Live

Tensiuni uriașe în Iran privind un iminent atac al Israelului. Cu cine încearcă iranienii să facă alianțe în Orientul Mijlociu

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Parlamentului Iranului, Mohammad Bagher Ghalibaf și omologul său libanez Nabih Berri s-au întâlnit sâmbătă la Beirut. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul iranian este extrem de tensionat și s-a angajat în eforturi diplomatice urgente cu țările din Orientul Mijlociu pentru a evalua dacă acestea pot reduce amploarea răspunsului Israelului la atacul său cu rachete de la începutul acestei luni și, dacă nu reușește diplomatic, să contribuie pentru protejarea Teheranului, informează CNN.

Anxietatea Iranului provine din incertitudinea dacă SUA pot convinge Israelul să nu lovească site-urile nucleare și instalațiile petroliere iraniene și din faptul că cea mai importantă miliție din regiune, Hezbollah, a fost semnificativ slăbită de operațiunile militare israeliene din ultimele săptămâni, au spus mai multe surse pentru CNN.

SUA s-a consultat cu Israelul cu privire la modul în care intenționează să răspundă la atacul Iranului de la 1 octombrie, iar oficialii americani au precizat că nu doresc ca Israelul să vizeze site-urile nucleare sau câmpurile petroliere iraniene. Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, prima lor conversație din aproape două luni, spunându-i că represaliile Israelului ar trebui să fie „proporționale”.

Aliații SUA din Golful Persic sunt îngrijorați

Aliații SUA din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Qatar, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un potențial atac asupra instalațiilor petroliere iraniene, care ar putea crea impacturi economice și de mediu negative pentru întreaga regiune, a declarat un diplomat arab.

Administrația Biden este profund îngrijorată de faptul că atacurile în curs de desfășurare între Iran și Israel, care au început la începutul acestui an, după ce Israelul a lovit ceea ce Iranul spunea că este clădirea consulatului său din Damasc, s-ar putea transforma într-un război regional major care ar trage SUA în escaladarea tensiunilor.

O parte importantă a temerilor este că influența SUA asupra Israelului pare să scadă constant în ultimul an. La fel ca și operațiunile sale din Gaza, Israelul a ignorat din ce în ce mai mult apelurile SUA pentru mai multă reținere în Liban, unde campania intensă de bombardamente și ofensiva terestră a Israelului au ucis peste 1.400 de oameni de la sfârșitul lunii trecute.

De asemenea, Israelul nu s-a consultat cu SUA înainte de a efectua un atac masiv care a explodat mii de pagere și walkie-talkie folosite de agenții Hezbollah luna trecută sau înainte de a-l asasina pe șeful Hezbollah Hassan Nasrallah la Beirut și de a anula o propunere delicată de încetare a focului care fusese înaintată de către SUA și Franța cu mai puțin de 48 de ore mai devreme.

Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare ale Iranului

Cabinetul de securitate al Israelului nu a ajuns încă la o decizie cu privire la modul cum va proceda, a declarat vineri un oficial israelian pentru CNN. Și, în timp ce diferența dintre pozițiile SUA și cele israeliene se micșorează, s-ar putea să nu rămână așa, a spus un oficial american.

„Nu putem să știm de fapt dacă au votat sau nu”, a spus un înalt oficial al administrației despre discuțiile cabinetului israelian, exprimându-și scepticismul față de nivelul de transparență cu privire la ceea ce Israelul împărtășește cu SUA. Oficialul a sugerat că nu pot „paria pe mașinațiunile” guvernului israelian.

Până săptămâna trecută, Israelul nu a dat nicio asigurare că nu va viza instalațiile nucleare ale Iranului, a informat CNN.

Israelul a planificat de zeci de ani atacuri asupra capacităților nucleare ale Iranului și, în urmă cu doar doi ani, a simulat lovirea lor într-un exercițiu militar. Israelul este, de asemenea, suspectat că a comis asasinate împotriva oamenilor de știință nucleari iranieni în ultimii ani, iar instalațiile nucleare ale Iranului au fost asediate de atacuri cibernetice, probabil din Israel - cel mai faimos fiind virusul Stuxnet, care a putut pătrunde în instalația nucleară iraniană Natanz.

