Live

UE caută soluții de a ocoli veto-ul Ungariei și a putea debloca donațiile destinate Ucrainei. O soluție relativ simplă își face loc

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Uniunea Europeană caută soluții prin care dreptul de veto al Ungariei din Consiliul UE să fie ocolit și Fondul de sprijin pentru Ucraina să poată fi deblocat, relatează Bloomberg. Peste 6 miliarde de euro sunt blocate de mai multe luni.

Autoritățile Uniunii Europene investighează ideea ca statele să contribuie în mod voluntar la Fondul european pentru pace pentru a furniza Ucrainei peste 6 miliarde de euro, în ciuda veto-ului Ungariei.

După cum au menționat sursele Bloomberg, Serviciul European de Acțiune Externă ia în considerare posibilitatea de a permite statelor membre ale UE să facă contribuții voluntare la Fondul European pentru Pace. Astfel, în viitor, banii ar putea fi direcționați către ajutor pe baza deciziilor individuale ale fiecărei țări, mai degrabă decât pe baza sprijinului unanim al tuturor membrilor UE.

Potrivit Bloomberg, ambasadorii UE se vor întâlni marți pentru a discuta detaliile specifice ale planului.

Cu toate acestea, este de văzut ce sprijin va obține, având în vedere că multe decizii importante ale UE necesită unanimitate.

Context

În martie, Consiliul UE a convenit să creeze un Fond de sprijin pentru Ucraina în cadrul Fondului european pentru pace, din care să fie distribuite sume de bani statelor membre pentru a compensa livrările militare către Ucraina.

Este bine cunoscut faptul că Ungaria se opune transferului de miliarde de euro din Fondul european pentru pace pentru a oferi ajutor militar Ucrainei.

Acest lucru se întâmplă în ciuda asigurărilor date Budapestei că fondurile sale trimise către Fondul european pentru pace nu vor fi utilizate pentru a oferi sprijin militar Ucrainei.

La 30 august, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a promis că va găsi o soluție pentru a eluda blocarea a peste 6 miliarde EUR din Fondul european pentru pace (FEP) pentru a compensa cheltuielile statelor membre ale UE pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vaccinuri anti-COVID: Audiere publică în noiembrie la tribunalul UE în dosarul SMS-urilor între președinta CE și șeful Pfizer

Ucraina are acum mai multe F-16. De ce vor ajunge avioanele Kievului în România

„În cazul unui război în Europa, Ungaria ar putea să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5 NATO”

Ucrainenii ar fi încercat să avanseze în regiunea rusă Kursk. Declarațiile armatei lui Putin

Partenerii noștri