Live

Ucraina neagă implicarea în luptele din Mali, după ce acesta a anunțat că rupe relațiile diplomatice cu Kievul

Data publicării:
Rebeli separatiști din Mali. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ucraina a negat luni orice implicare în luptele din nordul Mali în care au fost ucişi soldaţi malieni şi luptători din grupul Wagner, la sfârşitul lui iulie, calificând totodată decizia anunţată de Mali de a rupe relaţiile diplomatice cu Kievul drept „pripită", relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. 

Mali a anunţat duminică ruperea relaţiilor diplomatice cu Ucraina, drept reacţie la afirmaţii ale purtătorului de cuvânt al agenţiei ucrainene de informaţii militare, Andrii Iusov, în sensul că rebelii din Mali au primit informaţiile „necesare" pentru desfăşurarea atacului letal.

Iusov nu a confirmat direct implicarea Kievului în conflict, în remarcile difuzate pe pagina de internet a postului public de radio-televiziune Suspilne pe 29 iulie.

Luni, Ministerul ucrainean de Externe a făcut cunoscut că regretă decizia guvernului de tranziţie din Mali, despre care a afirmat că a fost luată fără o examinare riguroasă a faptelor şi circumstanţelor.

„Ucraina aderă necondiţionat la normele dreptului internaţional, inviolabilitatea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a altor ţări", a asigurat MAE de la Kiev într-un comunicat. Acesta adaugă că Ucraina îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile politice şi diplomatice necesare în răspuns la acţiunile statului Mali.

Rebelii tuaregi din nordul ţării africane au afirmat că au omorât cel puţin 84 de mercenari din gruparea rusă paramilitară Wagner şi 47 de soldaţi malieni, în câteva zile de lupte intense soldate aparent cu cea mai dureroasă înfrângere suferită de Wagner de la implicarea sa, acum doi ani, în susţinerea autorităţilor din Mali în faţa atacurilor grupărilor rebele.

Potrivit autorităţilor din Mali, Iusov a „admis implicarea Ucrainei într-un atac laş, perfid şi barbar al grupurilor teroriste armate care au dus la moartea unor membri ai Forţelor de apărare şi securitate maliene".

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Economia Ucrainei a crescut în 2024, în ciuda războiului cu Rusia

Mai mulți indieni povestesc cum au fost păcăliți să lupte pentru Rusia. „A fost rapid: câteva semnături, fotografii și eram pe front”

Partenerii noștri