Live

Live Text Ucraina lansează un contraatac eficient în regiunea Harkov. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, vizită surpriză în Kiev

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, vizită surpriză în Kiev. Foto: Michael Khachidze/twitter

Suntem în ziua cu numărul 197 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Ucraina a recucerit mai multe așezări din regiunea de nord-est Harkov, ca parte a unui contraatac surpriză, a susținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Institutul pentru Studiul Războiului precizează că trupele ucrainene din regiunea Harkov profită probabil de relocarea forțele rusești către axa sudică pentru a desfășura o contraofensivă foarte eficientă. Pe de altă parte, serviciile de informații americane spun că forțele ucrainene fac „progrese lente, dar semnificative” pe câmpul de luptă. În tot acest timp, Vladimir Putin amenință că va rupe acordul privind exportul de cerealele ucrainene prin Marea Neagă și că va opri toate gazele, petrolul și cărbunele către Europa.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Șeful statului major al SUA: Militarii ucraineni au lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sistemele HIMARS

ACTUALIZARE 19:35 Ucraina a lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi, la baza aeriană Ramstein din Germania, şeful statului major interarme al SUA, generalul Mark Milley, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„Vedem câştiguri reale şi măsurabile în Ucraina în urma utilizării acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ţinte cu HIMARS şi au avut un efect devastator”, le-a spus el jurnaliştilor la baza aeriană din sudul Germaniei, după o întâlnire cu zeci de miniştri ai apărării din state aliate SUA în cadrul căreia a discutat despre sprijinul care poate fi acordat Kievului pe termen lung pentru a contracara invazia rusă.

Progresul contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruseşti este „regulat”, şi-a exprimat satisfacţia şeful statului major american interarme. „Nu cred că s-au întins prea mult”, a adăugat gen. Mark Milley.

El a avertizat totuşi că este „încă prea devreme” pentru a evalua cu claritate situaţia din teren.

Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud

ACTUALIZARE 16:40 Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud în timpul unei contraofensive fulgerătoare, a declarat joi un general ucrainean, oferind prima evaluare oficială a operațiunii, relatează Reuters.

Comentariile generalului de brigadă Oleksiy Gromov au fost cea mai detaliată evaluare publică de până acum a contraofensivei Ucrainei. Kievul a refuzat până acum să dezvăluie multe detalii pentru a nu compromite operațiunea.

Gromov a declarat într-un briefing de presă că forțele ucrainene i-au împins pe invadatori înapoi cu 50 km și au recucerit peste 20 de sate din regiunea Harkov în timpul operațiunii care este în plină desfășurare.

Zelenski îi dă replica lui Putin după ce dictatorul rus a acuzat că cerealele ucrainene ajung în UE: „O declaraţie neobrăzat de falsă”

ACTUALIZARE 15:45 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezmințit, miercuri noapte, că cerealele ucrainene exportate ajung „cu precădere în Europa”, așa cum a acuzat dictatorul de la Moscova, anterior.

„Astăzi (miercuri - n.red.) Rusia a făcut o altă declaraţie neobrăzat de falsă, conform căreia majoritatea absolută a grânelor ucrainene s-ar exporta către ţările europene. În fine, de multă vreme nu s-au mai auzit adevăruri la nivel oficial în Rusia, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, conform Agerpres.

Putin a spus că vrea să discute cu Erdogan pentru că „cele mai sărace țări nu au acces la cerealele ucrainene” și pentru că vrea să limiteze destinația vaselor care pleacă din porturile Ucrainei cu grâne produse de această țară.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia Images

„Excluzând Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleacă din Ucraina nu merg în cele mai sărace ţări, ci în Europa. Doar două din 87 de nave merg în ţările în curs de dezvoltare. 60.000 de tone din 2 milioane” de tone, a declarat, miercuri, Putin la un eveniment de propagandă la Vladivostok.

Citește continuarea AICI

Ucraina mulțumește Statelor Unite

ACTUALIZARE 15:10 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a mulțumit Statelor Unite pentru asistența militară în valoare de 675 de milioane de dolari care va finanța arme, muniții și vehicule militare, într-un mesaj pe Twitter.

Secretarul de stat american Antony Blinken, vizită surpriză în Ucraina

ACTUALIZARE 14:30 Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut, joi, o vizită neanunțată public în Ucraina. Este cea de-a doua vizită a lui Blinken în această țară de la începutul invaziei ruse, scrie CNN.

