Live

Ucraina nu a consultat Germania cu privire la incursiunea din Rusia, a declarat cancelarul Scholz aflat în vizită la Chişinău

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită la Chişinău, a declarat miercuri că Ucraina nu a consultat Berlinul cu privire la incursiunea sa surpriză din Rusia, declanşată la 6 august, şi a spus că se aşteaptă ca această operaţiune militară să fie limitată în timp şi ca teritoriu, relatează Reuters preluată de News.ro.

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă după discuţiile cu preşedinta Maia Sandu la Chişinău, Scholz a declarat că Berlinul monitorizează îndeaproape evoluţiile după incursiune.

Liderii ucraineni au prezentat atacul drept o dovadă a faptului că armata lor poate încă să reuşească în operaţiuni ofensive şi poate încă să surprindă. Rusia a promis că va respinge incursiunea.

„Ucraina şi-a pregătit operaţiunea militară din regiunea Kursk în foarte mare secret şi fără feedback, ceea ce se datorează cu siguranţă situaţiei”, a declarat Scholz. „Aceasta este o operaţiune foarte limitată în termeni de spaţiu şi, probabil, şi în termeni de timp”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Scholz a declarat că Germania va continua să fie „cel mai mare susţinător al Ucrainei în Europa”, după controversele din ultimele zile cu privire la ceea ce unii au numit o ezitare în sprijinul german pentru Kiev din cauza politicii interne bugetare. Coaliţia tripartită incomodă condusă de Scholz, care s-a străduit să ajungă la un acord cu privire la buget, intenţionează să îşi reducă la jumătate ajutorul anul viitor, pariind că deficitul va fi compensat de un plan G7 de a împrumuta Ucraina cu 50 de miliarde de dolari.

Scholz a declarat că planul G7 de a utiliza veniturile din activele ruseşti îngheţate pentru a acorda Ucrainei împrumuturile a fost „solicitant din punct de vedere tehnic, dar clarificat din punct de vedere politic” şi va oferi Ucrainei o creştere considerabilă a sprijinului. „Cu cele 50 de miliarde de dolari, împreună cu fondurile puse la dispoziţie la nivel naţional, va fi mai mult decât ceea ce a fost disponibil până în prezent pentru Ucraina în ceea ce priveşte sprijinul”, a spus el.

În ceea ce priveşte Moldova, Scholz şi-a reiterat sprijinul faţă de ceea ce el a numit eforturile de destabilizare ale Rusiei. Olaf Scholz a mai vizitat Republica Moldova pe 1 iunie anul trecut, cu ocazia Summitului Comunităţii Politice Europene, alături de alţi lideri europeni. Ultima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova a avut însp loc acum 12 ani, pe 22 august 2012, când Angela Merkel a fost prezentă la Chişinău. Aceasta a marcat prima vizită a unui cancelar german în istoria Republicii Moldova.

Potrivit NewsMaker, presa germană scrie că discuţiile de miercuri ale lui Scholz cu oficialii de la Chişinău se vor concentra pe aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, riscurile de securitate generate de războiul din Ucraina şi sprijinul suplimentar pe care Germania îl poate oferi în continuare ţării. Unele surse sugerează că această vizită este esenţială în ajunul alegerilor prezidenţiale din toamnă, în condiţiile în care forţele pro-ruse de la Chişinău fac eforturi de a schimba direcţia pro-europeană a ţării.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Partenerii noștri