Live

24 de asistenți umanitari sunt judecați pentru spionaj în Grecia. Printre acuzați se află și sora înotătoarei olimpice Yusra Mardini

Data publicării:
Sarah Mardini și Yusra Mardini. Foto: Profimedia

24 de asistenți umanitari vor fi judecați joi pentru că ar fi ajutat migranți să ajungă în Grecia între 2016 și 2018. Inculpații se confruntă cu o serie de acuzații, inclusiv spionaj, fals și utilizarea ilegală a frecvențelor radio, scrie BBC.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat procesul ca fiind motivat politic, iar Amnesty International a numit acuzațiile „farse”.

Lesbos, insula aflată în centrul crizei migrației, va găzdui procesul.

Printre cei 24 de inculpați, dintre care 17 sunt cetățeni străini, se numără și refugiata siriană Sarah Mardini, sora înotătoarei olimpice Yusra Mardini. Cele două au intrat în atenția internațională în 2015, după ce au împins barca refugiaților în siguranță atunci când motorul s-a defectat.

Sarah Mardini nu a avut voie să intre în Grecia pentru a se apăra și a fost forțată să urmărească procesul din Germania, unde i s-a acordat azil.

Procurorii susțin că asistenții umanitari, care erau afiliați unui grup de căutare și salvare, au monitorizat canalele radio ale Gărzii de Coastă grecești și au folosit un vehicul cu numere de înmatriculare militare false pentru a pătrunde în zonele restricționate din Lesbos.

Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă pedepse de cinci ani de închisoare.

Unii dintre ei sunt investigați și pentru o serie de alte infracțiuni, inclusiv trafic de persoane, iar dacă vor fi găsiți vinovați, ar putea risca pedepse suplimentare de până la 25 de ani.

Sean Binder, un lucrător irlandez care este judecat joi, a declarat pentru postul irlandez RTÉ: „Sunt bucuros să mă apăr, știu că nu am greșit cu nimic și putem dovedi asta”. „Sunt acuzat de crime pe care ar fi trebuit să le comit cu un an înainte de a fi pe insulă”, a adăugat el.

Nils Muižnieks, directorul Biroului European al Amnesty International, a declarat: „Acuzațiile cu care se confruntă sunt farse și nu ar fi trebuit niciodată să fie judecate. Acest caz demonstrează cât de departe vor merge autoritățile elene pentru a descuraja oamenii să ajute refugiații și migranții. Stoparea operațiunilor de salvare nu îi împiedică pe oameni să facă călătorii periculoase ci, pur și simplu, face acele călătorii mai periculoase", a adăugat el.

Procesul se desfășoară în timp ce guvernul Greciei, condus de Kyriakos Mitsotakis, a luat măsuri împotriva grupărilor pentru drepturile omului în încercarea de a limita numărul de migranți care intră în țară. 

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Grecia îl va preda României pe Nati Meir, condamnat la 11 ani pentru corupție. Omul de afaceri a fost prins în Rhodos

Fostul prinț Pavlos intenționează să ceară cetățenia greacă. Dar n-are nume de familie

Tinerii infractori din Grecia vor fi obligați să participe la activități sportive în cadrul programelor de combatere a delincvenței

Partenerii noștri