Ucraina folosește un program de recunoaștere facială pentru a identifica soldații ruși morți. „Demontăm mitul în care nimeni nu moare”
Ucraina foloseşte un program de recunoaştere facială pentru a identifica soldaţii ruşi ucişi pe teritoriul său, marcând astfel o evoluţie majoră pentru o tehnologie controversată, au declarat mai mulţi experţi. Kievul a dat asigurări că informaţiile obţinute graţie acelui software vor fi folosite pentru anunţarea familiilor defuncţilor, ocolind în acest fel filtrul propagandei ruse de război.
Chiar dacă software-ul de inteligenţă artificială, dezvoltat de compania americană Clarview AI, poate ajuta familiile îndurerate, riscul de erori rămâne considerabil.
„Dacă sunteţi un părinte rus care este anunţat că fiul lor a fost ucis şi acest lucru este fals, se intră într-o dilemă etică de o mare complexitate”, a declarat Jim Hendler, directorul Institutului pentru exploatarea datelor şi a aplicaţiilor din cadrul Institutului Politehnic Rensselaer din statul american New York, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Clearview AI a afirmat că a oferit liderilor politici ucraineni acces gratuit la serviciile sale, ce permit obţinerea unei corespondenţe între imagini difuzate pe internet şi fotografii salvate online pe serverele companiei de către utilizatori care încearcă să identifice o anumită persoană.
„Liderii ucraineni care au obţinut acces la Clearview AI şi-au exprimat entuziasmul şi noi ne aşteptăm la solicitări suplimentare din partea lor”, a declarat într-un comunicat CEO-ul şi cofondatorul companiei, Hoan Ton-That.
AI pentru identificarea soldaților ruși morți
Viceprim-ministrul ucrainean Mihailo Fedorov a publicat miercuri pe serviciul de mesagerie online Telegram un mesaj în care a precizat că ţara lui foloseşte „inteligenţa artificială” pentru a compara profilurile soldaţilor ruşi de pe reţelele de socializare cu fotografii ale unor cadavre şi pentru a anunţa familiile îndoliate în legătură cu moartea acestor militari.
El a mai spus că unul dintre obiective este „spulberarea mitului unei operaţiuni speciale”, referindu-se la terminologia utilizată de Moscova pentru a descrie invazia militară în Ucraina.
„Astăzi folosim inteligența artificială pentru a căuta pe rețelele sociale profilurile soldaților ruși uciși, ca să le putem anunța rudele și prietenii și să demontăm astfel mitul unei operațiuni speciale în care nu există recruți și în care nimeni nu moare”, a scris Mihailo Fedorov pe Telegram.
Autorităţile ucrainene nu au dat curs solicitărilor AFP de a comenta declaraţiile făcute de Mihailo Fedorov.
Moscova a raportat oficial 498 de soldaţi ruşi care au fost ucişi de la începutul conflictului din Ucraina, însă acest număr nu a mai fost actualizat de câteva săptămâni. NATO estimează că numărul militarilor ruşi ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi în Ucraina se ridică la circa 40.000.
Expert: Tehnologia nu este perfectă
Folosită de acum înainte ca instrument de război, recunoaşterea facială a generat numeroase controverse, inclusiv despre ameninţările pe care această tehnologie le aduce asupra protejării vieţii private şi despre erorile comise de algoritmii acestui software în identificarea corectă a persoanelor de culoare.
Potrivit experţilor, folosirea Clearview AI pentru identificarea morţilor se poate dovedi problematică, mai ales pentru că răniţii de pe câmpul de luptă sunt susceptibili să prezinte o schimbare considerabilă a trăsăturilor faciale.
„Una dintre problemele cele mai cunoscute ale acestei tehnologii este că ea nu este perfectă”, a explicat Eric Goldman, co-director al Institutului pentru dreptul la tehnologii de vârf din cadrul Facultăţii de Drept de la Universitatea Santa Clara.
„Ea comite uneori erori de identificare, care pot schimba cursul unei vieţi”, a adăugat el.
Acelaşi profesor universitar recunoaşte totuşi că tehnologiile ar putea veni în ajutorul familiilor rămase fără veşti de la rudele lor plecate la război.
„Putem să ne imaginăm situaţii în care ar fi de dorit să putem reduce numărul soldaţilor dispăruţi”, a adăugat Eric Goldman. Profesorul american nu consideră însă că recunoaşterea facială ar reprezenta soluţia potrivită.
Bază de date cu 2 miliarde de fotografii
În scrisoarea prin care şi-a oferit serviciile în beneficiul autorităţilor ucrainene, compania Clearview AI a dat asigurări că software-ul său are o mare utilitate.
Compania a precizat că baza ei de date conţine 2 miliarde de imagini preluate de pe VK, echivalentul rusesc al reţelei de socializare Facebook, şi permite identificarea persoanelor decedate fără a avea nevoie de amprentele lor digitale, care sunt adeseori greu de obţinut.
În ceea ce priveşte precizia tehnologiei sale de identificare a defuncţilor, Clearview AI a spus că acest program funcţionează „într-o manieră eficientă şi independent de eventualele răni de la nivelul feţei”.
Jurnaliştii de la AFP nu au putut să verifice aceste afirmaţii într-un mod independent.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News