Live

UE sau Putin: Cu cine va vota Georgia. Rusia amenință că va interveni militar dacă partidul prorus nu câștigă alegerile (analiză DW)

Data actualizării: Data publicării:
Cu toate că a primit statutul de candidată la aderare din partea UE în decembrie, Bruxellesul a înghețat rapid acest proces, după ce Tbilisi a adoptat o lege controversată privind „agenții străini”. Colaj foto: Profimedia Images / X

În timp ce Georgia se pregătește de alegerile parlamentare din octombrie, care ar putea schimba drastic direcția politică a țării, există tot mai multe îngrijorări legate de riscul din ce în ce mai mare ca statul învecinat cu Rusia să devină o dictatură, ceea ce ar bloca procesul de aderare la Uniunea Europeană pentru Tbilisi în viitorul apropiat, scrie Deutsche Welle.

Cu toate că a primit statutul de candidată la aderare din partea UE în decembrie, Bruxellesul a înghețat rapid acest proces, după ce Tbilisi a adoptat o lege controversată privind „agenții străini” prin care statul georgian are acum mai multe puteri pentru a sancționa organizațiile nonguvernamentale și presa.

Criticii spun că legea seamănă o lege folosită în Rusia prin care Kremlinul îi persecută pe membrii opoziției.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a stârnit și mai multe temeri atunci când a anunțat că dacă partidul său, Visul Georgian, va câștiga alegerile din 26 octombrie, va interzice principalele partide de opoziție.

Acum, Kobakhidze și alți oficiali ai partidului aflat la conducere au pornit o companie de dezinformare și presiune prin care încearcă să îi convingă pe georgieni că există un „partid al războiului global” care conspiră să atragă Georgia într-un război cu Rusia.

Analiștii interpretează această viziune drept o respingere a UE și NATO, de care Georgia nu aparține.

Partidele de opoziție s-au pus de acord să își unească forțele în următoarele alegeri pentru a contracara pericolul autocratic și anti-european pe care ei spun că îl reprezintă Visul Georgian.

Fondatorul partidului Visul Georgian, Bidzina Ivanșvili, a făcut avere în Rusia și a deținut postul de premier pentru mai bine de un an. Acum, preferă să conducă din umbră. Foto: Profimedia Images

Cei mai mulți cred că Bidzina Ivanșvili se află în spatele inițiativei de a schimba cursul politicii externe a Georgiei. Fondatorul partidului Visul Georgian a făcut avere în Rusia și a deținut postul de premier timp de puțin peste un an, înainte de a se retrage din lumina reflectoarelor, în 2013, preferând să conducă lucrurile din umbră.

Acum, Ivanșvili se declară anti-Occident și promite că va pune capăt în curând „încercărilor violente de a impune din exterior valori pseudo-liberale”.

Obiectivul partidului lui Ivanșvili este să transforme campania electorală dintr-o alegere între UE și Rusia într-o alegere între război și pace.

Moscova a declanșat în 2008 un război de cinci zile împotriva statului vecin prin care a transformat practic cele două regiuni georgiene ocupate de armata rusă, Abhazia și Osetia de Sud, în baze militare rusești.

Cu toate că i-a permis lui Putin să folosească teritoriul Belarusului pentru a lansa ofesive împotriva Ucrainei, Lukașenko a evitat să se implice direct în război. Foto: Profimedia Images

În timp ce diplomații și observatorii occidentali se tem că dacă partidul Visul Georgian (V.G.) ar obține o majoritate parlamentară de două treimi, țara va fi pe cale să devină o dictatură, cei din societatea civilă sunt mai îngrijorați de faptul că Tbilisi va fi un al doilea Minsk.

Cu partidul lui Ivanșvili la conducerea țării, represiunea politică din Georgia ar putea deveni o amenințare la fel de mare ca în Belarus.

„Scenariul cel mai negru este ca V.G. să falsifice alegerile, ceea ce va duce la proteste ale tinerilor, în special studenții, care nu se lasă intimidați ușor”, a spus Nodar Kharșiladze, fondatorul Georgian Analytical Center. „Asta s-ar putea intensifica în lupte violente, care ar putea provoca victime.”

Ivanșvili a luat deja în calcul ce se va întâmpla în cazul cel mai pesimist, potrivit lui George Melașvili, de la Institutul Europe Georgia pro-european: „Anihilarea totală a opoziției și consolidarea puterii autoritare într-un stat uni-partid.”

Proteste violente în capitala Georgiei, Tbilisi. FOTO: Profimedia Images

Melașvili se teme și de protestele violente care vor izbucni dacă Visul Georgian câștigă alegerile.

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narșkin, a amenințat că Moscova ar putea interveni în Georgia dacă partidul pro-rus nu câștigă alegerile.

Mulți oficiali de la Tbilisi spun însă că amenințările nu sunt serioase. „Bazele militare rusești din Abhazia și Osetia de Sud sunt goale, precum și barăcile Armatei 58 din Caucazul de Nord”, a explicat expertul în securitate Șota Utiașvili.

Din cauza războiului din Ucraina, Rusia a retras prea multe forțe din regiune pentru a putea interveni militar în Georgia, potrivit lui Utiașvili.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șeful NATO insistă ca membrii alianței să crească bugetele militare

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Partenerii noștri