Live

The Guardian: Mercenarii lui Putin au participat la masacrarea a sute de oameni în Mali

Data publicării:
Până la 456 de civili și-au pierdut viața în incidente în care au fost implicate trupe maliene și mercenari Wagner între lunile ianuarie și aprilie ale acestui an. Foto: Profimedia Images

Au apărut noi dovezi ale implicării mercenarilor ruși din grupul Wagner în masacrele din Africa, în care au fost omorâți sute de civili, ceea ce stârnește noi temeri despre impactul intervențiilor tot mai dese ale Moscovei asupra stabilității și securității țărilor de pe întreg continentul african, scrie The Guardian.

Oficialii occidentali s-au ferit până acum să menționeze cine ar fi de vină pentru masacre, dar atât martorii și liderii comunităților locale, cât și diplomații și analiștii au dat vina pentru multe dintre crime pe grupul Wagner, o rețea de companii private conduse de un apropiat al lui Vladimir Putin.

Incidentele au avut loc în Mali, țara de importanță strategică din vestul Africii în care cei de la Wagner au pătruns anul trecut după ce au semnat o înțelegere cu noua junta militară care a preluat controlul asupra țării.

Documentele armatei din Mali obținute de The Guardian arată că membrii Wagner activează alături de soldații și jandarmii malieni în cadrul unor „misiuni mixte” în urma cărora au fost omorâți sute de civili.

Imagini publicate de armata franceză care arată persoane cu uniforme militare, probabil membrii ai grupului Wagner, în timp ce aruncă mai multe cadavre într-o groapă comună în apropierea unei foste baze militare a Franței din Mali. Foto: Profimedia Images

Până la 456 de civili și-au pierdut viața în incidente în care au fost implicate trupe maliene și mercenari Wagner între lunile ianuarie și aprilie ale acestui an, potrivit datelor publicate de ONG-ul Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

Cele mai grave incidente au avut loc în luna martie, când grupul Wagner este suspectat că ar fi fost implicat în săvârșirea unui masacru în Moura, un sat controlat de extremiști islamiști, unde între 350 și 380 de bărbați au fost omorâți într-o perioadă de patru zile.

Cel puțin un mercenar rus a murit în operațiunile din Mali

Săptămâna trecută au apărut noi dovezi cu privire la implicarea mercenarilor ruși, după ce un membru Wagner și-a pierdut viața în timpul operațiunilor pe care le desfășurau împreună cu forțele armate din Mali împotriva militanților islamiști.

Mai multe surse au spus că atacul a avut loc în urma unei ambuscade în care o patrulă militară a fost prinsă pe 19 aprilie la marginea unui sat.

Potrivit unuia dintre documentele întocmite de armata din Mali, un „instructor rus” a fost rănit după explozia unei mine improvizate și a murit după ce a fost transportat în orașul Secvare. Un oficial local din domeniul medical a spus că rusul avea în jur de 30 de ani.

După această ambuscadă, soldații malieni au deschis focul asupra oamenilor adunați într-o piață aglomerată.

Liderii militari care au preluat puterea în Mali anul trecut printr-o lovitură de stat au spus că rușii care au venit în țară sunt instructori și nu participă la operațiunile de luptă.

Armata, cunoscută și sub acronimul FAMA, a negat informația că un rus ar fi murit pe 19 aprilie și a spus că victima era un soldat malian. De asemenea, au negat faptul că ar fi omorât civili și au spus că 18 teroriști au fost „neutralizați” în timpul unor operațiuni de securitate „viguroase”.

Grupul Wagner este suspectat că ar fi fost implicat în săvârșirea unui masacru în Moura, un sat controlat de extremiști islamiști, unde între 350 și 380 de bărbați au fost omorâți într-o perioadă de patru zile. Foto: Profimedia Images

Grupul Wagner, activ în zeci de țări africane - acuzați că au torturat și ucis civili

Grupul Wagner este prezent în zeci de țări din toată Africa și a fost acuzat în mod repetat că a încălcat drepturile omului. Observatorul pentru Drepturile Omului a spus marți că trupe care ar fi venit din Rusia par să fi torturat și omorât civili în Republica Centrafricană încă din 2019, ceea ce ar confirma informațiile publicate de experți ai ONU anul trecut.

Grupul Wagner a luat parte și la invadarea Ucrainei și este parțial responsabil pentru atrocitățile comise acolo de ruși, potrivit The Guardian.

Noii conducători ai republicii din Mali au apelat la ajutorul grupului Wagner în schimbul unei sume estimative de 10 milioane de dolari pe lună, plătită atât în bani lichizi, cât și sub forma drepturilor de a extrage minerale din țară, potrivit experților.

