Live

Ucraina refuză să deblocheze tranzitul de petrol rusesc prin conducta Drujba: Nu e o amenințare la adresa Europei

Data publicării:
Premierul ucrainean Denis Șmîhal. Foto: Profimedia Images

Premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, a afirmat miercuri, pe Telegram, că nu există motive pentru ridicarea sancțiunilor care interzic tranzitul de petrol de la producătorul rus Lukoil, scrie News.ro. „Sancțiunile nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei”, argumentează Şmîhal decizia țării sale, care a stârnit indignarea Ungariei şi Slovaciei.

Ridicarea sancţiunilor nu este un subiect de discuţie şi Kievul are „înţelegerea deplină” a Uniunii Europene în această privinţă, a declarat premierul Denis Şmîhal pe Telegram.

Premierul slovac Robert Fico a declarat luni că ţara sa va întrerupe livrările de motorină către Ucraina dacă Kievul nu restabileşte fluxurile de petrol de la Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina.

Slovacia şi Ungaria furnizează împreună aproximativ 10% din motorina Ucrainei.

„Slovacia este partenerul nostru de încredere de la care nu ne aşteptăm la şantaj sau ameninţări”, a punctat Şmîhal. „Sancţiunile nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Slovaciei şi a Europei în ansamblu, motiv pentru care ridicarea lor nu este un subiect de discuţie”, a adăugat el.

La sfârşitul lunii iunie, Ucraina a impus sancţiuni împotriva Lukoil, una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, interzicându-i orice activitate pe teritoriul ucrainean şi oprind trecerea petrolului său către rafinăriile slovace şi ungare.

Sancţiunile împotriva Lukoil au început să intre în vigoare la sfârşitul lunii iunie, însă Ungaria şi Slovacia nu au raportat probleme de aprovizionare până la jumătatea lunii iulie.

Oleoductul Drujba (Prietenie), care leagă Rusia de Europa de Est, a rămas funcţional în cei peste doi ani de război, chiar dacă UE a renunţat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie rusească.

Ramura sudică a oleoductului trece prin Ucraina şi ajunge în Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, fiind de ani de zile principala sursă de aprovizionare a rafinăriilor acestora. Rosneft, Lukoil şi Tatneft au fost principalii exportatori ruşi prin această rută.

Compania ucraineană de transport de petrol Ukrtransnafta a declarat la începutul acestei luni că, după intrarea în vigoare a sancţiunilor împotriva Lukoil, a întrebat agentul de pompare a petrolului MOL şi a fost asigurată că nu există petrol aparţinând Lukoil în volumele transportate prin teritoriul ucrainean. Ukrtransnafta are informaţii despre producătorul de petrol înainte de a începe să preia petrolul în sistemul său, dar nu cunoaşte proprietarul real al petrolului, care se poate schimba de-a lungul rutei.

Absenţa petrolului Lukoil în tranzit a fost confirmată şi de şeful Naftogaz, Oleksi Cernîşov, care a declarat, de asemenea, că volumele de tranzit au fost stabile în ciuda absenţei Lukoil.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 80% dintre ucraineni cred că pot câștiga războiul, dacă Occidentul oferă un sprijin militar adecvat, arată un sondaj de opinie

Cele trei țări din Europa pentru care renunțarea la gazul rusesc va fi foarte costisitoare

Ucrainean arestat după ce a anunțat public că dezertează. Care sunt nemulțumirile lui Serghii Gnezdilov la adresa armatei Kievului

Zelenski vede o „oportunitate” pentru a pune capăt războiului din Ucraina în 2025. „O șansă reală de a muta situația spre pace”

Partenerii noștri