Pe agenda sa se află întâlniri cu oficiali de rang înalt de la Kiev. 

CNN amintește că vizita șefului diplomației americane vine în contextul în care forțele Kievului au lansat o contraofensivă care vizează în principal recapturarea teritoriilor ocupate de ruși în sudul țării.

CNN remarcă faptul că prezența lui Blinken  în Ucraina coincide cu reuniunea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucraineni, eveniment găzduit de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la baza Ramstein din Germania.

Austin și Blinken au vizitat Ucraina la finele lunii aprilie și rămân, deocamdată, oficialii americani cu rangul cel mai înalt din cadrul actualei Administrații americane care au călătorit în țară de la începerea războiului.

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, a întreprins, la rândul său, o vizită-surpriză în Ucraina, după ce a vizitat România, la începutul lunii mai.

Aliații Ucrainei se reunesc din nou în Germania pentru a-și coordona livrările de armament

ACTUALIZARE 12:41 Aliaţii Kievului se reunesc joi la baza militară americană de la Ramstein, în vestul Germaniei, pentru a continua să-şi coordoneze ajutorul militar pentru Ucraina, care desfăşoară de săptămâna trecută o contraofensivă în sudul ţării pentru a disloca forţele ruse, transmite AFP. 

Cea de-a cincea reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, ce are loc la invitaţia şefului Pentagonului, Lloyd Austin, îşi propune să facă dovada „unităţii şi solidarităţii” aliaţilor Ucrainei, a indicat şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, citat de Agerpres.

Reprezentanţii a peste 40 de ţări şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se vor reuni la baza din Germania pentru a discuta mai ales despre provocările în materie de producţie de armament ale conflictului.

„Consumul de muniţii este foarte important în acest război în Ucraina”, le-a explicat generalul Milley jurnaliştilor care îl însoţesc.

Obiectivul este de „a încerca să determinăm nevoile, cererile şi apoi să le comparăm cu oferta, fie din stocurile ţărilor, fie din ceea ce poate fi produs de industria de apărare”, a spus generalul Milley în avionul care îl aducea de la Washington.

Ucraina şi-a epuizat tot armamentul de fabricaţie rusească, iar apărarea sa este de acum dependentă total de ajutorul militar occidental.

Secretarul de stat al Apărării SUA, Lloyd Austin, alături de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Resnikov, la o reuniune organizată la baza americană de la Ramstein, Germania. Foto: Profimedia Images

De partea cealaltă, conform Washingtonului, Rusia s-a îndreptat spre Coreea de Nord pentru a cumpăra mari cantităţi de rachete şi obuze de artilerie.

SUA, principalul furnizor de sprijin militar pentru Ucraina, au promis deja să trimită armament divers în valoare de 13,5 miliarde de dolari, în principal rachete antitanc Javelin, piese de artilerie şi obuze compatibile cu sistemele de artilerie ale NATO.

Washingtonul a trimis, de asemenea, sisteme de artilerie de precizie HIMARS, dotate cu rachete GMLERS ghidate prin GPS, care sunt larg folosite în sudul şi estul Ucrainei.

Kievul ar dori arme cu rază mai lungă de tipul ATACMS, care pot lovi la 300 km, dar SUA refuză, temându-se că aceste rachete ar putea viza ţinte în teritoriul rus, ceea ce ar putea provoca o extindere a conflictului. „Politica actuală a Statelor Unite este că nu trimitem ATACMS”, a reamintit generalul Milley. „Am avut această discuţie de mai multe ori cu omologul meu şi cu alţi responsabili ucraineni”, a adăugat oficialul SUA.

Imagine sugestivă cu sistemul de rachete tactice MGM-140 (ATACMS) ale armatei americane. Racheta este produsă de compania americană de apărare Lockheed Martin. Foto: Profimedia Images

„Trimitem HIMARS (...) cu GMLERS şi aceste sisteme s-au dovedit foarte, foarte eficace împotriva forţelor ruse. Credem că raza de acţiune a HIMARS este suficientă pentru a răspunde nevoilor ucrainenilor în lupta lor actuală”, a mai afirmat generalul Milley.

SUA furnizează singure trei sferturi din obuzele la standarde NATO, a subliniat purtătorul de cuvânt al Statului Major, colonelul Dave Butler. „Peste 10 ţări din grupul de contact furnizează piese de artilerie de calibrul 155 mm şi 15 donează muniţii de 155 mm”, a mai arătat acesta.

