Ucraina construiește „24 de ore din 24” linii de fortificații în fața rușilor
Construirea de fortificaţii în faţa trupelor ruse de-a lungul liniei frontului se face „24 de ore din 24”, a asigurat luni premierul ucrainean Denis Şmîhal, în urma criticilor referitoare la eficacitatea liniilor defensive ale armatei ucrainene, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Ştiu că Ministerul Apărării are un plan global pentru crearea unor linii complete de fortificaţii”, a declarat premierul ucrainean la o conferinţă de presă. „Munca se desfăşoară zilnic, 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte”, a subliniat el.
Critici cu privire la vulnerabilitatea liniilor defensive ucrainene, sau chiar cu privire la lipsa lor, au apărut în urma înaintării rapide a trupelor ruse la vest de oraşul Avdiivka, după ce această localitate, considerată o redută fortificată a armatei ucrainene, a căzut luna trecută sub controlul trupelor ruse după patru luni de asediu.
Unii comentatori au remarcat contrastul faţă de puternicele linii defensive ruseşti, mai ales acelea din sudul ocupat al Ucrainei pe care trupele Kievului nu au reuşit să le străpungă în contraofensiva eşuată din vara anului trecut.
„De anul trecut, Ministerul Apărării şi Statul Major dispun de fonduri suficiente pentru a construi fortificaţii defensive eficiente pe prima şi a doua linie” de front, a explicat premierul Şmîhal.
El a adăugat că guvernul său este de asemenea pregătit să finanţeze „construirea de fortificaţii puternice”, „de înaltă calitate, în principal din beton”, de asemenea pe a treia şi chiar pe a patra linie de apărare.
Armata ucraineană, aflată în criză de soldaţi şi de echipamente, face greu faţă atacurilor multiple lansate de trupele ruse pe mai multe sectoare ale frontului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la sfârşitul anului trecut că „accelerarea construcţiei de structuri” defensive a devenit o „prioritate evidentă”.
Respectivele linii defensive sunt constituite în principal din tranşee, buncăre şi capcane antitanc - mai ales blocuri de beton piramidale denumite şi „dinţi de dragon”. Liniile defensive mai îndepărtate de front sunt în general construite de companii din sectorul civil.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News