Live

Foto Ucraina anunță că rușii au lovit o bază aeriană în vestul țării și o navă cu cereale într-un port din sud

Data actualizării: Data publicării:
Încă o navă cu cereale a fost lovită în Ucraina. Sursă foto: X

O rachetă hipersonică rusească a lovit luni dimineaţă „zona” importantei baze aeriene Starokostiantiniv, a declarat Kievul, într-o rară recunoaştere de acest fel, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Cu o zi înainte, rachetele rusești au lovit o navă civilă încărcată cu porumb în portul ucrainean Pivdenni din regiunea Odesa.

Cel mai recent atac împotriva aerodromului Starokostiantiniv, din regiunea Hmelniţki, a survenit după ce ministrul olandez al apărării a anunţat că Olanda va mai livra Ucrainei şi alte avioane F-16 în lunile viitoare.

Ucraina, care a recepţionat un lot de avioane F-16 în această vară după luni de lobby în Occident, păstrează strict secrete locurile unde sunt staţionate acestea, pentru a le proteja de loviturile cu rachete cu rază lungă ale Rusiei.

Forţele aeriene ucrainene, care dezvăluie rar daunele aduse ţintelor militare, nu au precizat dacă lovitura de luni a provocat pagube bazei aeriene, însă recunoaşterea unei lovituri cu rachetă în apropierea instalaţiei este neobişnuită, notează Reuters.

„Din fericire, niciunul dintre cei 15 membri ai echipajului, cetăţeni din Egipt şi Siria, nu a fost rănit. În total, nava era încărcată cu aproximativ 6.000 de tone de porumb ucrainean. Aceasta este o încărcătură complet civilă”, a precizat ministerul.

Este cea de-a 20-a navă civilă care este avariată de atacurile ruseşti, susţine Kievul.

„Aceasta nu este nimic mai mult decât încercările Rusiei de a influenţa funcţionarea cu succes a coridorului maritim alimentar ucrainean şi de a pune în pericol securitatea alimentară globală”, a acuzat vicepremierul Oleksi Kuleba.

Moscova a negat în repetate rânduri că ar ataca ţinte civile.

La începutul lunii septembrie, vrachierul Aya, tot sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, a fost lovit de o rachetă rusească în Marea Neagră. Mai târziu în cursul lunii, o altă navă, un transportator sub pavilion Antigua, a fost avariată de o rachetă rusească în portul ucrainean Odesa.

Rusia a lovit portul în mod repetat în războiul izbucnit după invazia sa pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„În cazul unui război în Europa, Ungaria ar putea să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5 NATO”

Ucrainenii ar fi încercat să avanseze în regiunea rusă Kursk. Declarațiile armatei lui Putin

FSB anchetează doi jurnaliști străini care au făcut reportaje în Kursk pentru „trecerea ilegală a frontierei”

Compania media de stat rusă VGTRK a fost atacată de hackeri. Lovitura ar fi fost revendicată de o grupare care sprijină Ucraina

Partenerii noștri