Live

Tensiuni reaprinse la granița dintre India și China: Sunt soldați răniți, după ce trupele celor două țări s-au luptat

Data publicării:
India spune că forțele sale s-au luptat cu trupele chineze într-o zonă disputată de-a lungul graniței, în sectorul Tawang din statul Arunachal Pradesh. Foto: Profimedia Images

India spune că forțele sale s-au luptat cu trupele chineze într-o zonă disputată de-a lungul graniței, prima astfel de confruntare de mai bine de un an, transmite BBC.

Cele două națiuni au lucrat la detensionarea relațiilor de când o luptă importantă între ele a ucis cel puțin 24 de soldați în 2020.

Însă luni armata Indiei a spus că vineri a existat o confruntare în sectorul Tawang din statul Arunachal Pradesh, la extremitatea estică a Indiei.

Ambele părți au fost implicate cu câțiva soldați care au fost ușor răniți.

China nu a comentat informația. Însă Reuters a relatat citând o sursă din armata Indiei că cel puțin șase soldați indieni au fost răniți.

„Ambele părți s-au detașat imediat din zonă”, a spus armata Indiei.

Aceasta a adăugat că comandanții de ambele părți au ținut o ședință imediat după „pentru a restaura pacea și liniștea”.

China și India împart o graniță disputată de 3.440 de km – numită Linia de Control Efectiv, care este prost demarcată. Prezența râurilor, lacurilor și calotei de zăpadă înseamnă că linia se poate muta. Soldații de fiecare parte – reprezentând două dintre cele mai mari armate din lume – se înfruntă în mai multe puncte.

Tensiunile uneori escaladează în lupte. Însă ambele părți au încercat să dezescaladeze situația de când a avut loc o mare bătălie în iunie 2020 în Valea Galwan din regiunea Ladakh spre vest, unde 20 de soldați indieni și cel puțin patru soldați chinezi au murit.

Acea bătălie – purtată cu bețe și bâte, și nu arme – a fost prima confruntare fatală dintre cele două părți în zonă din ultimii 45 de ani.

O altă dispută din ianuarie 2021 a produs de asemenea răniți de ambele părți. A avut loc de-a lungul graniței dintre China și statul indian Sikkim, care este între Bhutan și Nepal.

În septembrie, ambele state au agreat să se detașeze dintr-o zonă disputată de-a lungul regiunii vestice de graniță din Himalaya, ambele țări începând de atunci să-și retragă trupele.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puţin 36 de morţi într-un accident în Himalaya. Autobuzul lor a căzut într-o râpă

Alpinistul Adrian Laza a devenit primul român care a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri

Un nepalez a devenit cel mai tânăr alpinist care a cucerit toate vârfurile montane de peste 8.000 de metri: El arată că totul e posibil

Muntele Everest devine tot mai înalt, iar cercetătorii și-au dat seama în sfârșit care e motivul

Partenerii noștri