Ucraina are nevoie disperată de ajutor pentru curăţarea minelor. Este țara cu cea mai mare suprafață minată de pe pământ
Ucraina este țara cu cea mai mare suprafață minată și nu are suficiente resurse să curețe linia frontului. Oleksii Reznicov, ministrul Apărării, face un apel pentru ca ajutorul dat de unele națiuni, inclusiv Marea Britanie, să se extindă, informează The Guardian.
Într-un apel urgent adresat aliaților, Oleksii Reznikov a declarat că soldații săi dezgropau pe alocuri și câte cinci mine pe metru pătrat, puse de trupele rusești în încercarea de a limita contraofensiva Ucrainei.
El a spus că vastele câmpuri de mine ar putea fi traversate, dar că este extrem de important ca aliații să „extindă și să accelereze” pregătirea deja oferită de unele națiuni, inclusiv Marea Britanie.
Numărul geniștilor ucraineni nu este suficient
Numărul geniștilor din forțele armate ucrainene nu a fost suficient pentru a trece prin apărarea rusă complexă pe vastul front, cu unități de deminare țintite cu foc puternic.
Oficialii Ministerului Apărării de la Kiev au sugerat că există o oportunitate pentru țări precum Japonia, care nu doresc să ofere ajutor letal, să ofere sprijin sub formă de echipamente de deminare și formare.
Reznikov a spus: „Astăzi, Ucraina este țara cea mai puternic minată din lume. Sute de kilometri de câmpuri de mine, milioane de dispozitive explozive, în unele părți ale frontului, până la cinci mine pe metru pătrat.
„Câmpurile de mine rusești sunt un obstacol serios pentru trupele noastre, dar nu de netrecut. Avem geniști calificați și echipamente moderne, dar sunt extrem de reduse pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei.”
Unele dintre minele din țară au fost puse de forțele ucrainene pentru a-și proteja propriile linii defensive, dar marea majoritate sunt rusești.
Volodimir Zelenski s-a plâns de faptul că a trebuit să aștepte livrarea de arme din vest și astfel a fost nevoit să întârzie începutul contraofensivei din acest an, permițând Rusiei să pună milioane de mine înaintea armatei lor.
Ucraina are cinci batalioane de ingineri geniști, împărțite în 200 de brigăzi, care în mai, înainte de începerea contraofensivei din acest an, aveau câte 30 de trupe.
Potrivit mărturiilor de pe front, numărul de geniști activi este acum semnificativ mai mic. Se spune că uciderea acestora și a ofițerilor este cea mai mare pradă pentru ruși.
O brigadă activă în jurul Staromaiorske, un sat recent eliberat din regiunea Donețk, a spus că are 30 de oameni trecuți pe hârtie, dar că are în realitate doar 13 bărbați, dintre care numai cinci erau activi ca urmare a rănilor. Doi geniști ai unității și-au pierdut membre în ultimele două săptămâni.
Serhiy Ryzhenko, ofițerul medical șef al spitalului Mechnikov din Dnipro, unde sunt tratați mulți dintre cei mai grav răniți, a declarat că primește între 50 și 100 de soldați pe zi, minele fiind pe locul doi după artilerie, ca motiv a rănilor.
La o întâlnire din iulie la Ramstein, Germania, a alianței a 54 de țări care sprijină Ucraina, Lituania, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și Danemarca, au convenit să antreneze și să echipeze unitățile ucrainene de deminare. Alte țări au fost invitate să se alăture.
Reznikov a spus că inițiativa a deblocat donații, dar că este nevoie cu disperare de mai mult, de la o gamă mai largă de parteneri.
„În această etapă a campaniei noastre avem nevoie în mod critic de mai multe echipamente de deminare, de la traule de deminare, până la torpile Bangalore”, a spus el. „Echipamentul de deminare a fost deblocat de mult timp și suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru sprijinul deja oferit. Un pas important în această direcție a fost crearea, la ultima întâlnire Ramstein, a coaliției de deminare, la inițiativa ministrului lituanian al apărării.”
Ministrul apărării a mai adăugat că: „Este, de asemenea, extrem de necesar să se extindă și să accelereze pregătirea geniștilor. Ar trebui să fie rapid și sistematic. Este nevoie de geniști aici și acum. Munca lor salvează vieți și asigură înaintarea trupelor noastre. Coaliția de deminare este construită pe principiul „antrenează și echipează”. Implementarea sa eficientă va aduce victoria Ucrainei mai aproape”.
Nivelul de contaminare cu mine este nemaivăzut în istoria modernă
Pete Smith, managerul de program din Ucraina al ONG-ului de deminare Halo, și fost ofițer al armatei britanice, a declarat că nivelul de contaminare cu mine este „nemaivăzut în istoria modernă”. Acesta a spus: „Asistăm la cea mai mare suprafață terestră cu mine de război și la un tip de contaminare cu muniții neexplodate care a mai fost văzută în Europa doar după cel de-al doilea război mondial.
Smith a mai adăugat că: „Există dovezi considerabile ale câmpurilor minate în linie pe suprafețe mari. Zilele trecute, cineva a mers de-a lungul unui câmp minat de 1,5 km, care avea o mină TM-62 plasată la fiecare metru și asta este doar o mică parte din Mykolaiv.”
„Acelea au fost zone care au fost reocupate de Ucraina destul de repede. Acum, de-a lungul acelui front de 1.000 km, și apoi straturi și straturi de câmpuri minate în spatele acestuia, este ceva care a fost destul de nemaivăzut în istoria modernă.”, a mai adăugat Pete Smith.
Acesta a mai spus că unitățile de geniști desfășurate în Ucraina se confruntă cu o gamă largă de tipuri de mine pe câmpul de luptă.
„Și, desigur, există dovezi puternice ale forțelor ruse care plantează mine și alte tipuri de explozibil pentru a împiedica armata să curețe minele terestre, iar asta, desigur, pune câteva probleme serioase pentru organizații ca noi”, a spus el.
Smith a sugerat că, chiar și cu 10.000 de ingineri geniști, ar fi nevoie de un deceniu pentru a decontamina țara. Halo are 900 de oameni pregătiți pentru asta, în mare parte din surse locale, care lucrează în Ucraina și intenționează să aibă 1.200 de experți instruiți care operează în țară până la sfârșitul anului.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News