Ucraina răsplătește avertizorii de integritate care denunță infracțiunile de corupție cu 10% din suma confiscată
Avertizorii de integritate ucraineni care denunță infracțiunile de corupție vor primi 10% din sumele de bani confiscate de către autorități, după constatarea ilegalității faptelor reclamate. Începând cu luna septembrie, oficialii de la Kiev vor pune la dispoziția ucrainenilor o platformă digitală și o linie telefonică, unde aceștia pot furniza statului informații despre persoane și faptele pe care le suspectează.
Avertizorii de integritate ar putea câștiga sume de ordinul sutelor de mii de dolari, în situațiile în care suspiciunile de corupție reclamate se dovedesc a fi reale, transmite Business Insider.
Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina (NACP) a anunțat marți că inițiativa va îmbrăca forma unei platforme publice - website și linie telefonică - unde oamenii vor putea raporta suspiciunile de corupție începând din septembrie.
Șeful Agenției, Oleksandr Novikov, a precizat că cei 10% din câștigul ilicit, obținut în urma comiterii unei infracțiuni de corupție, sunt un stimulent bun pentru ucrainenii care vor să devină avertizori de integritate.
Această recompensă - care se poate ridica până la cel mult 14 milioane de grivne, respectiv 380.000 de dolari - ar fi prima de acest fel acordată în Ucraina avertizorilor de integritate.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în parteneriat cu Agenția SUA pentru Dezoltare Internațională, 89% dintre ucraineni percep corupția drept a doua cea mai gravă problemă cu care se confruntă țara, după războiul sângeros declanșat de Rusia, iar 94% dintre ei consideră corupția ca fiind "omniprezentă" în Ucraina.
Un al doilea sondaj arată că 77,6% dintre ucraineni cred că Volodimir Zelenski este "direct responsabil" de corupția din armată și guvern.
Uniunea Europeană a subliniat de mult timp că lupta împotriva corupției este un element esențial pentru ca Ucraina să poată adera la blocul comunitar. NACP, a cărei ultimă inițiativă a fost dezvoltată cu sprijinul UE, este unul dintre cele trei organisme dedicate eradicării corupției din țară.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News