Live

Ucisă în bătaie pentru un mesaj de WhatsApp. Povestea studentei din Nigeria care a fost linșată în public de colegii ei de școală (BBC)

Data publicării:
Videoclipurile cu uciderea brutală a lui Deborah au fost distribuite pe rețelele sociale și au provocat furia populației, reaprinzând dezbaterile despre legile blasfemiei. Foto: Profimedia Images

Deborah Samuel era o studentă creștină de 21 de ani de la un colegiu din nordul Nigeriei. Colegii ei de școală au omorât-o în bătaie după ce au acuzat-o de blasfemie în urma unui mesaj audio pe care fata l-a distribuit pe aplicația WhatsApp, scrie BBC. Cu toate că pedepsele cu moartea pentru blasfemie nu au fost niciodată puse în practică, cei care au fost acuzați de această infracțiune au ajuns de multe ori să fie linșați în stradă.

Părinții lui Deborah au povestit cum viețile lor s-au schimbat dramatic după ce fata lor a fost ucisă.

„În ziua în care s-a întâmplat, m-am simțit ca și când o suliță mi-a străpuns inima”, a spus mama fetei ucise, Alheri Emmanuel. „Mi-au spus că mulțimea a jurat că o vor linșa pe Deborah.”

„După o vreme, o fată m-a sunat și i-am auzit cum plângeau acolo. La acea vreme, oamenii se adunau deja la mine acasă. Am întrebat-o pe fată: 'Ce se întâmplă?' Ea a spus: 'Au omorât-o pe Deborah.'”

Legile blasfemiei sunt un subiect controversat mai vechi în Nigeria. Cu toate că legea din Nigeria nu se bazează pe nicio religie, curțile de justiție din cele 12 state din regiunile de nord, majoritar musulmane, consideră blasfemia o infracțiune pentru care poți fi condamnat la moarte.

Șeicul Muhammad Kabir: „În Islam, blasfemia este condamnată și nu își are locul. De fiecare dată când are loc o astfel de atrocitate, cel mai bun mod de a o rezolva este să apelezi la curtea de justiție.”

Videoclipurile cu uciderea brutală a lui Deborah au fost distribuite pe rețelele sociale și au provocat furia populației, reaprinzând dezbaterile despre legile blasfemiei. „Dacă acest obieci al atacurilor bazate pe acuzații de blasfemie va continua, va conduce la autodistrugerea Nigeriei”, a spus preotul baptist Nkem Osuigwe.

Nigeria este o țară seculară cu o societate profund religioasă. Legea federală prevede o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare pentru „insultarea în public a religiei”, însă curțile islamice din nordul țării îi condamnă la moarte pe cei care se fac vinovați de blasfemie.

Ahmed, acuzat că l-a insultat pe profetul Muhammad, a fost linșat, ars și mutilat

Ahmed era un musulman care lucra ca paznic în cartierul său. Un grup de oameni l-a omorât și i-au ars corpul la locul de muncă în luna iunie după ce un cleric musulman l-a acuzat că l-ar fi insultat pe profetul Muhammad.

„Ce mă doare cel mai mult este acuzația falsă că l-ar fi insultat pe profetul Muhammad”, a spus în lacrimi soția lui Ahmed, Zainab Ahmed, care urmează să nască pentru prima oară. „După ce i-au ars corpul, l-au mutilat. Ce fel de ură este asta? Este prea multă ură. Speranța mea acum este ca Allah să mă ajute să nasc în siguranță.”

Autoritățile i-au arestat pe cei suspectați că i-au linșat pe Ahmed și Deborah, dar astfel de crime rămân de obicei nepedepsite. Familiilor victimelor nu le rămâne decât să își plângă morții.

„Nu îi voi ierta niciodată pe cei care i-au făcut asta. Mi l-au furat de lângă mine și l-au furat de lângă părinții lui”, a spus soția lui Ahmed.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suspectul atacului de la Magdeburg este „islamofob”, spune ministrul german de interne

Zeci de copii au murit călcați în picioare la un târg de Crăciun din Nigeria. Li se promisese că vor primi 3 dolari și mâncare

Alertă majoră într-o țară din Asia Centrală după ce 20 de persoane au fost ucise cu brutalitate. „Implicăm toate forțele”

Atacul armat din Franța: suspectul care s-a predat nu era cunoscut de poliție, iar motivele sale pentru cele cinci crime rămân neclare

Partenerii noștri