Ucrainenii se luptă contracronometru să repare rețeaua electrică distrusă de ruși. „Anticipăm o iarnă foarte grea”
Ucrainenii duc o luptă contracronoemtru pentru a-și consolida rețeaua electrică și centralele care încă mai funcționează după atacurile devastatoare rusești ce au lăsat o mare parte din populație fără energie esențială supraviețuirii în timpul iernii.
Centrala electrică din centrul Ucrainei era în flăcări, cu moloz împrăștiat peste tot. O hală de mărimea a două terenuri de fotbal, care adăpostea cândva o turbină puternică cu aburi, era în ruine. Aceasta a fost scena pe care a văzut-o Dmytro, un operator de unitate electrică în vârstă de 41 de ani, când a intrat în instalație în luna mai, în urma unui atac cu rachete rusești, notează Politico.
„Aveam lacrimi în ochi”, a declarat Dmytro, care, din motive de securitate, nu poate fi divulgat numele său întreg.
Partea cea mai dificilă urma să vină. Peste 700 de muncitori s-au împrăștiat în complexul distrus pentru a începe reparațiile meticuloase cât mai repede posibil.
Această scenă se desfășoară acum în întreaga țară, pe măsură ce iarna se apropie. Mii de ucraineni se grăbesc să reconstruiască, protejeze și dezvolte un sistem energetic care și-a pierdut jumătate din capacitatea de generare a energiei.
Provocarea este și mai mare: atacurile aeriene ale Rusiei au făcut ca Ucraina să depindă în cea mai mare parte de infrastructura nucleară, care rămâne neprotejată împotriva rachetelor. Și nu mai este suficient timp pentru a remedia această situație.
Experții prevăd deja o raționalizare a energiei care ar lăsa oamenii fără electricitate o mare parte a zilei. La aceasta se adaugă un val de frig și atacuri asupra sistemului de energie nucleară, iar Ucraina s-ar putea confrunta cu pene de curent de până la 20 de ore pe zi, a declarat Oleksandr Kharchenko, director general la Energy Industry Research Center și consilier al guvernului ucrainean pe probleme de energie.
Aceasta înseamnă că nu există căldură pentru locuințe, nu există energie electrică pentru fabricile esențiale pentru război, iar ucrainenii părăsesc țara în căutare de refugiu.
„Sunt foarte îngrijorată”, a declarat Viktoriya Gryb, un deputat ucrainean independent care conduce subcomisia pentru securitate energetică a parlamentului. „Situația este cu adevărat critică și sper că partenerii internaționali ...ne vor oferi asistență cât mai curând posibil”.
Este o evaluare împărtășită de aliații Ucrainei, Kievul făcând apel la ei pentru asistență rapidă.
„Anticipăm o iarnă... foarte grea”, a declarat un înalt oficial al Statelor Unite, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis. „Oamenii vor muri în casele lor pentru că Rusia distruge infrastructura energetică”.
Pe marginea prăpastiei
Fiecare iarnă din timpul războiului de până acum a fost dificilă în Ucraina, dar sezonul următor va veni după multe luni de lovituri aeriene rusești care au vizat infrastructura energetică a țării.
Numai la sfârșitul lunii august, Moscova a lansat peste 200 de rachete și drone asupra instalațiilor de producție a energiei din țară, încheind o campanie care a redus capacitatea de producție a energiei electrice a Ucrainei cu peste 9 gigawați, potrivit lui Gennadii Riabtsev, cercetător șef la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina și expert în piața energetică. Aceasta înseamnă opt centrale electrice și peste 800 de instalații de alimentare cu energie termică - toate au dispărut.
„Cel mai realist scenariu” cu care se confruntă țara în această iarnă, a declarat Riabtsev, implică limitarea „furnizării de energie electrică către industrie și gospodării timp de opt până la 14 ore pe zi”.
„Atacurile rusești vor continua în mod evident și nimic nu poate garanta protecția instalațiilor recent restaurate împotriva atacurilor ... din cauza lipsei sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă pe mai multe niveluri”, a adăugat el.
Atacurile asupra centralelor nucleare ale Ucrainei ar fi deosebit de grave, a declarat analistul Kharchenko. Reactoarele Kievului furnizează în prezent 60% din producția totală de energie a țării, iar orice atac cu rachete asupra infrastructurii energetice care susține aceste centrale le-ar putea scoate din funcțiune.
Luna trecută, Ucraina a cerut ajutorul Uniunii Europene, temându-se că Rusia va ataca în curând infrastructura sa atomică. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a avertizat la Organizația Națiunilor Unite că astfel de atacuri ar putea duce la un „dezastru nuclear”.