„Atacul nostru va fi mortal și surprinzător”

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a emis miercuri un avertisment puternic Iranului cu privire la răspunsul țării sale.

„Atacul nostru va fi mortal, precis și, mai presus de toate, surprinzător. Ei nu vor înțelege ce s-a întâmplat și cum sa întâmplat”, a spus Gallant.

Statele din Golf, în linii mari, sunt dornice să rămână pe marginea conflictului, a spus diplomatul arab. Deși Iranul a avertizat public că toate părțile considerate ca ajutând Israelul vor fi tratate ca agresori, este, de asemenea, puțin probabil ca vecinii Iranului să vină în mod explicit în apărarea Teheranului în cazul unui atac israelian.

Dar Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar au spus atât SUA, cât și Iranului că nu vor permite Israelului să-și folosească spațiul aerian pentru a lovi Iranul, a declarat diplomatul arab și o altă sursă familiarizată cu problema pentru CNN. De asemenea, Iordania își va proteja spațiul aerian de orice intruziune neautorizată, indiferent de origine, a spus un oficial iordanian.

SUA nu cred că Iranul dorește să se implice într-un război pe scară largă cu Israelul, iar ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat săptămâna aceasta pentru Al Jazeera că Netanyahu „este singurul care dorește un război și să dea foc regiunii.”

Dar SUA au cerut în continuare Teheranului, prin canalele directe, să-și calibreze răspunsul în cazul în care Israelul atacă, a spus un oficial.

În timp ce Qatar vorbește în mod regulat cu iranienii și transmite SUA ceea ce spun ei, oficialul american a spus că, în cele din urmă, „pur și simplu nu știm ce fac cei din Iran.”

Iranul vrea ajutorul Arabiei Saudite

Vocile cheie din Iran vor avea idei diferite despre dacă și cum să răspundă Israelului, dar asta va depinde de amploarea mișcării israeliene foarte așteptate, a spus un alt oficial american.

Acest oficial a spus că mesajele din Iran au fost consecvente, atât în mod public, cât și în privat, de când Teheranul și-a lansat ploaia de rachete asupra Israelului la începutul acestei luni și nu a existat o schimbare semnificativă în mesaje.

Iranul a fost deosebit de interesat să obțină ajutor din partea Arabiei Saudite pentru prevenirea unui atac israelian și să-și folosească influența la Washington pentru a ajuta la găsirea unei soluții la criză, a declarat diplomatul arab pentru CNN.

Oficiali din fiecare țară s-au întâlnit de trei ori în mai puțin de o lună, iar Araghchi a călătorit miercuri în Arabia Saudită pentru a „consulta evoluțiile regionale” și pentru a „încerca să oprească crimele regimului sionist din Liban și Gaza”, a spus el presei locale.

Lumea urmărește fiecare mișcare a Israelului în timp ce se gândește la cum să răspundă. Dar cel puțin până sâmbătă la apusul soarelui, Israelul va fi într-un impas pentru a marca Yom Kippur, Ziua Ispășirii evreiești și cea mai sfântă zi a anului în iudaism. Și, deși nu este imposibil ca Israelul să lanseze acțiuni, magazinele, restaurantele și alte servicii vor fi închise, transportul public nu va funcționa și chiar și aeroportul principal al țării - Ben Gurion din Tel Aviv - va fi închis.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Siria nu este o amenințare pentru vecinii săi sau pentru Occident, spune noul lider de la Damasc, Ahmed al-Sharaa

Un bărbat a fost executat pentru agresarea a aproape 60 de femei în Teheran

Românii suspectaţi de înjunghierea unui jurnalist iranian la Londra au fost extrădaţi în Marea Britanie şi duși în arest

Iranul, tot mai aproape de a putea fabrica o bombă atomică. Stocul de uraniu îmbogățit a atins niveluri fără precedent

Partenerii noștri