Temperaturi extreme ziua și nopți sufocante: Canicula crește riscul de infarct și de deces, avertizează experții
Valul de căldură care a cuprins emisfera nordică se va intensifica în această săptămână, provocând o creștere a temperaturilor pe timpul nopții și ducând la o creștere a riscului de infarct miocardic și de deces, a anunțat marți Organizația Meteorologică Mondială, potrivit Reuters.
OMM a avertizat că valul de căldură se află în fazele sale incipiente, precizând că se așteaptă ca temperaturile din America de Nord, Asia, Africa de Nord și Marea Mediterană să depășească 40 de grade Celsius „pentru un număr prelungit de zile în această săptămână, pe măsură ce valul de căldură se intensifică”.
Acest lucru ar putea însemna temperaturi la miezul nopții care să se situeze în jurul valorii de 30 de grade în unele zone în această săptămână, potrivit acestuia.
„Temperaturile ridicate repetate din timpul nopții sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea umană, deoarece organismul nu este capabil să se recupereze în urma căldurii din timpul zilei. Acest lucru duce la creșterea numărului de cazuri de atacuri de cord și de deces”, a declarat John Nairn, expert de la OMM.
Experții mai spun că sugarii, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate sunt expuse unui risc deosebit.
Ar putea urma noi recorduri
Agenția meteo a ONU a declarat că sunt posibile noi recorduri în următoarele zile. Precedentul record european a fost de 48,8 grade Celsius, atins în Sicilia în august 2021, iar recordul mondial este de 56,7 grade Celsius, din Valea Morții, California, în iulie 1913, potrivit OMM.
„Valul de căldură din Mediterană este puternic, dar nu se compară cu ceea ce a trecut prin Africa de Nord. Se dezvoltă în Europa în acest stadiu. Ne aflăm în fazele incipiente ale acestui val de căldură”, a declarat Nairn de la OMM.
Peste 61.000 de oameni au murit vara trecută, în Europa, din cauza valurilor de căldură, potrivit unui studiu, citat de The Guardian.
Experții susțin că 61.672 de persoane au murit din cauze legate de căldură în Europa între 30 mai și 4 septembrie 2022. Rata mortalității a fost cea mai mare în Italia, Grecia, Spania și Portugalia. Doar o mică parte din decesele cauzate de căldură provin din cauza insolației. În cele mai multe cazuri, vremea caldă ucide oamenii prin faptul că împiedică organismul să facă față problemelor de sănătate existente, cum ar fi bolile cardiace și pulmonare.
Editor : Bianca Chirilă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News