Live

Turcia se roagă de Rusia să-i amâne plata gazelor. Ungaria a reușit

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Recep Erdogan. Foto: Profimedia Images

Oficialii turci au cerut Rusiei să amâne o parte din plățile pe care Ankara le datorează pentru gaze naturale, potrivit unor surse care cunosc problema îndeaproape. Turcia încearcă să diminueze efectele crizei economice cauzate de prețurile mai mari la energie, scrie Bloomberg.

Importatorul de energie de stat al Turciei, Botas, încearcă să amâne unele plăți până în 2024, potrivit unei persoane a cărei identitate nu a fost dezvăluită, deoarece discuțiile despre plată sunt private.

Discuțiile vin în urma unui acord între cele două țări care îi permite lui Botas să plătească 25% din obligațiile sale în ruble, nu în dolari.

Nu este clar încă dacă ultimele discuții vor duce la un acord, potrivit surselor citate. Botas și Gazprom, gigantul petrolier de stat al Rusiei, au refuzat să comenteze situația.

Turcia nu a făcut o cerere oficială companiei, care nu va discuta despre amânare până când nu va primi o ofertă, potrivit unei surse din Gazprom.

Dependența puternică a Turciei de energia importată a sporit presiunea asupra monedei și bugetului său. Lira turcească s-a depreciat cu peste 28% față de dolar în 2022, ciar deficitul său comercial s-a dublat în august față de aceeași lună a anului precedent, ajungând la 11,2 miliarde de dolari.

Relațiile președintelui turc Recep Erdogan cu Ucraina, inclusiv furnizarea către aceasta de drone militare, au tulburat Moscova. Ankara rămâne însă un partener cheie pentru Rusia, deoarece sancțiunile internaționale închid alte rute pentru comerț, călătorii și investiții.

Erdogan a declarat luna trecută că a discutat despre prețul gazelor cu președintele rus Vladimir Putin și că speră să obțină o reducere.

Ungaria, una dintre statele UE cel mai dependente de energia rusă, a anunțat luni că Gazprom îi va permite să amâne plățile pentru gazele naturale datorate în următoarele șase luni. Creșterea costurilor la energie a crescut îngrijorările privind starea economiei Ungariei, deoarece costul importurilor de petrol și gaze a crescut la aproximativ 19 miliarde de dolari în acest an, de la 4 miliarde de dolari în 2019. Acordul, prin care plățile se amână cu trei ani, a oferit monedei Ungariei o „umbrelă de protecție”, a declarat Marton Nagy, ministrul economiei din Ungaria, pentru Bloomberg.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu îi răspunde lui Ciucă: Nu am primit informații că Simion ar fi spion rus sau s-ar fi întâlnit cu spioni

Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: Avertismentul favoritului la funcția de cancelar al Germaniei

Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”

Dezvăluirile unui dezertor nord-coreean despre trupele de elită trimise de Kim Jong Un să lupte împotriva Ucrainei

Partenerii noștri