Live

„Prinții și presa”, documentarul care a rupt relațiile dintre familia regală britanică și BBC

Data publicării:
Familia Regală britanică în 1997 FOTO: Profimedia Images

BBC a difuzat luni seară primul episod al unui documentar în două părţi intitulat „The Princes and the Press”, axat pe relaţiile cu presa ale prinţilor William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, şi ale fratelui său, Harry, care a denunţat adesea presiunea exercitată de mass-media asupra familiei sale.

Potrivit presei britanice, documentarul a provocat furia familiei regale care a ameninţat că va înceta orice colaborare cu BBC pentru viitoare proiecte.

Un editorial The Guardian tratează episodul „Tiaragate” tratat în această parte a documentarului. Cu câteva zile înainte de nuntă, Meghan a decis că vrea să poarte o anumită tiară cu smaralde. Însă ducesei de Sussex nu i s-ar fi permis să poarte tiara de smarald, deoarece aceasta avea o istorie nefericită legată de Rusia, potrivit fostului corespondent al The Sun, Dan Wootton. Nu s-a aflat care este acea istorie și nici de ce ar trebui să conteze. Însă Wootton spune că Harry ar fi strigat la un costumier regal că „orice vrea Meghan, Meghan primește”. Acest lucru a determinat-o la rândul său pe regina să pună la colț pe cineva pentru asta.

Potrivit lui Robert Jobson, reporterul regal pentru Evening Standard, acea persoană era Harry: ea i-a spus să se calmeze. Însă Wootton, care are acces la alte surse, spune că, de fapt, regina nu l-a mustrat pe Harry, ci pe Meghan pentru comportamentul ei.

Realizatorul documentarului Amol Rajan, un republican convins, spune că ambele versiuni ale povești ar putea să nu fie adevărate. Însă această poveste ar fi scos la lumină un pact încheiat anterior între presă și Casa Regală - The Deal.

The Deal, a explicat Rajan, însemna că, în schimbul unor informații intime din interiorul casei regale, mass-media trebuia să livreze o acoperire pozitivă a evenimentelor. Astfel, presa își putea vinde marfa, iar familia regală își conserva imaginea în fața populației.

Însă este posibil ca Harry să nu fi crezut niciodată în The Deal. Tratamentul presei față de mama lui – de la interviul incomod al lui Martin Bashir, până la paparazzii care au urmărit-o până când a murit în accident – l-a făcut mai curând să urască presa. La fel și piratarea telefoanelor iubitelor sale anterioare. Un anchetator privat a declarat într-un interviu că a piratat convorbiri ale unei foste iubite pentru a afla dacă aceasta făcuse avort.

A mai existat problema rasismului. Sora premierului britanic a fost intervievată în legătură cu un editorial pe care l-a scris acum patru ani, în care a spus despre Meghan că a adus „ADN exotic” în linia de sânge Windsor. Zilele acestea a spus că nu ar fi scris astfel de lucruri, pentru că ar fi fost „rasist”.

În cele din urmă, documentarul lui Rajan îi „împinge pe britanici cu nasul adânc în lenjeria murdară a familiei regale”, scrie The Guardian.

Familia Regală a reacționat în urma documentarului

După difuzarea primei părţi, familia regală a dat publicităţii un comunicat în care declara că "o presă liberă, responsabilă şi deschisă este de o importanţă vitală pentru o democraţie sănătoasă". "Cu toate acestea, prea adesea, afirmaţii exagerate şi fără fundament provenind de la surse anonime sunt prezentate drept fapte şi este dezamăgitor că oricine, inclusiv BBC, le oferă credibilitate", au indicat într-o declaraţie comună Palatele Buckingham şi Kensignton, precum şi Clarence House, reşedinţa oficială a prinţului Charles.

Această rară luare de poziţie vine în momentul în care Prinţul Harry, în vârstă de 37 de ani, al şaselea în ordinea succesiunii la tronul britanic, a denunţat în repetate rânduri presiunea mediatică asupra familiei sale şi a transformat-o în principalul motiv al retragerii sale din familia regală, începând din aprilie 2020.

El şi soţia sa, Meghan Markle, au intentat mai multe procese tabloidelor britanice. Cei doi aşteaptă în special hotărârea într-un proces în care tabloidul Mail on Sunday a prezentat un recurs împotriva unei sentinţe anterioare referitoare la publicarea unei scrisori pe care ducesa o trimisese tatălui său, Thomas Markle, şi al cărei conţinut a fost divulgat de presă.

Relaţiile cu BBC rămân reci după de difuzarea în urmă cu peste 25 de ani a unui interviu cu Prinţesa Diana, în care aceasta afirma că sunt "trei persoane" în căsnicia ei - referindu-se la relaţia lui Charles cu Camilla Parker Bowles - şi în care recunoştea că şi ea a avut o aventură.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un apropiat al familiei regale britanice, printre victimele atacului din New Orleans. Cine era Edward Pettifer

Scoția interzice aplicația WhatsApp pe telefoanele guvernamentale

Celebrul scriitor Haruki Murakami dezvăluie că a fost un student slab. Ce declară despre perioada universității

Camelia Potec şi David Popovici au fost onoraţi de familia regală a României

Partenerii noștri