Live Text Valeri Gherasimov și-a sunat omologii din SUA și UK. Forțele ruse se pregătesc să lucreze în condiții „de contaminare radioactivă”
Războiul din Ucraina se apropie de finalul celei de-a opta luni. Rusia continuă să bombardeze infrastructura energetică și orașele din Ucraina. Kievul, Washingtonul și Londra se tem că acuzațiile rusești privind intenția ucrainenilor de a folosi o așa zisă "bombă murdară" ar putea fi un pretext. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu și-a sunat omologii din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Turcia pentru a-i avertiza că Ucraina ar pregăti provocări. Susține că o astfel de bombă ar putea fi detonată, pentru ca apoi vina să fie dată pe Rusia. Casa Albă a respins aceste afirmaţii, pe care le consideră în mod clar false. Sunt acuzaţii "absurde şi periculoase", a reacţionat ministrul de Externe de la Kiev, iar Volodimir Zelenski a spus că e un semn că, de fapt, Rusia pregăteşte ceva. Ministrul ucrainean al Apărării cere ONU și AIEA să trimită misiuni de monitorizare și solicită respectarea punctului 4 din Memorandumul de la Budapesta, prin care Ucraina primea garanții de securitate în legătură cu aderarea sa la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Moscova: Forțele rusești se pregătesc să lucreze „în condiții de contaminare radioactivă”
ACTUALIZARE 20:10 Ministerul rus al Apărării a anunțat că șeful Statului Major General al armatei, generalul Valeri Gherasimov, a vorbit luni la telefon cu omologii săi din SUA și Marea Britanie pentru a discuta despre posibilitatea ca Ucraina să folosească o „bombă murdară”, relatează Reuters.
De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a pregătit forțele pentru a lucra în condiții de contaminare radioactivă, după ce Moscova a acuzat Ucraina că plănuiește să detoneze o „bombă murdară”.
„Ministerul Apărării a organizat activitatea pentru a contracara posibilele provocări din partea Ucrainei: forțele și resursele au fost pregătite pentru a îndeplini sarcini în condiții de contaminare radioactivă”, a declarat luni, într-o conferință de presă, șeful trupelor ruse de protecție nucleară, biologică și chimică, generalul-locotenent Igor Kirillov.
Zelenski: Rusia se pregătește să folosească arma despre care vorbește
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa, în urma acuzațiilor fără dovezi ale ministrului rus al apărării că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe propriul teritoriu.
Zelenski a subliniat că Rusia este cea care folosea „șantaj nuclear” la centrala Zaporojie, „muniții cu fosfor” și „minele antipersonal interzise împotriva infrastructurii civile”. El a spus că Rusia se pregătește să folosească tocmai arma despre care vorbește.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, i-a cerut șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, să trimită experți la instalațiile nucleare ale Ucrainei pentru a infirma afirmațiile Rusiei conform cărora Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară”.
Șeful AIEA „a fost de acord” „să trimită de urgență experți în Ucraina”, a spus acesta.
De la Kremlin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a reluat acuzațiile fără dovezi ale rușilor în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov ar vrea să solicite o ședință la ONU pe această temă. „O astfel de ameninţare există, iar ministrul apărării le-a dat interlocutorilor săi informaţiile despre aceasta. Depinde de ei dacă să aibă sau nu încredere în ea”, a spus Peskov.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare investește până la 3 miliarde de euro în Ucraina
ACTUALIZARE 13.49 Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că va investi până la trei miliarde de euro în Ucraina, în 2022 şi în 2023, pentru a ajuta la consolidarea afacerilor şi economiei ţării, afectate de război, transmite Reuters.
Creditorul a precizat că a investit peste un miliard de euro de când Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie, şi are ca obiectiv triplarea sumei până la finalul lui 2023, concentrându-se pe canalizarea fondurilor către menţinerea securităţii energetice şi alimentare, restabilirea infrastructurii feroviare şi spijinirea industriei farmaceutice.
Sunt în derulare discuţii pentru majorarea finanţării pentru reparaţiile urgente ale reţelei de electricitate şi sprijinirea autorităţilor locale din Kiev şi alte oraşe, se arată în comunicatul BERD.
Potrivit Agerpres, analiştii se aşteaptă ca economia Ucrainei să se contracteze cu 30-35% în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat la aproape 350 de miliarde de dolari costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească.
