată” care se află dincolo de universul vizibil. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că materia întunecată are un grad de prevalenţă de cinci ori mai mare decât materia obişnuită, însă nu absoarbe, nu reflectă şi nu emite lumină.

Până acum, materia neagră nu a putut fi detectată într-o manieră directă.

În acelaşi timp, multe alte aspecte rămân să fie descoperite.

„Vom creşte considerabil numărul coliziunilor şi, de aceea, probabilitatea de a face noi descoperiri va creşte la rândul ei”, a adăugat Rende Steerenberg, care a dezvăluit că acceleratorul de particule LHC de la CERN urmează să funcţioneze până la o nouă oprire pentru mentenanţă, programată în intervalul 2025-2027.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară nu va mai lucra cu cercetători afiliați Rusiei. „CERN nu este o insulă”

Un grup ciudat de stele care orbitează Calea Lactee ar putea fi cheia către misterioasa materie întunecată

Cercetătorii de la CERN vor un nou accelerator de particule pentru a descoperi restul de 95% din Univers

Cercetătorii de la Fermilab sunt pe cale să facă o descoperire care ar rescrie legile fizicii: a cincea forță a naturii

Partenerii noștri