Toate donaţiile de armament pentru Ucraina sunt calculate astfel încât să nu le slăbească ţărilor donatoare capacităţile militare, dar stocurile de muniţii trebuie să poată fi înlocuite cu regularitate, de unde necesitatea de a revitaliza producţia industriei de apărare, a explicat purtătorul de cuvânt.

„Furnizarea de muniţii americane Ucrainei nu este legată în mod specific de capacităţile de producţie anuală a unui armament livrat de industria de apărare americană, dar această capacitate de producţie este unul din factorii luaţi în considerare”, a concluzionat Dave Butler.

Lupte grele în zone din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

ACTUALIZARE 12:31 Lupte grele se dădeau joi în zone din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de forţele ruse, după ce Kievul a avertizat că ar putea să fie nevoit să închidă centrala pentru a evita un dezastru, relatează Reuters.

Unele sate şi comunităţi din apropierea centralei au fost puternic bombardate în ultimele 24 de ore, până joi dimineaţă, cu tancuri, mortiere, tunuri de artilerie şi lansatoare de rachete multiple, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene în buletinul său din cursul dimineţii despre situaţia de pe front.

În cursul nopţii, forţele ruse au tras de patru ori cu rachete şi cu artileria grea asupra oraşului Nikopol din apropiere (pe malul opus al fluviului Nipru), a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, Valentin Reznicenko, pe Telegram, menţionând că cel puţin 11 case de locuit şi alte clădiri au fost avariate în urma bombardamentelor.

Agerpres amintește că Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară din Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Mircea Geoană spune că nu există informații care să confirme că va avea loc un atac la centrala nucleară din Zaporojie. Foto: Twitter / Maxar

Mikola Lukaşuk, şeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, a declarat pe canalul său Telegram că ruşii bombardează Nikopol dinspre Energodar, principalul oraş care deserveşte centrala din Zaporojie.

Ocupanţii bombardează în mod deliberat obiective civile pentru a teroriza populaţia, spune Lukaşuk.

Agenţia de stat rusă TASS, citând un şef al administraţiei din Energodar numit de Moscova, Aleksandr Volga, a transmis că forţele ucrainene nu au efectuat tiruri de artileriei asupra centralei.

Niciun tir de artilerie nu a fost observat asupra centralei, dar dronele zboară periodic, a declarat Volga, citat de TASS. Potrivit lui, proiectile au fost lansate de drone pe teritoriul centralei în ultimele zile”. 

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din proximitatea centralei şi în perimetru ei, ceea ce creşte riscul producerii unei catastrofe nucleare. Trupele ruse au preluat controlul asupra acestei centrale - cea mai mare din Europa - la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie, dar uzina este operată în continuare de tehnicieni ucraineni.

Reuters nu a putut verifica toate aceste informaţii dintr-o sursă independentă.

Poporul ucrainean și Zelenski, nominalizați  la Premiul Saharov de grupul PPE din Parlamentul European

ACTUALIZARE 12:10 Grupul PPE (Partidul Popular European) din Parlamentul European a nominalizat poporul ucrainean şi pe preşedintele Volodimir Zelenski la Premiul Saharov pentru libertate de gândire, informează un comunicat de presă al grupului popular europeni, citat de Agerpres.

Nu avem nicio îndoială că bravul popor al Ucrainei, condus de preşedintele Volodimir Zelenski, merită să câştige în acest an Premiul Saharov pentru libertate de gândire. Ei continuă să apere valorile europene pe câmpurile de luptă în fiecare zi. Sper că nominalizarea noastră va fi sprijinită de toate grupurile politice din Parlamentul European, a declarat eurodeputata Rasa Jukneviciene, vicepreşedintă pentru relaţii externe a grupului PPE, citată în comunicat.

Textul menţionează că grupul PPE, cel mai mare din Parlamentul European, a sprijinit Ucraina şi guvernul său democratic încă de la începutul conflictului şi a insistat să fie luate măsuri concrete de contracarare a crimei internaţionale pe care o comite Rusia. Spre exemplu, grupul PPE a fost unul din primii care au cerut un embargou asupra petrolului, cărbunelui, combustibilului nuclear şi gazului ruseşti, precum şi excluderea băncilor ruseşti din sistemul SWIFT. Aceste politici au fost ulterior acceptate şi implementate de Uniunea Europeană, adaugă acelaşi comunicat. 

