Live

Galerie Foto Ucrainenii au adus în Cehia trofeele de război capturate și transmit un mesaj dur rușilor care amenință Praga, Paris sau Berlin

Data actualizării: Data publicării:
Echipament militar rusesc, expus la Praga. FOTO: Twitter Ivanna Klympush

Echipamentele militare rusești capturate de forțele armate ucrainene au fost expuse în capitala Cehiei, Praga. Expoziția demonstrează că tancurile cu care rușii amenință Europa nu pot ajunge decât sub formă de fier vechi, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Interne.

Expoziția de trofee de război include tancuri, rachete, obuze cu care rușii au atacat și bombardat orașele ucrainene de la începutul războiului și pe care armata ucraineană le-a distrus și capturat..

"Această expoziție demonstrează cât de vital este pentru noi sprijinul din partea țărilor partenere. Propagandei ruse îi place să sperie oamenii că tancurile lor ar putea ajunge la Praga, Berlin sau Paris. Ucrainenii demonstrează că pot ajunge doar sub formă de fier vechi", a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denys Monastyrsky, pentru BBC.

"Cu această expoziție sperăm să arătăm încă o dată ororile războiului pe care agresiunea Rusiei le-a adus Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei ucrainene, Tetiana Okopna, pentru Televiziunea Cehă. "Dar vrem să arătăm și modul în care sunt folosite armele cehe", a continuat ea, adăugând că o expoziție similară este și în Varșovia, iar altele vor fi organizate în Germania și Țările de Jos.

"Milioane de ucraineni au fost forțați să fugă de agresiunea Rusiei", a spus comisarul european Ylva Johansson, prezentă la eveniment. "Mă înclin în fața incredibilei solidarități pe care cehii au arătat-o ​​refugiaților ucraineni. Ceea ce ați făcut nu numai aici la Praga, ci în toată țara este un exemplu pentru Europa", a adăugat ea.

După izbucnirea războiului, ambasada Ucrainei a colaborat cu ministerul ceh al apărării și au lansat o campanie de finanțare participativă pentru a cumpăra arme pentru armata ucraineană. S-au strâns peste 50 de milioane de euro (42 de milioane de lire sterline).

Guvernul ceh a fost unul dintre primii - și cei mai puternici - susținători ai Ucrainei. Cehia a fost prima țară care a trimis tancuri în Ucraina: tancuri de luptă T-72 din rezervele active ale Armatei Cehe, dar și elicoptere Mi-24. Cu toate acestea, nu a fost dezvăluită valoarea ajutorului strategic pe care Cehia l-a oferit Ucrainei. Chiar și după ce secretarul american al apărării Lloyd Austin a mulțumit public Cehiei pentru că a trimis elicoptere Mi-24 la Kiev, ministerul ceh al apărării a păstrat tăcerea diplomatică. De atunci, pe Twitter au apărut fotografii cu elicopterele care poartă însemnele ucrainene, angrenate în luptă.

Dar, în timp ce sprijinul Cehiei pentru Ucraina se menține constant, unii cehi sunt îngrijorați în legătură cu efectele creșterii prețurilor la energie și alimente cauzate parțial de conflict. Există temeri că oamenii, atât din Republica Cehă, cât și din toată Europa, își vor pierde treptat interesul pentru război.

"Nu ne este teamă că Europa își va pierde interesul pentru ce se întâmplă", a declarat însă ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denys Monastyrsky, pentru BBC.

"Ne temem că și mai mulți oameni vor muri din cauza crimelor comise de soldații ruși, a atacurilor cu rachete, a minelor care explodează, a caselor prăbușite sau a lipsei de hrană. Dacă lumea speră la dezvoltare durabilă și pace, trebuie să elimine cauza problemelor - agresiunea rusă. Rusia trebuie izolată   politic și să fie sancționată economic, iar armata ucraineană trebuie să primească arme", a adăugat el.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Partenerii noștri