Live

Ucraina alocă peste 60% din buget pentru apărare și securitate. „Resursele se vor ridica la 48,3 miliarde de euro”

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina intenţionează să aloce peste 60% din bugetul său pentru 2025 pentru apărare şi securitate, potrivit proiectului de lege prezentat de guvern, după mai bine de doi ani şi jumătate de invazie rusă care a devastat economia ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

"Resursele totale destinate securităţii şi apărării naţionale în 2025 se vor ridica la 2.223 de miliarde de grivne" (48,3 miliarde de euro), a declarat marţi Ministerul de Finanţe într-un comunicat.

Această sumă reprezintă în jur de 26% din produsul intern brut, potrivit ministerului ucrainean, şi o uşoară creştere de 2% faţă de bugetul revizuit pentru 2024.

În total, 61% din bugetul Ucrainei va fi alocat anul viitor pentru apărare şi securitate, potrivit unui calcul realizat de AFP pe baza proiectului de lege al guvernului.

"Pot spune cu încredere că apărarea Ucrainei va fi asigurată prin planul bugetar pentru 2025", a declarat ministrul de finanţe Serghei Marcenko, citat în comunicat.

Pentru a-şi finaliza bugetul, guvernul ucrainean a declarat că intenţionează să-şi dubleze aproape veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Ucraina a declarat totodată va avea nevoie de 34,5 miliarde de euro finanţare externă anul viitor de la aliaţii săi occidentali şi organizaţiile internaţionale pentru ca economia sa să poată funcţiona.

Această cifră este în uşoară scădere faţă de 2024 şi în conformitate cu estimările făcute de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a primit 88 de miliarde de euro ajutor financiar internaţional, potrivit cifrelor oficiale comunicate la sfârşitul lunii august.

Economia ucraineană s-a orientat în mare parte din 2022 către producţia militară pentru a rezista atacurilor ruseşti, însă este afectată şi de lipsa a milioane de persoane care au fugit de război în străinătate, în plus faţă de amploarea distrugerilor.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Suntem pe cale să distrugem lumea”. Avertismentul dur al lui Papa Francisc pentru liderii politici

Pirotehniștii ucraineni au neutralizat o bombă rusească rară model FAB-500T

Rusia a luat marinari de pe portavionul Admiral Kuznețsov și i-a trimis pe frontul din Ucraina

„Oamenii din lume nu-şi permit ca Liban să devină o altă Gaza”. Apelul șefului ONU: Ar trebui să fim cu toţii alarmaţi

Partenerii noștri