Un oficial guvernamental de la Moscova dă asigurări că noul Iphone va fi disponibil și pe piața rusească

ACTUALIZARE 11:50 Consumatorii ruşi vor avea ocazia de a cumpăra noile telefoane iPhone 14, în pofida faptului că gigantul american Apple a părăsit Rusia, graţie unei scheme de importuri paralele pusă la punct de Moscova, a declarat joi un înalt oficial guvernamental rus pentru agenţia de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

Rusia a anunţat introducerea unei scheme de importuri paralele în luna martie, când a autorizat retailerii să importe produse de peste hotare fără permisiunea proprietarilor mărcilor respective, notează Agerpres.

Întrebat dacă noile telefoane iPhone 14, prezentate miercuri de Apple, vor putea fi importate prin intermediul schemei de importuri paralele, ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, a răspuns: "De ce nu? Dacă consumatorii vor să cumpere aceste telefoane, da. Va exista această oportunitate".

Grupul american Apple a oprit vânzarea de noi produse în Rusia în luna martie, la o săptămână după invadarea Ucrainei, chiar dacă telefoanele iPhone, laptopurile MacBook şi alte produse Apple au continuat să se vândă în magazinele din Rusia pe măsură ce comercianţii au epuizat stocurile de modele vechi şi au obţinut dispozitive noi prin intermediul schemei de importuri paralele.

Operatorul rus de telefonie MTS a anunţat încă de joi dimineaţa că oferă posibilitatea de pre-comandă pentru noile modele de telefoane iPhone 14. Preţurile încep de la 84.990 ruble (1.398 de dolari) pentru modelul echipat cu o memorie de 128GB.

MTS a precizat că perioada de aşteptare pentru livrarea telefoanelor ar putea să se întindă până la 120 de zile şi de asemenea că îşi rezervă dreptul de a anula comanda dacă va întâmpina dificultăţi la importul produselor.

Manturov, care este şi vicepremier, a estimat luna trecută că schema de importuri paralele, care vizează diferite produse occidentale variind de la haine de lux şi până la automobile, ar putea ajunge la o valoare de 16 miliarde de dolari în acest an, echivalentul a 4% din importurile totale ale Rusiei în anul 2021.

Ministrul ucrainean al Apărării îi trolează pe ruși

ACTUALIZARE 11:20 În timp ce contraofensiva ucraineană continuă în Herson, iar armata Kievului a întreprins cu succes un contraatac surpriză în regiunea Harkov, Ministrul  ucrainean al Apărării îi trolează joi dimineață pe ruși.

„Dracarys” era comanda vocală folosită de Daenerys Targaryen (mama dragonilor din Game of Thrones) atunci când voia ca un dragon să sufle foc.

Ministerul britanic al Apărării: Armata Ucrainei continuă ofensiva în regiunea Herson

ACTUALIZARE 11:01 În evaluarea de joi a frontului, ministrul britanic al apărării a transmis că brigăzile ucrainene continuă ofensiva în regiunea Herson, distrugând un pod de pontoane din Darivka pe care l-au făcut rușii, după ce podul din apropiere a fost grav avariat, se arată în evaluarea de joi dimineață a ministerului britanic al apărării. 

aceasta ar fi principala rută pe care o are Rusie între nord și sud de-a lungul râului Nipru, precizează Londra.

Loviturile de precizie asupra rutelor pe care le folosesc trupele rusești pun presiune și îi impiedică se se aprovizioneze, se mai arată în analiza britanicilor. 

Belarus a început experții militare în mai multe regiuni, inclusiv la frontiera cu Polonia

ACTUALIZARE 10:56 Belarus a început exerciţii militare lângă oraşul Brest, situat în apropiere de frontiera cu Polonia, în capitala sa Minsk şi la Vitebsk, o regiune din nord-estul ţării, a anunţat joi Ministerul Apărării belarus, citat de Reuters.

Exerciţiile de comandament, programate să aibă loc până pe 14 septembrie, vizează antrenamente pentru 'eliberarea teritoriului ocupat temporar de un inamic' convenţional şi recăpătarea controlului asupra regiunilor de frontieră, specifică instituţia de apărare de la Minsk.