Cel mai recent bilanț al pierderilor armatei ruse pe frontul din Ucraina
ACTUALIZARE 13.42 Publicația ucraineană The Kyiv Independent a publicat o nouă estimare orientativă a pierderilor de luptă ale Rusiei. Estimarea a fost realizată de Forțele Armate ale Ucrainei.
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of Oct. 24, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/10eRlfXyto
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) October 24, 2022
Rusia se confruntă cu o „înfrângere inevitabilă” la Herson, spune fostul șef al armatei britanice
ACTUALIZARE 13.35 Generalul Lord Richard Dannatt, fostul șef al Statului Major General al Marii Britanii, a declarat pentru postul de televiziune Sky News că rușii se confruntă cu o „înfrângere inevitabilă" în orașul Herson din sudul Ucrainei, astfel că trupele lui Vladimir Putin pun la cale o „retragere controlată pentru a face să pară mai puțin haotică".
Fostul șef al armatei britanice a declarat pentru Sky News că forțele rusești sunt "încă pe picior de plecare" de pe câmpul de luptă și de aceea Moscova lovește infrastructura energetică a Ucrainei.
În ceea ce privește afirmațiile false ale Rusiei potrivit cărora Ucraina ar putea detona o „bombă murdară", generalul britanic este de acord cu evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului, potrivit căreia scopul principal este de a distrage atenția de la imaginea de asamblu.
Fostul șef al armatei britanice spune că este puțin probabil ca Moscova să desfășoare o operațiune sub steag fals în acest caz, deoarece nu ar vrea să arunce o „bombă murdară” în cele patru zone cheie pe care le-a anexat și pe care le consideră acum teritoriu rusesc. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă ar exista „vreo logică la Kremlin", a mai spus Generalul Lord Richard Dannatt.
Un soldat ucrainean bate carnea de șnițele cu o grenadă de mână. „Ia încearcă să-i spui bucătarului că nu ți-a plăcut mâncarea”
ACTUALIZARE 13.00 Un video apărut pe rețelele sociale surprinde un soldat ucrainean care bate carnea de șnițele cu o grenadă de mână, sub privirea stupefiată a unui camarad.
Soldatul-bucătar dă dovadă de ingeniozitate și se folosește de corpul grenadei - ale cărui protuberanțe seamănă cu ciocanul de bucătărie - pentru a bate carnea de șnițele pe o masă de gătit improvizată.
Scena se petrece într-o bucătărie înghesuită, plină de provizii, sub privirile stupefiate ale unui camarad.
Very harsh front-line kitchen of the Ukrainian soldiers. And just try to tell the chef after this that you didn’t like the food😅 pic.twitter.com/FRNZRBk57H
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 23, 2022
"Am căzut în genunchi. Rușilor le era jenă să ne privească". O luptătoare de la Azovstal face dezvăluiri despre captivitatea în lagăr
ACTUALIZARE 12.40 Una dintre femeile soldat care a apărat Azovstal și apoi a fost prizoniera rușilor în închisoarea Olenivka din Donețk a povestit pentru The Guardian calvarul prin care a trecut timp de cinci luni. Ea este una dintre femeile eliberate în schimbul de prizonieri de săptămâna trecută.
După cinci luni petrecute în cea mai cunoscută închisoare din Ucraina ocupată, Alina Panina, în vârstă de 25 de ani, s-a trezit, fără explicații, pe malul unui râu, alături de alte 107 prizoniere de război. Lăsa în spate lupta din timpul asediului asupra oțelăriei Azovstal, capitularea ulterioară și apoi perioada de captivitate în închisoarea Olenivka din Donețk. Acolo a fost martoră la explozia care a ucis 53 de prizonieri bărbați, o explozie despre care Kievul spunea că a fost provocată de Moscova pentru a reduce la tăcere victimele torturii.
Panina este sergent în poliția de frontieră a Ucrainei. Luni de zile a stat împreună cu alte 28 de femei într-o celulă pentru patru.
Evaluare britanică: Ucraina se apără cu tot mai mult succes de atacurile ruse cu drone
ACTUALIZARE 11.55 Ucraina reuşeşte să se apere cu tot mai mult succes împotriva atacurilor ruse cu drone iraniene, potrivit serviciilor de informaţii britanice, informează luni dpa.
Dronele sunt încete, zgomotoase şi zboară la altitudine joasă, ceea ce le face "uşor de doborât utilizând apărarea antiaeriană convenţională", subliniază Ministerul Apărării britanic pe Twitter, luni, în conferinţa sa zilnică asupra războiului din Ucraina.
Oficiali din Ucraina susţin că peste 85% dintre aceste atacuri au fost interceptate, informează ministerul.
Moscova utilizează tot mai mult astfel de "drone kamikaze", în condiţiile în care începe să ducă lipsă de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, susţine Londra.
Actualizările zilnice bazate pe surse din cadrul serviciilor de informaţii, pe care Londra le publică de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie, sunt calificate de Kremlin drept propagandă, aminteşte dpa.
Pe teren, o serie de atacuri cu drone şi rachete cu rază lungă de acţiune întreprinse de armata rusă în ultimele două săptămâni au avut un impact major asupra infrastructurii critice din Ucraina, precum centralele electrice, lăsând sute de mii de oameni fără curent în timpul weekendului.
SUA, Franţa și Marea Britanie, declarație comună: „Nimeni nu s-ar lăsa păcălit” în cazul unei „bombe murdare” în Ucraina
ACTUALIZARE 11.30 „Nimeni nu s-ar lăsa păcălit” dacă Rusia ar pregăti o escaladare a conflictului din Ucraina sub pretextul folosirii de către Kiev a unei „bombe murdare”, amenințare menţionată de Moscova, au afirmat luni, într-o declaraţie comună, miniştrii de externe din Franţa, Regatul Unit şi Statele Unite.
Cei trei miniştri au „respins acuzaţiile, evident false, ale Rusiei, că Ucraina se pregăteşte să folosească o «bombă murdară» pe propriul teritoriu. Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a folosi această acuzaţie drept pretext pentru o escaladare” a conflictului, au spus cei trei în declarația comună, citată de AFP, potrivit Agerpres.
În cadrul unor discuţii telefonice cu omologii săi american, francez, britanic şi turc, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a discutat duminică despre conflictul din Ucraina. În timpul acestor convorbiri, Serghei Şoigu şi-a exprimat „îngrijorările legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o «bombă murdară»”, potrivit unui comunicat al ministerului său.
Autoritățile instalate de Rusia în Herson anunță că au format o miliție locală
ACTUALIZARE 11.10 Autoritățile instalate de Rusia în regiunea ucraineană Herson au anunțat luni că au format o miliție locală și că toți bărbații rămași în oraș se pot alătura.
Toți bărbații rămași în Herson sunt încurajați să se alăture unei miliții locale recent create, relatează Sky News.
Administrația instalată de Rusia a declarat luni dimineață că miliția este formată înaintea unei bătălii preconizate pentru oraș.
Anterior, administrația pro-rusă ordonase civililor să se evacueze, spunând că ar trebui „să vă salvați viețile”.
Olaf Scholz și Ursula von der Leyen spun că Ucraina va avea nevoie de un „Plan Marshall” pentru a fi reconstruită
ACTUALIZARE 11.00 Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o „misiune pentru o generaţie” care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Într-un articol de opinie publicat online, duminică, de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu o zi înaintea unui forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, cei doi oficiali au apreciat că efortul va trebui să fie similar celui făcut de Statele Unite după Al Doilea Război Mondial, când Europa a beneficiat de miliarde de dolari.
Scholz urmează să deschidă evenimentul de la Berlin alături de premierul ucrainean, Denis Şmihal.
Cancelarul şi şefa CE afirmă în articolul preluat de dpa și citat de Agerpres că Europa trebuie să joace un rol special în asistenţa pentru Ucraina, ţară candidată la Uniunea Europeană. „Calea către reconstrucţie este deci şi calea Ucrainei către UE”, afirmă ei.
„Ucraina apără şi ordinea internaţională bazată pe reguli, fundamentul coexistenţei noastre paşnice şi al prosperităţii în întreaga lume. Deci, când sprijinim Ucraina, construim viitorul nostru şi al Europei noastre comune”, mai scriu cei doi.
Scholz a declarat că reconstrucţia Ucrainei va dura câteva decenii, cu implicarea comunităţii internaţionale.
