Live

Ucraina va produce mii de drone kamikaze în 2024. Renunțarea la monopolul statului, cheia pentru dezvoltarea industriei

Data publicării:
Mihailo Fedorov (foto) spune că producția de drone a crescut de peste 120 de ori în 2023. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile să atace în inima Rusiei, în 2024, și are deja aproape 10 companii care produc astfel de drone kamikaze care pot ajunge la Moscova și Sankt Petersburg, a declarat Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean pentru digitalizare, într-un interviu realizat de Reuters la Kiev.

Mihailo Fedorov a vorbit despre industria dronelor din timpul războiului, într-un interviu în care a dezvăluit noi detalii despre acest sector, după ce o serie de atacuri cu drone ucrainene au lovit mai multe instalații petroliere rusești în ultimele săptămâni.

„Categoria dronelor kamikaze cu rază lungă este în creștere, cu o rază de acțiune de 300, 500, 700 și 1.000 de kilometri. În urmă cu doi ani, această categorie nu exista... deloc”, a declarat el pentru Reuters.

2,5 milioane de dolari în granturi alocate startup-urilor de tehnologie militară

Fedorov, în vârstă de 33 de ani, s-a aflat în centrul efortului Ucrainei de a încuraja startup-urile militare private pentru a inova și a dezvolta industria dronelor, pe măsură ce războiul intră în al treilea an, iar Ucraina caută noi modalități de a lupta împotriva forțelor rusești.

Seria recentă de lovituri asupra instalațiilor petroliere, a spus el, a reflectat progresul guvernului în dereglementarea rapidă a pieței dronelor și creșterea finanțării pentru aceasta, statul acționând ca un investitor de risc.

Aproximativ 2,5 milioane de dolari în granturi au fost alocate startup-urilor de tehnologie militară prin inițiativa BRAVE1 înființată de guvern anul trecut, o sumă care urmează să fie majorată de aproximativ zece ori în 2024, a spus el.

„Ne vom lupta pentru a crește și mai mult finanțarea”, a adăugat el.

Majoritatea producătorilor de drone din Ucraina sunt companii private

Spre deosebire de Rusia, unde producția de drone este dominată de stat, marea majoritate a producătorilor din Ucraina sunt privați. Fedorov a spus că doar una dintre cele 10 companii ale căror drone puteau zbura până în regiunile din jurul Moscovei sau Sankt Petersburgului este o companie de stat.

Încă din primul an al războiului la scară largă, Rusia a folosit mii de drone iraniene „Shahed” care zboară spre ținta lor și detonează la impact pentru lovituri cu rază lungă de acțiune.

Nivelurile de producție și livrările Ucrainei au crescut de peste 120 de ori în 2023, potrivit lui Fedorov, ca parte a unor eforturi mai ample în timpul războiului de a dezvolta și produce drone pentru a reduce decalajul cu capacitățile de atac ale Rusiei.

Fedorov a spus că este de acord cu evaluarea șefului spionajului militar al Ucrainei, Kirlo Budanov, proaspăt decorat de Zelenski, conform căruia Kievul a obținut „un anumit tip de paritate” cu Moscova în producția de drone cu rază lungă de acțiune.

„Trebuie să acționăm într-un mod anti-birocratic. Aceasta este esența unei descoperiri în războiul tehnologiei. Vom continua să punem pariuri pe asta, să lucrăm în această direcție. Pentru că tehnologia ne poate salva cu adevărat”, a spus el, menționând deficitul de runde de artilerie cu care se confruntă trupele ucrainene.

Cum a fost redus monopolul statului 

În ansamblu, peste 300.000 de drone de diferite tipuri au fost contractate anul trecut și peste 100.000 au fost trimise pe front, a spus el, adăugând că cifrele nu acoperă voluntarii despre care a spus că au o „contribuție semnificativă”.

„Am eliminat taxele pe componentele UAV (vehicul aerian fără pilot), am simplificat procedura de contractare și procedura de dezafectare”, a spus el.

„Cu alte cuvinte, am ridicat toate blocajele cu care se confruntau companiile din sectorul privat și le-am rezolvat în șase luni, adoptând toate legile și rezoluțiile necesare”, a spus Fedorov.

Președintele Volodimir Zelenski a stabilit ca obiectiv al Ucrainei în acest an să producă un milion de drone First Person View (FPV), care sunt ieftin de făcut și sunt folosite în cantități uriașe de ambele părți ale frontului.

Ucraina încearcă să renunțe la componentele din China, prin încurajarea producției locale

Industria dronelor din Ucraina se bazează în mare măsură pe componente din țări străine, inclusiv China, considerată pe scară largă ca un aliat al Rusiei. Fedorov a spus că a existat un efort de a transfera local producția de componente.

„De aceea cred că dacă vom continua această tendință, până la sfârșitul acestui an vom avea o mulțime de companii care și-au fabricat deja peste 50% din componentele lor la nivel local”, a mai declarat Fedorov.

Creșterea producției recente a pus o presiune atât de mare asupra logisticii încât a trebuit să se facă rapid schimbări pentru a preveni întârzierile mari în livrări, a spus el.

„Numai în decembrie, livrările cu drone au fost de 50 de ori mai mari decât în întregul an 2022. Închipuiți-vă, sistemul nu a fost pregătit pentru asta și cred că logistica nu și-a dat seama că astfel de volume erau posibile”, a declarat acesta.

Sectorul privat a fost, de asemenea, frânat de un monopol de stat privind fabricarea muniției pentru drone. Ucraina a adoptat o rezoluție care pune capăt acestui monopol de stat în urmă cu trei luni și, mai târziu, a oprit una separată privind fabricarea de cartușe și rachete de artilerie, a spus el.

„În ultimele trei luni, peste 20 de companii au fost deja supuse unor teste și acum pot preda muniția statului”, a spus el.

Ucraina a instruit 20.000 de operatori de drone de când a lansat un program de acordare de granturi pentru pregătirea militară în școlile private, la începutul anului 2023, a spus el. „Au fost 20 de astfel de școli”, a adăugat Fedorov.

„Plătim pentru fiecare militar care vine la aceste școli. Acum avem un plan de a transforma acest lucru într-un program de stat mai amplu și separat, să modernizăm, să actualizăm mai multe centre de formare și să le facem să funcționeze la un nivel înalt”, a mai precizat ministrul ucrainean al digitalizării.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Explicațiile ministrului Energiei despre exportul de gaze naturale și electricitate al țării noastre în Republica Moldova

Partenerii noștri