Potrivit ministerului, numărul de trupe şi de echipamente militare implicate în aceste manevre nu necesită trimiterea unei notificări Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în conformitate cu regulile organizaţiei de securitate paneuropene.

Exerciţiile sunt supervizate de către şefului Statului Major General al Forţelor armate belaruse, Viktor Gulevici, precizează agenţia oficială de presă belarusă Belta, citată de Agerpres.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a pus la dispoziţia armatei ruse teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, în ceea ce Kremlinul numeşte drept o 'operaţiune militară specială', în realitate o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat suveran, primul conflict de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Ucraina include pe lista de sancțiuni peste 600 de reprezentanți ai elitei politice din Rusia

ACTUALIZARE 10:50 Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a decis miercuri să includă pe lista sa cu sancţiuni 606 de reprezentanţi ai elitei politice din Federaţia Rusă, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat în noaptea de miercuri spre joi, potrivit agenţiei de presă oficiale ucrainene Ukrinform.

"SNBO a adoptat astăzi (miercuri) o decizie importantă privind impunerea de sancţiuni împotriva a 606 de persoane fizice care aparţin elitei conducătoare a Rusiei: 28 de membri ai Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse; 154 de membri ai Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus); 424 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal). Toţi aceştia sunt responsabili pentru acest război, pentru această teroare împotriva poporului nostru", a afirmat preşedintele ucrainean, fără să menţioneze vreun nume.

Niciunul dintre ei nu va scăpa de responsabilitate, este doar o chestiune de timp, a adăugat Volodimir Zelenski, citat de Agerpres.

"Noi am făcut deja unele demersuri juridice, diplomatice şi politice pentru ca ei să fie traşi la răspundere. Vom continua să luăm toate măsurile necesare într-un mod chibzuit", a spus el.

Totodată, preşedintele ucrainean a indicat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat miercuri o importantă operaţiune care a vizat un număr de persoane supuse sancţiunilor pe teritoriul Ucrainei.

Zelenski a numit doi noi șefi regionali în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei

ACTUALIZARE 09:35 Volodimir Zelenski a numit noi șefi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunile Herson și Cernihiv, relatează Kyiv Independent.

Yevhen Netujîlov, șeful filialei din regiunea Cernihiv a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a fost înlocuit de Oleksii Liakh. În regiunea Herson, din care cea mai mare parte rămâne sub ocupație, Artem Borisevici a fost numit în locul lui Serghei Krivoruciko.

La finalul lunii trecute, președintele ucrainean  declara că doi generali ucraineni au fost destituiți din funcție pentru că s-au dovedit a fi trădători.

Pentagonul spune că Ucraina face „progrese lente, dar semnificative”

ACTUALIZARE 09:25 Un înalt oficial al Pentagonului a declarat miercuri că forţele ucrainene fac progrese lente, dar semnificative” pe câmpul de luptă şi în prezent se descurcă în sud mai bine decât o face Rusia, notează AFP

Suntem încă la început. Cred că ucrainenii fac progrese lente, dar semnificative. Şi vom vedea cum se vor desfăşura lucrurile”, a declarat subsecretarul pentru politica de apărare Colin Kahl, citat de Agerpres.

Dar cu siguranţă cred că, în acest moment, în sud lucrurile merg mai bine pentru partea ucraineană decât pentru partea rusă”, a adăugat oficialul american.

Regiunea Harkov a fost parţial ocupată de armata rusă de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, este în mod regulat vizat de bombardamente soldate cu morţi, dar forţele Moscovei nu au reuşit niciodată să îl cucerească.

ISW: Ucraina are reușite neașteptate în contraofensiva surpriză din regiunea Harkov

ACTUALIZARE 09:20 În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că trupele ucrainene din regiunea Harkov profită probabil de relocarea forțele rusești către axa sudică pentru a desfășura o contraofensivă supriză și foarte eficientă, în apropiere de orașul ocupat Izium.

ISW precizează că militarii ucraineni au surprins forțele rusești pentru a avansa cel puțin 20 de km în interiorul teritoriului ocupat de ruși în estul regiunii Harkov, reușind să recupereze miercuri 400 de km pătrați. 

Rușii au încercat să reziste contraofensivei, însă este foarte probabil ca numărul acesta să fi fost prea mic ca să reziste deoarece mai multe forțe au fost relocate pentru a sprijini eforturile de a captura restul regiunii Donețk și pentru a ajuta pe axa sudică, sunt de părere experții americani.

