Live

„Toți trebuie decapitați”. Masacrul comis în „fortăreața” din Africa a uneia dintre cele mai mari companii din industria energetică

Data publicării:
Sătenii prinși la mijloc în conflictul violent dintre armata Mozambicului și militanții afiliați cu ISIS și-au părăsit casele în căutarea unui refugiu, apelând la ajutorul soldaților. Ceea ce au găsit, însă, a fost și mai multă suferință. Foto: Profimedia Images

Complexul uriaș construit de gigantul francez al energiei, TotalEnergies, în nordul statului Mozambic era cândva considerată cea mai mare investiție privată făcută vreodată în Africa. Pentru localnicii prinși în mijlocul luptelor dintre armată și militanții al-Shabab, însă, a fost locul mai multor masacre – ultimul dintre ele comis nu de rebelii islamiști, ca în celelalte situații, ci de membrii unei unități militare din Mozambic însărcinată cu protejarea complexului construit de TotalEnergies, care au răpit, violat, torturat și ucis sute de civili, relatează Politico.

Pensinsula Afungi, o regiune izolată din nordul Mozambicului unde TotalEnergies a început să construiască un complex uriaș pentru extracția și prelucrarea gazului natural, este vulnerabilă în fața atacurilor insurgenților islamiști.

În 2021, lucrările la uzină au fost sistate, după ce rebelii islamiști au luat cu asalt zona și au masacrat peste 1.000 de oameni.

În același an, sătenii prinși la mijloc în conflictul violent dintre armata Mozambicului și militanții afiliați cu ISIS și-au părăsit casele în căutarea unui refugiu, apelând la ajutorul soldaților. Ceea ce au găsit, însă, a fost și mai multă suferință.

Soldații i-au acuzat pe săteni că făceau parte din grupările insurgente. I-au separat în două grupuri: femeile și copiii într-un grup, iar bărbații, în jur de 200, într-un altul.

Apoi, i-au înghesuit pe prizonieri în containere de marfă, lovindu-i cu patul puștii. Bărbații au fost ținuți în containere timp de trei luni de zile. Au fost bătuți, sufocați, înfometați, torturați și într-un final omorâți. Doar 26 dintre ei au supraviețuit.

Martorii au spus că atrocitățile au fost comise de o unitate comando condusă de un ofițer care a spus că misiunea lui era să protejeze „proiectul Total”.

Totul a început în 2010, atunci când unele dintre cele mai însemnate zăcăminte de gaze naturale au fost descoperite la 40 de kilometri de țărmul peninsulei Afungi din nordul Mozambicului. Captură foto: X

Proiectul TotalEnergies a crescut odată cu insurgența militanților islamiști

Totul a început în 2010, atunci când unele dintre cele mai însemnate zăcăminte de gaze naturale au fost descoperite la 40 de kilometri de țărmul peninsulei Afungi.

Șapte ani mai târziu, un extremist islamist născut pe teritoriul peninsulei, pe nume Bonomade Machude Omar, a pornit un conflict împotriva guvernului corupt și represiv care a neglijat de mult timp populația din nordul țării.

În anii următori, cele două forțe adverse au schimbat complet fața regiunii. Statul i-a acordat unui consorțiu de companii de gaze condus de firma texană Anadarko dreptul de a exploata un teritoriu puțin mai mare decât insula Manhattan.

Compania a distrus ferme și sate, inclusiv câmpurile ce aparțineau cândva locuitorilor satului Ncumbi, de unde provenea Omar, și le-a înlocuit cu o uzină uriașă de lichefiere a gazelor naturale, un port, un aeroport și locuințe pentru 15.000 de muncitori.

În jur de 2.500 de localnici au fost mutați într-o zonă nou-construită plină de bungalouri din beton.

Când Anadarko a fost cumpărată de Occidental Petroleum, în 2019, Total a preluat activele din Africa ale companiei, devenind principalul operator dintr-un grup în care se găsesc investitori din India, Japonia, Africa de Sud și Thailanda.

Pentru a asigura protecția complexului, gigantul francez al energiei a format o forță de securitate alcătuită din 700 de soldați, trupe de comando și paramilitari din Mozambic – plătiți, echipați și găzduiți de Total.

Proiectul TotalEnergies trebuia să fie cea mai mare investiție privată din Africa, dar lucrările au fost sistate în 2021, după atacurile insurgenților islamiști. Foto: Profimedia Images

Totalandia - un refugiu din calea violențelor a devenit un coșmar

În scurt timp, această mare fortăreață a dobândit porecla de Totalandia.

Grupul lui Omar, cunoscut între timp sub denumirea de al-Shabab, ucidea mii de oameni pe an în această regiune, multe dintre victime fiind decapitate. Violențele au dus la strămutarea a în jur de 1 milion de oameni.

Gruparea islamistă a lansat un atac în toată regula asupra orașului Palma, care servea drept bază de operațiuni pentru mulți dintre muncitorii angajați de TotalEnergies.

Poliția locală și aproape toți cei 60.000 de locuitori ai orașului au fugit. În interiorul complexului, angajații au fost evacuați, în timp ce forțele de securitate plătite de Total au rămas în mare parte pe loc.

Timp de mai multe luni, insurgenții au provocat haos în regiune – furau mașini și alimente și omorau pe toți cei care le ieșeau în cale. Când forțele de securitate din Mozambic au reușit să elibereze zona din mâinile rebelilor, în vara anului 2021, străzile orașului erau pline de cadavre.

În jur de 1 milion de oameni au fost strămutați în Mozambic din cauza violențelor provocate de gruparea al-Shabab. Captură foto: X

În timp ce armata din Mozambic plănuia un contraatac împotriva militanților al-Shabab, sătenii din zonă au fost sfătuiți să se adăpostească într-o bază militară aflată în apropiere de intrarea principală în complexul din Afungi.

Sute de bărbați, femei și copii din Ncumbi și-au părăsit casele în căutarea unui refugiu din calea violențelor. În Patacua îi așteptau trupe de comandă cu berete roșii.

„Ne-am simțit în siguranță să fugim acolo. Soldații trebuiau să ne protejeze”, a povestit Assumane (39 de ani), unul dintre sătenii evacuați, care avea doi copii.

În scurt timp, însă, a devenit clar că siguranța civililor nu era o prioritate pentru soldați. Aceștia nu aveau încredere în sătenii care au venit să le ceară ajutorul, acuzându-i că fac parte din al-Shabab.

„Nu vrem să lăsăm niciun băiat sau bărbat în viață”

Soldații le-au confiscat documentele, telefoanele și banii. Pe bărbați i-au bătut cu ramuri cu spini și i-au amenințat că îi omoară, iar pe femei le-au agresat sexual – unele dintre ele nu au mai putut să meargă după violențele la care au fost supuse.

„Nu vrem să lăsăm niciun băiat sau bărbat în viață”, a spus unul dintre soldați, potrivit unui supraviețuitor. „Indiferent de cât de bătrân este. Toți trebuie decapitați.”

În total, au fost identificați 75 de bărbați și 22 de femei care au fost uciși ori „au dispărut” - au fost luați de soldați și nimeni nu i-a mai văzut de atunci. Alte între 80 și 150 de victime nu au putut fi identificate, potrivit investigației Politico.

Soldații au omorât în bătaie nouă dintre victime, pe alți 10 i-au împușcat, 12 s-au sufocat în containerele în care au fost închiși și alți 26 au dispărut. Ceilalți 40 sunt presupuși morți, după ce ultima oară când au fost văzuți erau în custodia armatei.

Una dintre femeile care au supraviețuit a fost violată în grup de șase soldați. O parte dintre cadavrele recuperate fuseseră parțial mâncate de câini.

Soldații plătiți să protejeze complexul Total din Mozambic sunt acuzați că au ucis cel puțin 100 de săteni din regiune. Foto: Profimedia Images

Țări prădate de interese străine și marile companii care au fost trase la răspundere

În ultimii ani, au existat mai multe cazuri în care mari companii din industria energetică au fost trase la răspundere pentru atrocități comise în regiunile exploatate de acestea.

În 2022, după mai multe decenii de amânări, ExxonMobil a fost dată în judecată de 11 săteni indonezieni care au acuzat compania că paznicii pe care i-a plătit să păzească o zonă din care erau extrase gaze naturale au ucis, violat și torturat localnici din regiunea Aceh.

Tot în 2022, gigantul francez al cimentului Lafarge a fost amendat cu 778 de milioane de dolari de Departamentul american de Justiție pentru că a plătit 6 milioane de dolari grupării ISIS din Siria ca să își poată continua operațiunile, după ce teroriștii au ocupat o mare parte din țară.

Anul trecut, fostul președinte și director general al Lundin Oil, care între timp și-a schimbat numele de mai multe ori, a ajuns în fața instanței la Stockholm. Compania a fost acuzată de complicitate în atrocități comise în perioada 1999-2003 de soldați sudanezi care păzeau o instalație de foraj din ceea ce acum a devenit teritoriul Sudanului de Sud.

Iar în industria comerțului cu banane, marea companie Chiquita a trebuit să plătească 38 de milioane de dolari familiilor a opt bărbați columbieni omorâți în perioada 1997-2004 de trupe paramilitare plătite de firma americană.

„În țara noastră, am avut multe războaie”, a spus Maria, una dintre supraviețuitoarele masacrului din Mozambic. „Am avut războaie coloniale. Am avut războaie civile.”

Rugată să expice tot ce s-a întâmplat, Maria a explicat că a ajuns să vadă violurile, tortura și crimele în masă ca o formă de „prădare”. „Este din cauza bogăției pe care o avem. Din cauza gazului.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Contract mărit și apartament nou! Jucătorul de la FCSB care a dat lovitura după meciul cu RFS. Gigi Becali: ”N-ai văzut?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gisèle Pelicot, eroina feministă din procesul violurilor care au revoltat Franța. „Puterea ta ne dă și nouă putere”

Franţa exportă în continuare pesticide interzise în Europa

Franța vrea să lupte cu imigrația „printr-o alianță cu marile țări europene”

Europa pare să se îndrepte spre recesiune. Motivul: Germania şi Franţa se confruntă cu probleme politice şi economice

Partenerii noștri