UE anunță pedepse pentru UK, dacă acordul Brexit va fi încălcat: „Nu vom avea nicio ezitare”
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avertizat că Uniunea Europeană nu va avea nicio ezitare să pedepsească guvernul britanic dacă acesta își va încălca obligațiile spre care s-a angajat în cadrul acordului Brexit semnat la sfârșitul anului trecut. Declarațiile șefei executivului european vin în contextul în care Parlamentul European se pregătește să dea votul final asupra tratatului, relatează The Guardian.
Ursula von der Leyen a vorbit înainte de votul programat în Parlamentul European. Nu există dubii cu privire la aprobarea de către legislativ a acordului Brexit, însă UE vrea să facă cât se poate de clar faptul că viitoarele posibile încercări ale Marii Britanii de a ignora prevederile tratatului nu vor fi tolerate.
„Acest acord vine cu posibilități de a rezolva conflicte și dispute și mecanisme care permit măsuri unilaterale acolo unde este necesar.
Vreau să fie foarte clar: nu vrem să folosim aceste instrumente, dar nu vom ezita să le folosim dacă va fi nevoie. Sunt esențiale pentru a ne asigura că Regatul Unit se va conforma în totalitate cu acordul comercial și acordul de retragere, ambele negociate în detaliu și care au fost acceptate de ambele părți”, a spus Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei a mai spus că speră ca acordul comercial cu UK să fie o fundație pentru o relație strânsă între cele două părți.
Guvernul britanic a mai acționat anterior fără să respecte prevederile tratatului, încălcându-și angajamentele în ce privește Irlanda de Nord sau domeniul pescuitului. Acordul Brexit a intrat în vigoare provizoriu, înainte de votul din Parlamentul European, ca parte a deciziei de a definitiva Brexitul înainte de expirarea perioadei de grație la 1 ianuarie 2021.
„Onorați membri, știu că există ezitări în unele părți ale parlamentului legate de ratificarea acestui acord pentru că există angajamente care nu au fost respectate de una dintre părți. Sunt de acord cu voi că acest acord pe hârtie este atât de bun pe cât va fi și implementarea sa în practică”, a adăugat Von der Leyen.
Brexit și efectele sale încă creează tensiuni
Deși nu sunt toate vizibile, încă, consecințele ieșirii Regatului din Uniunea Europeană au lovit dur, mai ales în comerțul UE-UK, în capacitatea micilor antreprenori britanici de a face comerț pe continent și în domeniul pescuitului de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.
Săptămâna trecută, 150 de pescari francezi au blocat camioanele care transportă pește din apele Marii Britanii să pătrundă în cel mai mare centru de procesare a fructelor de mare din Europa, în orașul nordic Boulogne-sur-Mer.
„Vreți să vă păstrați apele??? OK... Atunci, păstrați-vă și peștele!!!”, au scris pescarii francezi pe un banner.
Însă nu doar relațiile comerciale au fost afectate, ci și pacea din Irlanda de Nord. De mai multe zile, provincia britanică este zguduită de violenţe fără precedent în ultimii ani, în special în zone loialiste cu o majoritate protestantă, unde consecinţele părăsirii Uniunii Europene au alimentat un sentiment de trădare şi amărăciune. Zeci de poliţişti au fost răniţi.
Tensiunile au crescut în ultimele luni în rândul comunităţii loialiste, care doreşte rămânerea provinciei în interiorul Regatului Unit, din cauza acordurilor comerciale post-Brexit despre care se susţine că au creat bariere între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News