Tuvalu caută modalități să-și păstreze calitatea de stat și zonele maritime dacă insula va fi acoperită de ape
Statul insular Tuvalu, amenințat de criza climatică, caută modalități legale prin care să-și păstreze zonele maritime și recunoașterea internațională în cazul în care suprafața sa va fi acoperită complet de ape, a anunțat marți ministrul de Externe, citat de publicația The Guardian.
"Luăm în calcul cel mai negru scenariu, în care suntem obligați să ne mutăm sau pământurile noastre sunt acoperită de ape", a declarat ministrul Simon Kofe pentru Reuters.
"Căutăm căi legale prin care ne putem păstra zonele maritime și calitatea de stat sub dreptul internațional. Aceștia sunt pașii pe care îi luăm, privind în viitor", a spus el.
Imaginile în care Kofe înregistrează un discurs adresat summit-ului COP 26 stând în apă până la genunchi s-au viralizat pe rețelele sociale în ultimele zile, spre fericirea micului stat insular, care cere o abordare mai agresivă pentru a limita impactul schimbărilor climatice.
"Nu creadeam că se va viraliza după cum s-a întâmplat în ultimele zile. Am fost foarte mulțumiți și sperăm să transmită mesajul și să sublinieze provocările cu care ne confruntăm zilnic în Tuvalu", spune Kofe.
Tuvalu este o insulă cu o populație de 11.000 de oameni, iar cel mai înalt punct al insulei se află la 4,5 metri deasupra nivelului mării. Începând cu 1993, nivelul mării a crescut cu jumătate de centimetru pe an, potrivit unui raport al guvernului australian.
Kofe spune că a transmis mesajul către COP 26 dintr-un loc care era cândva deasupra apei, adăugând că Tuvalu s-a confruntat o cu puternică eroziune costieră.
Întrebat ce cred oamenii din Tuvalu despre creșterea nivelului mării, Kofe a spus că cetățenii mai în vârstă spun că ar fi fericiți să se scufunde odată cu insula, în timp ce alții aleg să plece.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News