Live

Teritoriul din America de Nord, de 10 ori mai mare decât România, cu zero cazuri de COVID-19. Cum a fost posibil

Data actualizării: Data publicării:
Nunavut, teritoriul din Canada cu zero cazuri de COVID-19 FOTO: Getty Images

Numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere în cele mai multe părți ale Canadei, dar o regiune - Nunavut, un teritoriu nordic - este un loc rar în America de Nord despre care se poate spune că este fără coronavirus.

Anul trecut, în luna martie, pe măsură ce granițele din întreaga lume se închideau în timp ce infecțiile cu coronavirus creșteau, oficialii din Nunavut au decis că nu își pot asuma riscuri. Astfel, au instituit unele dintre cele mai stricte reglementări de călătorie din Canada, interzicând aproape în totalitate accesul persoanelor din afara comunității, potrivit BBC News.

Locuitorii care se întorc acasă din sud trebuie mai întâi să petreacă două săptămâni în „centre de izolare” organizate în hoteluri din orașele Winnipeg, Yellowknife, Ottawa sau Edmonton, pe cheltuiala guvernului Nunavut. Agenți de securitate păzesc toate hotelurile, iar asistentele medicale verifică starea de sănătate a celor izolați. Până în prezent, peste 7.000 de rezidenți Nunavut au trecut prin aceste centre înainte de întoarcerea lor acasă.

A fost complicat pentru că mulți oamenii au fost prinși încălcând regula izolării, astfel că pentru ei perioada a fost prelungită și au existat plângeri cu privire la condițiile de cazare și mâncare. Însă, pe măsură ce numărul cazurilor a explodat în toată Canada, numărul oficial al celor din Nunavut rămâne zero.

Măsurile drastice au fost luate în această regiune din cauza vulnerabilității populației față de Covid-19, având în vedere provocările unice din regiunea arctică, spune directorul general al direcției de sănătate publică din Nunavut, dr. Michael Patterson.

Aproximativ 36.000 de oameni locuiesc în Nunavut - care se învecinează cu Oceanul Arctic la nord - în 25 de comunități împrăștiate pe cele două milioane de kilometri, o suprafață de aproape 10 ori mai mare decât România.

Hartă localizare Nunavut FOTO: Getty Images

Distanțele dintre comunități sunt uriașe, iar „izolarea naturală” este probabil o parte a motivului lipsei de cazuri. În unele comunități, accesul este posibil doar pe calea aerului.

La sfârșitul lunii septembrie, a existat un focar legat de muncitori care au venit din sud la o mină de aur îndepărtată, situată la 160 km de cercul polar, însă aceste cazuri sunt în prezent considerate ca infecții în localitățile de origine ale minerilor, iar numărul de cazuri din teritoriu a rămas zero.

Nu a existat niciun risc ca infecția să se răspândească în comunitate, deoarece nu a comunicat cu aceasta luni de zile.

Dr. Michael Patterson spune că, în ciuda lipsei de cazuri, pe teritoriu sunt în vigoare măsuri de distanțare socială, de limitare a adunărilor publice, iar masca este obligatorie în anumite situații.

Canada a reușit să gestioneze mult mai bine pandemia decât SUA, cu care se învecinează la sud, după ce a instituit restricții destul de severe care au fost în vigoare mai multe luni. La sfârșitul săptămânii trecute, Canada înregistra 191.732 de cazuri la nivel național și 9.699 de decese.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Efectele revenirii lui Trump la Casa Albă. Canada se pregătește pentru venirea în masă a migranților din SUA

Canada a trimis Ucrainei primul sistem avansat de rachete sol-aer NASAMS

Rusia e suspectată că a plănuit să pună dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinația SUA și Canada (WSJ)

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Partenerii noștri