Oficial ucrainean: Infrastructura de energie regenerabilă a fost distrusă în proporție de 90%
ACTUALIZARE 10.00 Războiul Rusiei în Ucraina a avut un impact devastator asupra infrastructurii de energie regenerabilă a țării, a declarat pentru CNN adjunctul ministrului ucrainean de externe, Emine Dzheppar.
Dzheppar a scris duminică pe Twitter că 90% din infrastructura energiei eoliene a Ucrainei și între 40% și 50% din infrastructura energiei solare au fost distruse.
„Rusia continuă să terorizeze ucrainenii și urmărește să creeze o criză energetică în țara noastră”, a spus Dzheppar.
Energia solară și eoliană au reprezentat 7% din consumul de energie al Ucrainei în 2021, potrivit TEK, o companie ucraineană de comercializare a energiei.
ONU cere „măsuri urgente” pentru ca navele cu cereale din Marea Neagră să nu fie întârziate
ACTUALIZARE 9.40. Organizația Națiunilor Unite cere să se ia „măsuri urgente” pentru a preveni întârzierile navelor care transportă cereale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ONU, Ismini Palla, pentru CNN.
Oficialii ucraineni au susținut că Moscova îngreunează intenționat transporturile de alimente efectuate în baza acordului semnat în iulie de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU.
„Organizația Națiunilor Unite convoacă zilnic părțile și a îndemnat participarea deplină și cu bună-credință la inițiativă și necesitatea de a lua măsuri suplimentare urgente, astfel încât lanțul de aprovizionare să nu fie perturbat, iar alimentele necesare să fie livrate”, a spus Palla.
Palla a confirmat că „peste 150 de nave așteaptă în jurul Istanbulului, iar aceste întârzieri pot provoca întreruperi în lanțul de aprovizionare și operațiunile portuare”. Ea a declarat pentru CNN că Centrul Comun de Coordonare (JCC) – format din reprezentanți ai Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU – a recunoscut problema întârzierilor și discută cum se poate rezolva problema.
În ultimele săptămâni, Rusia s-a plâns că o parte a acordului care permite exportul produselor sale agricole și a îngrășămintelor nu este respectată. Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva, a amenințat săptămâna trecută că Moscova ar putea părăsi acordul, potrivit Reuters. Ulterior, președintele Vladimir Putin a spus că Rusia va închide coridoarele de export dacă acestea sunt folosite pentru a comite „atacuri teroriste”.
ACTUALIZARE 8.40. Volodimir Zelenski: "Când ministrul rus al Apărării organizează un carusel telefonic și sună miniștrii de externe spunându-le povești despre o așa-zisa bombă nucleară „murdară”, toată lumea înțelege totul bine. Înțelege cine este sursa a tot ceea ce poate fi imaginat murdar în acest război. Și există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în partea noastră a Europei, iar această persoană este cea care i-a ordonat tovarășului Șoigu să sune peste tot.
Dacă Rusia sună și spune că Ucraina pregătește ceva înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea ar trebui să reacționeze în cel mai dur mod posibil".
Noua tactică a Kremlinului
ACTUALIZARE 8.30.Pe frontul din Ucraina, retragerea rușilor este însoțită de atacuri asupra infrastructurii critice. E noua tactică la care Kremlinul apelează după 8 luni de război. Armata lui Vladimir Putin a distrus o treime dintre centralele electrice ale Ucrainei, iar acum peste un milion și jumătate de locuințe au rămas în frig și în beznă.
Nu doar infrastructura critică e distrusă de rachetele și bombele rușilor, ci și blocurile în care locuiesc civili.
De la începutul conflictului, Kremlinul ar fi pierdut peste 67.000 de militari, adică aproape jumătate din totalul militarilor trimiși în Ucraina.
Ucraina cere respectarea punctului 4 din Memorandumul de la Budapesta
ACTUALIZARE 8.00.După ce Rusia a acuzat, fără a prezenta dovezi, că Ucraina pregătește o așa-numită „bombă murdară”, Ucraina cere ONU și AIEA să trimită misiuni de monitorizare și solicită respectarea punctului 4 din Memorandumul de la Budapesta, potrivit publicației ucrainene Pravda.