Imagini din satelit cu noua bază militară din Mali a grupului Wagner construită chiar lângă aeroportul internațional din capitala țării. Captură foto: The Guardian / Maxar

Mercenarii ruși au construit o bază nouă în luna decembrie în preajma aeroportului internațional din capitala Bamako, după cum arată pozele din satelit și înregistrările de zbor, înainte de a-și stabili și alte baze de operațiuni avansate în mai multe zone din centrul țării în ianuarie și februarie.

Grupul Wagner a pus la dispoziția malienilor piloți care acum zboară elicoptere ale armatei și soldați care au condus operațiuni importante împotriva insurgenților islamiști, începând de la finalul lunii februarie.

Moura, acolo unde masacrul a sute de localnici ar fi avut loc în luna martie, este un sat dintr-o regiune mlăștinoasă inaccesibilă inundată de râul Niger și care a fost controlat mulți ani de militanți asociați cu al-Qaida.

Când au apărut elicopeterele, toată lumea a luat-o la fugă. Au început să tragă în mulțime

Amadou Barry, un localnic dintr-un sat alăturat, a spus că pe data de 27 martie se afla în piață când au apărut dintr-o dată mai multe elicoptere pline cu soldați. Un grup restrâns de militanți islamiști au început să tragă în direcția soldaților și apoi au fugit cu motocicletele.

„Am luat-o toți la fugă în toate direcțiile, unii din noi în case”, a povestit Barry. „Armata maliană a deschis apoi focul asupra oamenilor care fugeau, au omorât așa de mulți oameni!”

Soldații malieni au condus sute de bărbați din sat până la albia unui râu secat pentru interogări. Bărbații au fost ținuți acolo cu foarte puțină mâncare și apă timp de patru zile, în timp ce soldații luau grupuri de captivi pe care îi omorau, a spus Barry și alți martori.

Cele mai importante incidente și lupte din ultimul timp în Mali. Captură foto: The Guardian

Unii dintre săteni au fost eliberați după ce le-au fost inspectate degetele și umerii pentru a-și da seama dacă au tras cu armele, dar toți membrii etnici ai minorității Peuhl au fost reținuți, a spus Barry.

Potrivit supraviețuitorilor, victimele masacrului de la Moura erau toți membrii ai comunității Peuhl, un grup etnic vizat de extremiștii islamici care încearcă să recruteze noi militanți exploatând conflictul pe care grupul îl are cu guvernul.

Un cercetător al ACLED a spus că doar între 60 și 100 dintre persoanele ucise erau probabil militanți islamiști neînarmați – restul erau civili nevinovați. Forțele guvernamentale au anunțat că au găsit o cantitate mare de arme în Moura.

Operațiunea era condusă de caucazieni care vorbeau „o limbă ciudată”

Mai mulți martori au spus că operațiunea a fost condusă de bărbați caucazieni care vorbeau „o limbă ciudată” pe care unii dintre ei au indentificat-o ca fiind rusa, dar, totuși, majoritatea soldaților care au ucis civili erau „malieni”.

Execuțiile au fost condamnate de SUA, UE, Franța și Germania care au cerut ca guvernul malian să permită organizarea unei investigații independente, scrie France24.

Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a respinge o inițiativă ONU de a forma o comisie independentă pentru a investiga masacrul, iar Mali a blocat toate eforturile ONU de a trimite o echipă de investigație la Moura.

SUA și alții suspectează că Wagner ar fi finanțată de foarte influentul om de afaceri Evgheni Prigojin, oligarhul cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, apropiat al președintelui Rusiei.

Franța și-a retras trupele din mai multe regiuni din Mali. Foto: Profimedia Images

Mercenarii ruși încearcă să scape de dovezile masacrului și dau vina pe francezi

În afară de incidentele pentru care ar fi de vină Wagner și armata maliană, grupările islamiste sunt și ele responsabile pentru uciderea unui număr mare de civili în atacuri brutale și sunt de vină pentru multe alte abuzuri, potrivit oficialilor și activiștilor.

Aparenta capturare a unui membru Wagner de către islamiști arată cât de mare este implicarea mercenarilor ruși în conflictul din Mali, explică și un cercetător de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale. „Ei sunt acum un actor separat în acest conflict în care și-au pus pielea la bătaie.”

Armata Franței a acuzat luna trecută mercenarii ruși din Mali că au încercat să dea vina pentru crimele împotriva civililor pe trupele franceze atunci pentru a discredita operațiunea antiteroristă a Parisului din regiune, informează Foreign Policy.

Imaginile publicate de serviciile de informații ale armatei franceze arată mai multe persoane îmbrăcate în uniforme militare, despre care se crede că aparțin grupului Wagner, în timp ce aruncau mai multe cadavre într-o groapă comună în apropierea unei foste baze militare a Franței din Gossi.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri