Live

Ucrainenii au atacat aerodromurile ruse cu rachete americane ATACMS, insistent cerute de Kiev. Rachetele sunt model vechi, din anii '90

Data publicării:
Modele noi de rachete ATACMS, lansate de sistemele Himars, au o rază de 300 de kilometri. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ucraina a lansat marţi asupra forţelor ruse rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune, afirmă surse confidenţiale preluate de Reuters. Rachetele au fost folosite în atacarea aerodromurilor rusești din Luhansk și Berdiansk, în ceea ce armata ucraineană a numit „Operațiunea Libelula”.

A fost prima dată în cele 20 de luni de conflict când ucrainenii au folosit ATACMS (Army Tactical Missile Systems - sisteme de rachete tactice pentru armată), mai scrie Wall Street Journal, preluată de Agerpres.

Aceste rachete au o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Cu toate acestea, conform Ukraine Weapons Tracker, un cont de X/Twitter specializat în monitorizarea și agregarea informațiilor provenite din surse deschise referitoare la războiul ucrainean, rachetele ATACMS sunt însă un model mai „vechi”, fabricat în anii 1996-1997, cu o rază de acțiune de 165 de kilometri. Respectivul model e ATACMS Block I și conține 950 de submuniții de tip M74.

Ucrainenii au anunțat marți un atac de succes, numit „Operațiunea Libelula”, asupra aerodromurilor militare rusești din Luhansk și Berdiansk, zone ocupate de ruși. Potrivit Forțelor de Operații Speciale ucrainene, în atac au fost distruse nouă elicoptere, un sistem de apărare aeriană și un depozit de muniții.

Sursele media rusești au publicat pe rețelele sociale imagini cu submunițiile specifice unei rachete ATACMS și susțin că ucrainenii au lansat 6 rachete, din care 3 au fost interceptate de antiaeriana rusă, iar celelalte trei și-au atins ținta.

Despre achiziţia şi desfăşurarea rachetelor respective, livrate în ultimele luni, a relatat şi publicaţia Politico. Pe baza declaraţiilor a doi oficiali americani neidentificaţi, CNN afirmă că Statele Unite au furnizat Ucrainei armele respective în secret, momentul nefiind precizat.

Departamentul de Stat de la Washington a comunicat că nu poate confirma informaţiile din presă şi a cerut ca întrebările despre operaţiunile militare să fie adresate guvernului de la Kiev. Reprezentanţii acestuia nu au fost însă disponibili imediat pentru comentarii.

Ucraina a cerut de mai multe ori rachete de tipul respectiv din SUA, pentru lovi şi perturba liniile de aprovizionare, bazele aeriene şi reţelele feroviare din teritoriile ocupate de Rusia.

Conform televiziunii NBC, preşedintele american Joe Biden i-a promis încă de luna trecută omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune, de tip ATACMS. Nici Casa Albă, nici Pentagonul nu au comentat..

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tânără din Ucraina, mesaj dur pentru români: „Voi nu ați văzut cu adevărat ce înseamnă corupție sau sărăcie extremă”

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Partenerii noștri