„În fiecare zi, armata ucraineană ne eliberează pământul de murdăria rusească. Ideea unei ‘bombe murdare’ ne repugnă. Invităm misiunile de monitorizare ale ONU și AIEA să viziteze Ucraina”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.
Every day, #UAarmy liberates our land from rus dirt.
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) October 23, 2022
The thought of a "dirty bomb" is repulsive to us.
We invite @UN @iaeaorg monitoring missions to visit🇺🇦.The world should provide a response to rus nuclear blackmail.We demand adherence to paragraph 4 of the Budapest Memorandum pic.twitter.com/aE3G4pd1XF
În acest sens, Reznikov a cerut respectrea punctului 4 din Memorandumul de la Budapesta.
Punctul 4 din Memorandumul de la Budapesta prevede că semnatarii își reafirmă angajamentul de a solicita o acțiune imediată a Consiliului de Securitate al ONU pentru a oferi asistență Ucrainei, în calitate de stat neinclus în armament nuclear, parte la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP), dacă Ucraina ar deveni victima unui act de agresiune sau obiectul unei amenințări de agresiune în care sunt folosite arme nucleare.
Memorandumul de la Budapesta din 1994 a oferit Ucrainei garanții de securitate în legătură cu aderarea sa la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Acesta a fost semnat de Rusia, Regatul Unit și Statele Unite. În 1991, Ucraina deținea al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume, dar a renunțat la aceste arme în iunie 1996, în schimbul unor garanții internaționale de securitate.
Zelenski, apel către primarii din Ucraina: Categoric nu este momentul vitrinelor luminoase la magazine şi al reclamelor luminoase
ACTUALIZARE 7.40.Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat, într-un nou discurs, că Ucraina trebuie să limiteze consumul de energie electrică “S-a restabilit posibilitatea tehnică de alimentare cu energie electrică în toate regiunile noastre care au fost ţinta atacului terorist rus de sâmbătă. Le sunt recunoscător tuturor celor care au muncit fără încetare pentru a le aduce lumină oamenilor.
Bineînţeles. În multe oraşe şi districte, companiile noastre din energie trebuie să programeze întreruperi pentru stabilizarea sistemului. Se procedează astfel pentru ca toţi oamenii să aibă acces la energie – în condiţiile în care nu este posibil să producem în cantităţi suficiente.
Refacerea facilităţilor energetice distruse de atacurile teroriste este o misiune lungă şi mai dificilă. Dar în timp vom reuşi şi asta. În timp...
Astăzi şi în viitor, ca înainte, trebuie să consumăm electricitate foarte conştient. Vă rog să nu uitaţi să limitaţi folosirea aparatelor care nu sunt necesare şi consumă energie.
De asemenea, vreau să mă adresez liderilor comunităţilor şi primarilor oraşelor noastre: vă rog să vă asiguraţi că energia nu este irosită. Acum categoric nu este momentul vitrinelor luminoase la magazine şi al reclamelor luminoase. Este necesar să consumăm puţină energie electrică în spaţiul public”, a spus Zelenski.
Liderul ucrainean a vorbit şi despre eforturile din zonele eliberate de sub ocupaţia rusă: “Reconstrucţia continuă în teritoriul eliberat. În fiecare zi primesc noi informaţii despre comectarea la gaze, apă, electricitate a sute de gospodării din zonele eliberate. Astăzi (n.r. – duminică) doar în două districte din regiunea Harkiv 346 de gospodării s-au conectat din nou la reţeaua de gaze. Oraşul Vovceansk – încă 750 de gospodării cu curent electric. Oraşul Izium – încă 300 de gospodării cu electricitate”.
Rusia amenință cu „deteriorarea situației” în Ucraina
ACTUALIZARE 7.30 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care naţionaliştii ruşi îl consideră responsabil de eşecurile Moscovei în război, a evocat "deteriorarea rapidă a situaţiei", în cursul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez şi turc, arată Ministerul rus al Apărării.
Şoigu a declarat că Ucraina este cea care ar putea provoca o escaladare a conflictului folosind o "bombă murdară", termen cu care sunt desemnați explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive.
Evident, Moscova nu a furnizat probe, Kievul a respins acuzațiile, iar Washingtonul a respins retorica rusă. Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia amenință că ar putea proteja teritoriul rus cu arsenalul său nuclear, notează Reuters.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News