Live

Ucrainenii încearcă să „lărgească” capul de pod pe malul stâng al Niprului. Rușii se laudă că au capturat un cătun, Kievul dezminte

Data publicării:
Război în Ucraina. Foto: Facebook/Armata ucraineană

Armata rusă a declarat luni că a preluat controlul asupra unei aşezări ucrainene în regiunea Harkov (nord-est), dar Ucraina a dezminţit, cele două armate luptând pentru fiecare metru pătrat pe un front care rămâne în mare parte static de peste un an, potrivit AFP.

Localitatea Tabaivka din „regiunea Harkov a fost eliberată”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Este vorba de un cătun situat la aproximativ 30 km de oraşul Kupiansk, zonă în care forţele ruse sunt în ofensivă încă din vară.

Dar armata ucraineană a dezminţit mai devreme această cucerire, înainte de declaraţiile oficiale ale autorităţilor ruse, întrucât ştirea începuse să circule cu o zi înainte pe canalele de Telegram.

„Inamicul pretinde că a capturat Tabaivka, dar acest lucru nu este adevărat”, a declarat la televiziunea ucraineană Volodimir Fitio, un purtător de cuvânt al forţelor terestre ale Ucrainei.

„La ora actuală, se dau lupte în continuare acolo”, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, Moscova a revendicat capturarea mai multor mici localităţi în estul şi nord-estul Ucrainei.

Pe 21 ianuarie, Rusia a declarat că a preluat sub control un alt cătun din regiunea Harkov, unde locuiau 45 de locuitori înainte de începerea invaziei în februarie 2022. Acesta se află la circa 3 km sud-est de Tabaivka.

Aceste anunţuri ilustrează duritatea luptelor în zonă, chiar şi pentru controlul unor aşezări atât de mici.

Trupele Moscovei ocupaseră o parte considerabilă a regiunii de frontieră Harkov la începutul invaziei lor în Ucraina în februarie 2022. În toamna aceluiaşi an, armata rusă a fost forţată să se retragă din această zonă în urma unei contraofensive fulger ucrainene.

În mare, linia frontului rămâne aproape neschimbată din toamna anului 2022, în timp ce mult-aşteptata contraofensivă ucraineană nu a dus la rezultatele scontate.

Kremlinul, încurajat, prezintă acest eşec al forţelor ucrainene ca pe o victorie.

Mai ales că Ucraina, care duce deja lipsă de muniţii, trebuie să facă faţă ezitărilor din partea aliaţilor săi occidentali, din ce în ce mai puţin dispuşi să aloce finanţări generoase pentru ajutorul militar destinat Kievului.

În acelaşi timp, armata ucraineană a anunţat luni că încearcă să-şi „lărgească” capul de pod pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de armata rusă în sudul ţării, în pofida atacurilor intense ale inamicului asupra acestei poziţii, notează AFP.

„Forţele de apărare ucrainene continuă eforturile pentru lărgirea capului de pod pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson”, a comunicat luni dimineaţă Statul Major al armatei în buletinul său zilnic cu privire la evoluţia situaţiei pe front.

„În pofida pierderilor importante, inamicul continuă să încerce să determine unităţile noastre să se retragă de pe poziţiile pe care le ocupă”, adaugă Statul Major, raportând „opt operaţiuni de asalt ruseşti eşuate” cu o zi în urmă.

Forţele ucrainene - în special două brigăzi de infanterie marină - încearcă de mai multe luni să-şi consolideze poziţiile pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson, în timp ce linia frontului rămâne în mare parte fixă de la sfârşitul anului 2022, iar ruşii sunt în ofensivă în mai multe zone din est.

Ucrainenii au reuşit în special să stabilească poziţii în apropierea satului Krînki şi le menţin cel puţin din octombrie. Potrivit analiştilor, acest punct este important în vederea pregătirii pentru viitoare operaţiuni mult mai însemnate.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, consemna vineri lupte în apropiere de Krînki, constatând totodată absenţa unor "schimbări confirmate" în acest sector al frontului.

Într-o nouă serie de atacuri aeriene în cursul nopţii de duminică spre luni, Rusia a tras asupra Ucrainei opt drone explozive, o rachetă balistică de tip Iskander şi trei rachete S-300, au afirmat la rândul lor pe Telegram forţele aeriene ucrainene.

Cele opt drone au fost doborâte în sudul, centrul-est şi vestul ţării, la sute kilometri depărtare de linia frontului, conform sursei citate de AFP.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Partenerii noștri