Live

Ucraina cere aparatură de măsurare a radiaţiilor şi materiale de protecţie pentru centralele sale nucleare

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, în 2019. În prezent, centrala se află sub controlul trupelor ruse. Foto: Profimedia Images

Ucraina a solicitat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) o „listă completă cu echipamente” necesare operării centralelor sale nucleare, informează Reuters. În plus, senzorii instalaţi de AIEA la fosta centrală de la Cernobîl nu au mai transmis niciun fel de date de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Directorul AIEA, Rafel Grossi, a precizat că Ucraina are nevoie de aparatură de măsurare a radiaţilor, materiale de protecţie, asistenţă computerizată şi generatoare de curent care funcţionează cu benzină. 

Statele memre AIEA vor oferi Ucrainei toate aceste echipamente, a promis Rafael Grossi.

Ucraina are în prezent patru centrale nucleare cu 15 reactoare în stare de funcţiune. Şapte astfel de reactoare sunt conectate direct la reţeaua energetică ucraineană. Două dintre acestea se află la centrala de la Zaporojie, aflată în prezent sub controlul forţelor militare ruse, conform Reuters.

Grossi s-a aflat în urmă cu o lună în Ucraina pentru a verifica securitatea centralelor nucleare.

La începutul lunii martie, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Zaporojie după bombardamentele rusești din apropierea instalației.

De asemenea, la centrala de la Cernobîl au fost întrerupte temporar liniile de alimentare cu energie electrică, forțele ucrainene dând vina pe trupele rusești care au ocupat centrala.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Par din filmele SF”: au apărut imaginile cu cele 15 ”OZN-uri”! Recordul, spulberat: peste un trilion de euro

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

WSJ: Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb

Casa Albă se grăbește să trimită ajutoare Ucrainei, înainte ca Trump să-și preia mandatul (Reuters)

Discuție telefonică între Trump și președintele sud-coreean. Cei doi au vorbit despre implicarea militarilor nord-coreeni în Ucraina

Armata ucraineană, tot mai epuizată. Rusia cucerește alte două sate în Donețk și se apropie de orașul-strategic Pokrovsk

Partenerii noștri