Live

Ucraina a anunţat că săptămâna aceasta va începe exportul de cereale pe mare. Din ce porturi vor pleca navele

Data actualizării: Data publicării:
Rusia a acceptat ultima dată prelungirea acordului cu încă două luni, începând de la jumătatea lunii mai. Foto: Profimedia Images

Guvernul de la Kiev estimează că exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, vor fi reluate săptămâna aceasta, a anunţat luni ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov. Turcia a transmis luni Ucrainei că este important ca primul transport de cereale să aibă loc cât mai rapid posibil.

Ieşirea navelor din porturile ucrainene în Marea Neagră se va face în baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul, după cum a declarat ministrul, citat de agenţia Interfax, preluată de EFEE și Agerpres.

Conform estimărilor, redeschiderea porturilor va permite exportul a 3 milioane de tone de cereale pe lună, ceea ce va aduce Ucrainei venituri suplimentare de un miliard de dolari.

Kubrakov a subliniat că funcţionarea centrului de coordonare care se va înfiinţa la Istanbul pentru a superviza funcţionarea coridorului umanitar pentru ieşirea grâului va deveni operaţional miercuri, 27 iulie.

Însă funcţionarea sa nu se va extinde în apele teritoriale ucrainene, în care, după cum a spus oficialul, „doar autorităţile ucrainene vor avea competenţe pentru a gestiona şi garanta toate procesele”.

Lucrările de deminare se vor realiza exclusiv pe coridoarele create pentru a permite ieşirea navelor cu grâne şi toate ambarcaţiunile vor fi acompaniate de nave ale Ministerului Infrastructurii, a adăugat el.

La rândul său, vice ministrul Infrastructurii, Iuri Vaskov, a subliniat că, dacă totul merge aşa cum e prevăzut, prima navă cu cereale va ieşi săptămâna aceasta din portul Chornomorsk, în regiunea Odesa.

„Vor urma cele din portul Odesa şi portul Pivdenny”, a spus el, dând asigurări că în termen de două săptămâni Ministerul va fi tehnic pregătit pentru a exporta din toate terminalele aflate în cele trei porturi menţionate.

Acordul semnat săptămâna trecută sub auspiciile Naţiunilor Unite şi ale Turciei prevede crearea unui coridor maritim pentru a atenua criza alimentară provocată de blocajul rus din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Însă, după atacurile lansate sâmbătă asupra portului comercial Odesa, Ucraina a acuzat Rusia că „ignoră” ONU şi Turcia şi a anunţat că Rusia va trebui să îşi asume „toată responsabilitatea” dacă acordul se rupe, mai scrie EFE.

Turcia îi transmite Ucrainei că este important ca primul transport să aibă loc în curând

Ministrul turc al apărării Hulusi Akar i-a transmis luni ministrului ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov că este important ca primul transport de cereale în conformitate cu recentul acord semnat la Istanbul cu medierea ONU să aibă loc cât mai rapid posibil, transmite Reuters.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării turc, Hulusi Akar a salutat declaraţia Kievului că speră ca acordul să fie pus în practică în această săptămână.

El a adăugat că Turcia va continua să facă ceea ce îi revine conform prevederilor acordului.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.

Acordul va fi valabil timp de "120 de zile", respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone de cereale din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Inspectarea navelor la plecare în direcţia porturilor ucrainene va avea loc sub controlul centrului de coordonare comun (CCC), într-unul din porturile din Istanbul, pentru a răspunde preocupărilor Moscovei, care doreşte să aibă garanţia că cargourile nu vor aduce arme în Ucraina.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Partenerii noștri