Live

Turcia aproape dublează dobânda cheie pentru a calma creșterea prețurilor. S-ar putea să nu fie însă suficient

Data publicării:
Inflația din Turcia este din ce în ce mai gravă. Foto: Profimedia Images

Banca centrală a Turciei a majorat dobânda de politică monetară, pentru prima dată în peste doi ani. Creșterea este aproape dublă, de la 8,5% la 15%, dar există o îngrijorare larg răspândită în țară că nu este insuficient pentru a combate creșterea inflației și a pune capăt crizei economice, relatează The Guardian.

Decizia pare să marcheze o schimbare a politicii economice neortodoxe a președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a înghețat ratele dobânzilor în martie 2021, în ciuda devalorizării puternice a lirei turcești.

Comitetul de politică monetară al băncii centrale a declarat că a majorat dobânda „pentru a începe procesul de consolidare monetară pentru a stabili cât mai curând posibil cursul dezinflației, pentru a ancora așteptările inflaționiste și pentru a controla deteriorarea prețurilor”.

Inflația a crescut la niveluri care au devenit insuportabile pentru mare parte a populației, provocând o criză generalizată a costului vieții. Oficial, inflația în Turcia este de 39,59%, deși estimările neoficiale ale Grupului independent de Cercetare a Inflației din Turcia o situează la 110%.

„Decizia de astăzi este insuficientă pentru a compensa slăbirea lirei și, prin urmare, riscurile presiunilor inflaționiste sunt tot mai mari”, a spus Selva Demiralp, profesor de economie la Universitatea Koç din Istanbul.

Creșterea mai mare a dobânzii cheie fost anticipată după revenirea lui Mehmet Șimşek, fost economist la ambasada SUA la Ankara și bancher la Merrill Lynch și UBS, în funcția de ministru de finanțe, după realegerea lui Erdogan, precum și după numirea economistului și bancherului Hafize Gaye Erkan în funcția de guvernator al băncii centrale.

Experții financiari au subliniat necesitatea unor schimbări substanțiale de politică monetară, în special o creștere substanțială a ratei dobânzilor, pentru a demonstra o revenire la independența băncii centrale și o politică economică mai ortodoxă.

„Se pare că băncii centrale și noii echipe economice li se permite un spațiu de manevră destul de limitat, care este insuficient pentru a compensa presiunile inflaționiste”, a spus Demiralp.

„Nu consider creșterea de astăzi ca pe un semnal că politicile neortodoxe care au fost urmate înainte de alegeri s-au încheiat. Sună mai degrabă ca un ocol temporar”, a adăugat ea.

Lira turcească a continuat să scadă și după decizia băncii centrale.

Valoarea monedei a scăzut la jumătate în 2021 și a continuat să scadă constant de atunci. Realegerea lui Erdogan a determinat o nouă scădere istorică a valorii monedei, depășind un curs valutar de 20 de lire pentru dolar.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Vladimir Putin admite că Rusia este într-o situație economică dificilă. „Există unele probleme”

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Partenerii noștri