Live

Turcia fără Erdogan? Lovitura pentru actualul președinte ar putea veni de la "generația Z"

Data actualizării: Data publicării:
Recep Erdogan are probleme de sănătate care îi afectează campania electorală. FOTO: Profimedia Images

Pentru prima dată, în Turcia apare discuția despre viitorul lui Erdogan la conducerea țării. Șase milioane de alegători tineri, care vor vota pentru prima oară urmează să decidă, în mai puțin de 12 luni, dacă Erdogan să rămână la conducerea țării sau dacă Turcia ar trebui condusă de alt lider, scrie Reuters.

Alegerile prezidențiale și parlamentare sunt stabilite pentru iunie 2023. Deși mai este mai puțin de un an până la cele mai de răsunet alegeri din istoria modernă a țării, majoritatea tinerilor turci spun că doresc o schimbare, dar rămân oarecum sceptici cu privire la capacitatea opoziției de îmbunătăți în mod corespunzător situația locurilor de muncă, școlile și libertățile precum libertatea de exprimare.

Votul tinerilor se anunță a fi decisiv în ceea ce se conturează a fi o cursă foarte strânsă pentru Erdogan și partidul său de guvernământ AK, arată sondajele de opinie.

"Doar încerc să supraviețuiesc"

Sondajele de opinie printre turcii cu vârsta cuprinsă între 18-23 de ani arată că cele mai importante probleme sunt, în opinia lor, justiția, imigrația, locurile de muncă ocupate pe competențe și politicile economice transparente.

"Nu știu sigur ce decizie voi lua, dar cred că voi alege ce este mai bine și voi sprijini opoziția", spune Damla, în vârstă de 19 ani, studentă la istorie în Istanbul. Spune că simte efectele crizei economice și ale inflației, care au crescut costul de trai, deși locuiește cu familia și nu mai iese la fel de mult cu prietenii.

"Simt că nu trăiesc, doar încerc să supraviețuiesc", a spus Damla. "Dacă partidul AK pierde aceste alegeri, noul guvern ar trebui să simtă în continuare presiunea oamenilor asupra sa", adaugă ea.

Sondajele arată o tendință de schimbare, sugerand că Erdogan ar putea pierde alegerile, iar partidul său AK ar putea pierde controlul asupra parlamentului. Cu toate acestea însă, opoziția nu a anunțat încă un candidat la președinție, ceea ce îi face pe unii tineri alegători să fie indeciși.

Erdogan a transformat Turcia într-o putere militară regională și a folosit instanțele pentru a reprima mișcările de protest. El se confruntă acum cu o luptă electorală dificilă, în mare parte din cauza propriilor sale politici economice neortodoxe, inclusiv reduceri ale ratei dobânzii, care au dus lira la minime istorice și inflația la un maxim de 78,62% în iunie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

Tinerii alegători sunt furioși pe guvern, dar așteaptă mai mult și de la opoziție

"Generația Z" reprezintă aproximativ 13 milioane din cei 62,4 milioane de turci care vor vota anul viitor, potrivit statisticilor și sondajelor. Șase milioane de alegători vor vota pentru prima dată.

Murat Gezici, șeful firmei de sondaje Gezici, a spus că tinerii alegători sunt, în general, furioși pe guvern, dar nici nu au încredere totală în opoziție.

Sondajele arată că alegătorii "generației Z" cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani se opun ferm restricțiilor asupra stilului de viață, a liberei exprimari și a mass-media."80% din această generație nu va vota pentru Partidul AK", a spus el.

În schimb, Yusuf, în vârstă de 18 ani, alegător pentru prima dată, a declarat că majoritatea economiilor mondiale trec prin perioade dificile în urma pandemiei de coronavirus și a războiului din Ucraina. "Cred că persoana care conduce țara noastră în acest moment este cel mai bun și mai potrivit lider... Voi vota pentru Partidul AK pentru că face planuri pentru a face oamenii să se simtă confortabil. Economia poate să nu se descurce bine, dar așa este în toate țările", a adăugat tânărul.

"Tinerii vor schimbarea"

Șomajul în rândul tinerilor din Turcia a fost de 20% în aprilie, au arătat datele oficiale, comparativ cu o medie OCDE de 10,87%.

Sondajele arată că decizia tinerilor va depinde de cel pe care partidele de opoziție îl vor anunța ca și contracandidat la alegeri pentru Erdogan.

"Tinerii vor schimbarea", a spus Mehmet Ali Kulat, președintele MAK Consulting, ale cărui cercetări arată că 70% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani susțin opoziția.

El a spus că alegătorii mai tineri tind să facă comparație între perspectivele lor economice și cele ale colegilor străini, în timp ce alegătorii mai în vârstă se uită mai mult la investițiile în infrastructură, cum ar fi drumurile și spitalele.

Helin, în vârstă de 21 de ani, a declarat că viața ei a devenit mai grea din cauza politicilor guvernamentale, așa că spune că va vota cu opoziția, dar își face griji că propunerile acestora ar putea să nu abordeze eficient problemele din politica actuală de migrație sau din drepturile minorităților.

"Cred că o schimbare a puterii ar rezolva cel puțin problemele urgente", a spus ea.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024: Cum arată buletinul de vot din primul tur, în România și străinătate

Nicușor Dan spune că a decis cu cine votează la prezidențiale: „Eu tot timpul am votat util”

BEC a decis că un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online. E „o încercare de intimidare”

Traian Băsescu, despre momentul din dezbaterea prezidențială care a arătat că Mircea Geoană „habar n-are ce face NATO”

Partenerii noștri