Problema nucleară este mai gravă în parte pentru că rezervele de combustibil ale Ucrainei sunt diminuate. „Rezervele de gaz ale țării ar putea să nu fie suficiente pentru a satisface cererea în această iarnă”, a declarat Aura Sabadus, expert pe piețele energetice din Europa de Est în cadrul companiei de consultanță ICIS, deoarece există o „incertitudine” despre capacitatea Kievului de a-și îndeplini obiectivele de umplere a depozitelor de gaz.
Situația a fost înrăutățită în acest an de absența companiilor și brokerilor occidentali, care au fost „reticenți în a injecta gaze în depozite din cauza atacurilor repetate ale Rusiei și a marjelor mai puțin atractive”, a adăugat ea.
Un alt factor imprevizibil este vremea în sine. Potrivit lui Carlo Buontempo, director al serviciului Copernicus al UE privind schimbările climatice, nu există încă un „semnal clar” care să indice cât de reci vor fi următoarele luni în țară. Cu toate acestea, el a menționat că un val de frig este „plauzibil”.
În cel mai rău scenariu - scăderea temperaturii sub minus 10 grade Celsius și paralizarea centralelor nucleare ucrainene - țara s-ar putea confrunta cu pene de curent de până la 20 de ore pe zi, a declarat Kharchenko. Acest lucru ar crea o altă criză umanitară pentru Europa.
„Mai mulți oameni vor părăsi Ucraina ca refugiați și vor merge în Europa”, a declarat Gryb, un deputat.
Sprint
Ucraina și partenerii săi se străduiesc acum să prevină cele mai rele scenarii.
În aprilie, Kievul a ordonat celor mai importante companii energetice din țară să își protejeze instalațiile de generare a energiei, a declarat Kharchenko. Măsurile includ saci de nisip și gabioane - cuști de metal umplute cu pietre - la limita inferioară a protecției, și capace groase de beton la limita superioară.
Apărările „funcționează bine” împotriva dronelor și a unor rachete, a adăugat el, deși nu pot rezista unei lovituri directe din partea unor rachete de croazieră mai puternice, precum Kh-101.
Totuși, centralele nucleare ucrainene vor rămâne complet expuse. Energoatom, compania atomică de stat a țării, a început să contracteze protecție abia la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că apărarea nu va fi „absolut deloc” gata la timp pentru iarnă, a declarat Kharchenko.
Ucraina a devenit, de asemenea, creativă, dotând peste 20 de spitale din întreaga țară cu panouri solare, în încercarea de a asigura furnizarea continuă de energie chiar și în cazul în care centralele electrice sunt atacate. Dar acest lucru „nu va ajuta cu adevărat” în această iarnă, a recunoscut Gryb, membru al parlamentului.
Și în timp ce operatori precum Dmytro lucrează non-stop pentru a repara centralele electrice bombardate din Ucraina, este puțin probabil ca Ucraina să le poată repara pe toate.
Potrivit lui Artur Lorkowski, director al Comunității Energiei, o organizație internațională care a gestionat achizițiile pentru sectorul energetic afectat al Ucrainei, o parte din această situație se datorează timpului necesar pentru găsirea pieselor de schimb și instalarea acestora.
În timp ce articolele disponibile pe piață, precum cablurile și macaralele, pot fi înlocuite în „aproximativ o lună”, a spus el, găsirea și reinstalarea echipamentelor personalizate, precum transformatoarele auto, poate dura „până la un an”.
Comunitatea Energiei, care speră să obțină o finanțare de 1 miliard de euro de la guvernele occidentale și de la donatori privați până la sfârșitul anului, își propune să restaureze 3 gigawați de capacitate electrică înainte de iarnă.
Între timp, asociația europeană a operatorilor de rețea ENTSO-E a anunțat marți că va crește exporturile de energie ale blocului către Ucraina. Cu toate acestea, de la 1 decembrie, vor fi adăugați doar 400 de megawați de capacitate suplimentară la rețeaua țării, cu mult sub necesar.
Mai eficiente decât energia suplimentară sunt livrările accelerate de apărare aeriană și piesele de schimb, a declarat Riabtsev, expert în piața energiei, plus asistența umanitară inevitabilă care va fi necesară dacă penuriile de energie devin grave.
Fără mai multe sisteme de apărare antiaeriană, ucrainenii vor trebui să se bazeze doar pe credința lor, a declarat Dmytro, lucrătorul uzinei.
„Bineînțeles că suntem îngrijorați”, a spus el. „În fiecare zi mergem la muncă cu speranța că nu vor mai exista atacuri, că totul va fi bine”.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News