Live

The Economist: Donald Trump este cea mai mare amenințare a anului 2024 pentru omenire

Data publicării:
Donald Trump ar fi încă și mai dezlănțuit dacă ar obține un al doilea mandat de președinte al Statelor Unite decât a fost în primul. Foto: Profimedia Images

Acum este un moment foarte primejdios pentru ca un om ca Donald Trump să bată din nou la ușa Biroului Oval de la Casa Albă, potrivit The Economist. Afirmațiile fostului președinte american conform, cărora el ar fi câștigat alegerile din 2020, au fost mai mult decât niște minciuni: Trump a mizat pe faptul că își va putea manipula și intimida compatrioții, iar planul său cinic a funcționat. Ce ar însemna o victorie a lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor într-o lume în care Rusia, China și Iran își coordonează eforturile pentru a construi o nouă ordine mondială în care dreptatea se face prin forță și liderii autoritari se simt în siguranță.

O umbră uriașă atârnă asupra lumii. Trump domină în acest moment votul pentru nominalizarea candidatului din partea partidului Republican la alegerile prezidențiale de peste un an. Mai multe sondaje arată chiar că ar fi în avantaj față de președintele Joe Biden în mai multe state cruciale.

Într-un sondaj realizat pentru New York Times, 59% dintre votanți au spus că au încredere în Trump în privința economiei, în comparație cu doar 37% care sunt de partea lui Biden.

Până acum, problemele legale cu care se confruntă Trump nu au făcut decât să îi consolideze și mai mult poziția. În următoarele 12 luni, orice greșeală din partea oricărui candidat ar putea să îl coste victoria – și, totodată, să arunce lumea în haos.

Republicanii din tabăra lui Trump (MAGA) au pus la cale strategia pentru al doilea mandat al său ca președinte de mai multe luni de zile, ceea ce înseamnă că Trump 2.0 va fi mai organizat decât Trump 1.0.

Adevărații lui adepți vor ocupa cele mai importante poziții în administrația sa. Trump ar fi așadar complet liber să facă ce vrea în misiunea sa de răzbunare, protecționism economic și afaceri extravagante.

Nu este deci de mirare că posibilitatea unui al doilea mandat al lui Trump umple parlamentele și camerele de ședință din toată lumea de disperare.

Trump va declara război oricărei instituții care îi va sta în cale

Cel mai mare pericol pe care îl prezintă Trump se răsfrânge asupra propriei sale țări. Ajungând din nou la putere după ce a refuzat să accepte rezultatele alegerilor din 2020, Trump va simți cu siguranță că doar un pierzător se leagă de mâini și de picioare cu normele, tradiția și sacrificiul de sine care stau la baza unei națiuni.

Cu scopul de a-și vâna toți inamicii, Trump va porni la război cu orice instituție care îi va sta în cale, inclusiv tribunalele și Departamentul de Justiție.

O victorie a lui Trump va avea un efect profund și în străinătate. China și aliații săi se vor bucura de disfuncționalitatea democrației americane, iar suspiciunile sudului global conform cărora apelul Statelor Unite pentru respectarea valorilor democratice este doar un exercițiu de ipocrizie vor fi confirmate. America ar deveni, atunci, doar o altă mare putere.

Instinctele protecționiste ale lui Trump ar fi nelimitate. El și aghiotanții săi plănuiesc să impună un tarif universal de 10% pentru importuri – de trei ori mai mare decât tariful din prezent.

Primul mandat al lui Trump s-a desfășurat mai bine decât era de așteptat pe plan extern. Administrația sa a aprovizionat Ucraina cu arme, a intermediat un acord de pace între Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain și a amenințat țările europene destul de mult încât să le convingă să își mărească bugetul pentru apărare.

Indiferența lui Trump față de drepturile omului ar putea să convingă guvernul saudit să fie mai deschis la negocieri odată ce războiul din Gaza se va sfârși și ar putea consolida relațiile cu guvernului din India al lui Narendra Modi.

Din cauza fondurilor limitate, agențiile belgiene de contraspionaj sunt nevoite să se concetreze asupra spionilor din țările „neprietenoase”, precum Rusia, Iran și China, și să ignore în mare parte spionajul întreprins de aliați. Foto: Profimedia Images

Trump amenință că va negocia cu Putin și că va distruge NATO

Un al doilea mandat va fi diferit, însă, pentru că lumea s-a schimbat între timp. Dorința fără margini a lui Trump pentru a încheia afaceri și ceea ce percepe el a fi interesele Americii nu sunt constrânse de realitate și nu sunt ancorate în valori.

Trump consideră că este o afacere proastă pentru America dacă varsă sânge și bani în Europa. De aceea a amenințat că va negocia cu Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina și că va distruge NATO, poate prin respingerea angajamentului Americii de a interveni în cazul în care un membru al alianței este atacat.

În Orientul Mijlociu, Trump va susține cel mai probabil Israelul în orice condiții, indiferent de cât de mult ar putea această atitudine să provoace conflict în regiune.

În Asia, Trump ar putea fi deschis ideii de a ajunge la o înțelegere cu Xi Jinping și de a abandona Taiwanul din cauză că nu vede de ce America ar trebui să lupte împotriva unei națiuni cu un arsenal nuclear pentru a salva o mică insulă.

Pe de altă parte, Trump este înconjurat de oameni care cred că America își poate păstra dominația doar prin confruntare. China ar fi prinsă între un președinte pornit să facă afaceri și oficialii lui iute de trăgaci și ar putea face oricând o greșeală cu consecințe catastrofale în legătură cu Taiwanul.

Soarta lumii este în mâinile a câtorva zeci de mii de votanți

Știind că America ar abandona Europa, Vladimir Putin ar fi și mai convins să continue războiul în Ucraina și să atace și alte state ex-sovietice, precum Moldova sau țările baltice. În Asia, Japonia și Coreea de Sud ar încerca să își procure arme nucleare știind că nu se pot baza pe armata americană.

Fără presiune din partea Washingtonului, Israelul probabil că nu va simți același imbold pentru a face pace cu palestinienii.

Un al doilea mandat al lui Trump ca președinte al Statelor Unite ar fi un punct de cotitură mai important decât a fost primul. O victorie i-ar confirma că cele mai distructive instincte ale sale despre cum să câștigi puterea sunt corecte. Opoziția față de planurile sale ar fi una mult mai ineficientă.

Pentru că America l-ar fi votat din nou, știind cât rău poate face Trump, țara și-ar pierde autoritatea morală. Rezultatul alegerilor va fi decis de câteva zeci de mii de votanți dintr-un număr mic de state americane – în 2024, soarta lumii va depinde de alegerea lor.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri