Live

Tipul rachetelor balistice trimise de Iran în Rusia dezvăluie strategia de război a lui Putin. Cum vor fi folosite în Ucraina

Data publicării:
Cooperarea militară dintre Moscova și Teheran s-a aprofundat de la începutul războiului. Foto: Profimedia

Statele Unite au confirmat luni că Iranul a trimis rachete balistice Rusiei, după luni în care au apărut rapoarte contradictorii cu privire la aceste transferuri, ceea ce ar putea pune serioase probleme apărării ucrainene. Este vorba despre rachete Fath-360 cu rază scurtă de acțiune care pot lovi baze critice din apropierea graniței și care îi permit Moscovei să-și păstreze rachetele mai scumpe cu o rază de acțiune mai mare pentru lovituri în interiorul Ucrainei, relatează Kyiv Independent

„Am avertizat Teheranul în public și privat că a trimite rachete balistice Rusiei ar fi o escaladare periculoasă”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în timpul unei conferințe de presă în Regatul Unit.

„Rusia a primit acum acele rachete”, a spus el.

Cooperarea militară dintre Moscova și Teheran s-a aprofundat de la începutul războiului, Iranul trimițând deja livrări importante de drone kamikaze Shahed, care sunt utilizate în mod regulat pentru a ținti orașele și infrastructura ucrainene.

Până în prezent, nu se știe ca Rusia să fi lansat rachete balistice iraniene asupra Ucrainei, însă, având focoase mai mari și fiind mult mai greu de interceptat, acestea reprezintă o amenințare mult mai mare decât rachetele Shahed.

Rapoarte privind transferuri de rachete balistice din Iran în Rusia circulă din octombrie 2022 și au fost adesea contradictorii. Unele dintre ele arătau că livrările au avut deja loc, altele că livrările erau în curs de pregătire, iar tipul exact de rachetă a variat, de asemenea.

„Aș spune că putem fi destul de siguri acum, pentru că atunci când guvernul SUA se hazardează să spună aceste lucruri, este de obicei un semn că are informații foarte solide”, a declarat Fabian Hinz, cercetător pentru apărare și analiză militară la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, pentru Kyiv Independent.

Confirmarea Washingtonului a venit, de asemenea, la o zi după ce purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat că Bruxelles-ul are informații „credibile” că transporturile au avut loc.

Citește și: Joe Biden sugerează că va permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune: „Lucrăm la asta”

Ce tip de rachete balistice a furnizat Iranul

În lunile precedente, rapoartele au menționat patru tipuri diferite de rachete pe care Iranul le-ar putea furniza Rusiei - două tipuri de rachete cu rază scurtă de acțiune, Ababil și Fath-360, și două tipuri cu rază scurtă de acțiune, Fateh-110 și Zolfaghar.

Blinken a confirmat că rachetele Fath-360 au fost virate acum Rusiei.  

Fath-360 este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, cu un focos de 150 de kilograme. La fel ca toate rachetele balistice, acestea sunt lansate la mare înălțime în atmosferă înainte de a coborî în arc spre țintă.

Ele sunt ghidate doar în timpul etapelor inițiale de lansare, astfel încât pot fi mai puțin precise decât rachetele de croazieră, dar au avantajul de a atinge viteze incredibil de mari, uneori mai mult de 3.200 de kilometri pe oră, pe măsură ce se apropie de ținte.

Cum le va folosi Rusia

Raza de acțiune a Fath-360, de 120 de kilometri, dezvăluie planurile probabile ale Rusiei pentru aceste arme. Deoarece este un sistem tactic, Moscova îl va folosi probabil pentru a lovi baze critice în zonele de la graniță, potrivit lui Hinz.

„De exemplu, dacă au identificat o bază logistică sau un depozit, active aeriene sau un sistem de apărare aeriană la mai puțin de 120 de kilometri de linia frontului și vrei să lovești imediat, atunci aceste tipuri de sisteme sunt foarte utile”, a declarat Hinz.

Potrivit lui Hinz, obținerea Fath-360 înseamnă că Rusia este acum liberă să își păstreze propriile rachete mai scumpe și cu o rază de acțiune mai mare, cum ar fi Iskander, pentru lovituri în interiorul Ucrainei.

Dar nu numai obiectivele militare ucrainene se află în raza de acțiune a Fath-360, ci și orașe precum Kharkiv și Sumy, ambele situate la doar 30 de kilometri de frontiera rusă.

Ce poate face Ucraina pentru a le contracara

Mai multe rachete balistice în mâinile forțelor ruse reprezintă o problemă considerabilă pentru Ucraina. Din cauza vitezei lor mari, doar cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană sunt capabile să le doboare, sistemul Patriot fabricat în SUA fiind unul dintre acestea.

Protejarea orașelor ucrainene împotriva atacurilor cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune înseamnă că trebuie acoperită doar o zonă relativ mică, însă o creștere a acestor atacuri de-a lungul liniei de front de 1,200 de persoane va supune apărarea aeriană la grea încercare.

Ucraina dispune în prezent de cel puțin patru rachete Patriot, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că are nevoie de 25 pentru a proteja cerul întregii țări.

Aceasta este o provocare foarte costisitoare - o rachetă interceptoare Patriot poate costa între 2 și 4 milioane de dolari, conform rapoartelor, aproximativ același preț ca unele dintre rachetele balistice rusești pe care le doboară.

De ce a furnizat Iranul rachetele Rusiei 

Iranul va plăti un cost greu pentru această mișcare, SUA, Regatul Unit, Franța și Germania anunțând deja sancțiuni suplimentare într-o declarație comună.

Cele trei țări au declarat că „în mod privat și public au fost clare cu privire la faptul că vom lua măsuri noi și semnificative împotriva Iranului dacă transferurile vor avea loc”.

Conform declarației comune, acestea „vor lua măsuri imediate pentru a anula acordurile bilaterale privind serviciile aeriene cu Iranul” și vor lucra în vederea sancționării Iran Air, compania aeriană a țării.

„Entitățile și persoanele implicate în programul iranian de rachete balistice și în transferul de rachete balistice și alte arme către Rusia” vor fi, de asemenea, supuse sancțiunilor.

„Acest act este o escaladare atât din partea Iranului, cât și a Rusiei și reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene”, se arată în declarația comună. Potrivit lui Hinz, Iranul a calculat că merită să suporte sancțiunile pentru a obține două lucruri de care are nevoie disperată - bani și tehnologie militară.

„Regimul iranian se află într-o situație financiară extrem de dificilă și poate obține destul de mulți bani”, a declarat el.

„Și dacă vă uitați la documentele, prețurile pentru dronele Shahed sunt foarte mari, așa că aș presupune că vorbim despre o sumă destul de mare de bani pentru rachetele balistice.”

În ceea ce privește tehnologia militară, Iranul și-a dorit mult timp avioane de luptă Su-35 și sisteme de rachete de apărare aeriană S-400 din Rusia, deși încă nu a primit nimic de la Moscova. „Așadar, au multe de câștigat”, a mai spus Hinz.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Partenerii noștri