Live

Ucraina va produce mai mult grâu decât estima însă exporturile sunt puse în pericol de Rusia

Data publicării:
Ucraina va produce mai mult grâu decât estima însă exporturile sunt puse în pericol de Rusia. Foto: Profimedia Images

Fermierii ucraineni au reuşit să planteze mai mult grâu decât estimau autorităţile, ceea ce înseamnă că ţara afectată de război va putea să menţină acelaşi nivel de exporturi ca anul trecut, însă livrările prin Marea Neagră sunt puse în pericol de Rusia, informează Agerpres.

Ucraina lua în calcul să limiteze exporturile de grâu pentru sezonul 2023 - 2024 din cauza temerilor privind penuria de grâu pentru morărit pe piaţa internă.

Însă aceste temeri erau alimentate de estimările potrivit cărora, din cauza războiului, fermierii nu vor reuşi să planteze suficient grâu.

Însă, pe baza rezultatelor colectate de Ministerul Politicii Agrare, precum şi a imaginilor din satelit, autorităţile au constatat că fermierii au plantat mai mult grâu în zonele sudice, decât au previzionat autorităţile în toamnă, a explicat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki.

"Bilanţul de aprovizionare este pozitiv şi până acum nu există motive" pentru limitarea exporturilor de grâu, a spus ministrul.

Înaintea războiului cu Rusia, Ucraina era al cincilea exportator global de grâu, iar livrările sale erau vitale pentru ţările sărace din Africa şi Orientul Mijlociu.

Autorităţile de la Kiev estimează acum că fermierii au plantat 4,1 milioane de hectare de grâu de iarnă, în creştere faţă de prognoza din octombrie, de 3,7 - 3,8 milioane de hectare, a declarat Vîsoţki. 

Zona plantată este totuși semnificativ mai redusă decât înaintea războiului, când fermierii plantau 6,2 milioane de hectare.

Recolta ar putea varia de la 16 la 18 milioane de tone, a estimat oficialul. În 2022, Ucraina a produs 20,2 milioane de tone de grâu.

Până acum în acest sezon exporturile ucrainene de grâu au scăzut la 11,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone vândute peste hotare în aceeaşi perioadă din sezonul 2021/2022, arată datele Ministerului Agriculturii.

Factorii externi însă ar putea limita cantitatea de grâu pe care o poate vinde Ucraina peste hotare.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor.

Dar Rusia a anunţat că nu va semna prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră decât dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.

Deşi exporturile agricole ruseşti nu au fost vizate în mod explicit de sancţiuni occidentale, Moscova susține că restricţii la sistemele sale de plăţi, logistice şi de asigurări sunt o "barieră" pentru capacitatea de a-şi exporta cerealele şi îngrăşămintele agricole.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Partenerii noștri