Contraofensiva Ucrainei din regiunea Herson au forțat militarii ruși să se concentreze pe zona de sud și au permis trupelor ucrainene să lanseze contraatacuri foarte eficiente în zona Izium, ocupată de ruși, punctează ISW.

Bloggeri militari ruși sunt îngrijorați că prin contraatacurile din zona Izium trupele Moscovei vor fi izolate, iar ucrainenii vor recuceri porțiuni mari de teritoriu. Aceștia cred că, de fapt, contraofensiva din Herson este o diversiune pentru acțiunile din regiunea Harkov, care demoralizează cu succes forțele Kremlinului, a ținut să precizeze ISW. 

De asemenea, forțele ucrainene au continuat loviturile asupra nodurilor logistice rusești, a echipamentelor, a rețelelor de transport și a punctelor de comandă și control din regiunea Herson.

În acelaști timp, forțele rusești au efectuat atacuri terestre la nord de orașul Harkov, la nord-vest de Sloviansk, la nord-est de Siversk, la sud și nord-est de Bakhmut și la nord-vest de orașul Donețk, se mai arată în evaluarea ISW.

Zelenski: Ucraina a recucerit mai multe așezări din regiunea de nord-est Harkov

ACTUALIZARE 09:10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a  transmis în mesajul de miercuri noapte către națiune că există „vești bune” din regiunea Harkov, iar unele așezări au fost recuperate de ucraineni de la forțele ruse.

„Probabil, cu toții ați văzut deja rapoarte despre activitatea apărătorilor ucraineni. Și cred că fiecare cetățean se simte mândru de războinicii noștri. Este o mândrie binemeritată, un sentiment corect.

Nu este momentul să numim așezările în care se întoarce steagul ucrainean. Dar este timpul să le mulțumim brigăzii 25 aeropurtate, brigăzii 92 mecanizate și brigăzii 80 de asalt aerian pentru curajul și eroismul manifestat în timpul misiunilor de luptă.

De asemenea, exprim astăzi recunoștință brigăzii 406 de artilerie separată pentru loviturile extrem de reușite din zonele în care sunt concentrați ocupanții din sudul țării noastre și brigăzii 60 de infanterie separată, care avansează constant pozițiile noastre.

Fiecare succes al armatei noastre într-o direcție sau alta schimbă situația generală de-a lungul întregii linii de front în favoarea Ucrainei. Cu cât este mai dificil pentru ocupanți, cu atât au mai multe pierderi, cu atât pozițiile apărătorilor noștri din Donbas vor fi mai bune, cu atât va fi mai fiabilă apărarea la Zaporojie, Nikolaev și orașele din regiunea Dnipropetrovsk, cu atât mai rapid vom putea să eliberăm întregul sud”, a transmis liderul de la Kiev, citat de agenția ​​Ukrinform.

„Vreau să mai spun un lucru - este foarte important și foarte sensibil. Acest lucru este valabil pentru ucrainenii ținuți captivi de ocupanți. La nivelul serviciilor de informații ucrainene și a altor structuri și oameni implicați, încercăm constant să obținem eliberarea prizonierilor noștri de război. Această muncă nu s-a oprit niciodată, iar acțiunile active ale apărătorilor noștri ne oferă posibilitatea de a captura un număr suficient de inamici pentru a încuraja schimbul și eliberarea prizonierilor de război ucraineni. Subliniez: ne amintim de toți oamenii noștri ținuți captivi de ocupanți”, a mai adăugat Zelenski. 

Cu „chips”-urile pe masă. Putin se chinuie să facă rost de microcipuri pentru rachete în timp ce armele sale se fac praf în Ucraina

ACTUALIZARE 08:55 Microcipurile sunt cele care s-ar putea să pună capăt ambițiilor lui Vladimir Putin în Ucraina, scrie Politico. La șase luni de la invazia pe care a declanșat-o, Rusia se confruntă cu un grav deficit tehnologic declanșat de sancțiunile impuse de Occident împotriva Moscovei.

După ce au lansat (sau au pierdut în luptă) mult mai mult din arsenalul lor de rachete decât au anticipat inițial, soldații ruși se bazează acum din ce în ce mai mult pe stocurile de muniții primitive din era sovietică, în timp ce forțele ucrainene aprovizionate de Occident cu arme moderne se luptă pentru a întoarce soarta războiului, în special în sudul țării.

Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Contraofensiva ucraineană include lovituri precise asupra depozitelor de muniție ale rușilor și a infrastructurii esențiale, cum ar fi podurile folosite de forțele ruse pentru a-și aproviziona trupele de pe front.

Kievul este conștient de faptul că rezultatul războiului va depinde probabil de capacitatea Rusiei de a găsi o modalitate să obțină din nou acces la cipurile de înaltă tehnologie și încearcă acum să se asigure că rușii nu vor mai putea pune mâna pe această resursă foarte importantă.

Citește continuarea AICI

Companiile rusești își extind prezența în Serbia, pe măsură ce continuă războiul din Ucraina. Kremlinul vrea să provoace instabilitate

ACTUALIZARE 08:30 Invazia Ucrainei a aruncat în centrul atenției legăturile tradiționale strânse dintre Serbia și Rusia. Națiunea balcanică încearcă să evite înstrăinarea Moscovei și, în același timp, găzduiește companiile rusești – inclusiv gigantul tehnologic Yandex – care fug de criza economică și perturbările cauzate de război în interiorul Rusiei, conform unei analize The Moscow Times. 

Intrarea principală bogat decorată a clădirii parlamentului sârb în stil baroc era abia vizibilă în spatele mai multor corturi și a unei scene improvizate împodobite cu panouri publicitare. 

Unul dintre panouri publicitare prezenta chipul ministrului rus de externe Serghei Lavrov alături de mesajul „cel mai mare diplomat al lumii”. „Suntem aceiași oameni”, a răspuns vesel unul dintre protestatari, o femeie blondă zâmbitoare, în vârstă de 40 de ani, când a fost întrebat despre motivele ei pentru a sprijini Rusia și a-l lăudat pe Lavrov.

Imagine de la un protest în fața monumentului țarului Nicolae al II-lea din centrul Belgradului, la care mai mulți sârbi și-au exprimat sprijinul pentru poporul rus și pentru a protesta împotriva impunerii de sancțiuni Rusiei. Foto: Profimedia Images

„Rușii au și rădăcini de aici, din această zonă. Suntem de aceeași religie. Nu am fost niciodată în război unul cu celălalt. Ne-am ajutat mereu unul pe celălalt”, a adăugat un alt protestatar pe nume Paolo Pajić, care s-a oferit voluntar să vorbească în numele grupului care ocupă piața de la începutul acestui an pentru a cere demisia parlamentului sârb.

Citește continuarea AICI

Preşedintele Energoatom acuză militarii ruși care ocupă centrala de la Zaporojie că au răpit, torturat și ucis angajați ai agenției

Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat o parte dintre angajați.

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.

Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

Potrivit lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.

În raportul său despre centrală publicat la începutul acestei săptămâni, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a descris situaţia ca nesustenabilă. AIEA a avertizat cu privire la lipsa de personal şi a spus că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale. Agenția ONU a mai precizat că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.

Câteva dintre cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • AIEA: O linie electrică de la centrala din Zaporojie a fost avariată de bombardamentele de marți
  • Rușii se îngrămădesc în Belarus pentru turism și cumpărături
  • Putin vrea o nouă conductă prin care Rusia să livreze gaze naturale Chinei prin Mongolia
  • Locuitorilor din jurul centralei nucleare Zaporojie li se cere să evacueze zona
  • Partidul lui Putin a propus organizarea unor referendumuri pe 4 noiembrie în teritoriile ocupate 
  • Erdogan acuză Occidentul că „provoacă” Rusia: „Europa culege ceea ce a semănat”
  • Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic”
  • Rusia extinde sancțiunile împotriva responsabililor militari din UE 
  • CE propune plafonarea prețului gazelor rusești și limite de consum de energie la orele de vârf în statele membre
  • Putin: „Moscova nu a pierdut nimic din cauza războiului din Ucraina. Este imposibil să izolați Rusia” 

Editor : M.D.B. | M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Relația lui Elon Musk cu Rusia și Putin ar trebui investigată de Pentagon. Doi senatori democrați cer ca miliardarul să fie anchetat

Zelenski denunță discuția lui Scholz cu Putin: A deschis „cutia Pandorei”

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

Ce cred rușii despre Donald Trump și Elon Musk. Cum sunt prezentate numirile pentru noua administrație SUA la televiziunea rusă

Partenerii noștri