Țara în care cimitirele sunt pline de mumii. Un fenomen straniu face ca trupurile neînsuflețite îngropate în sicrie să nu se descompună
Un număr mare de cadavre umane care în mod misterios nu se descompun după ce sunt îngropate a provocat o criză a locurilor de veci în cimitirele din Portugalia, acolo unde trupurile neînsuflețite se mumifică în mod natural odată ce ajung sub pământ, scrie Insider.
Conform legilor locale implementate pentru a face rost de spațiu în cimitire, cadavrele sunt deshumate în mod repetat pentru ca rămășițele scheletice să poată fi relocate.
Doar că multe dintre ele nu se descompun, ceea ce provoacă traume pentru familiile ale căror rude decedate sunt dezgropate din nou și din nou doar pentru a fi puse la loc când se constată că nu s-au descompus destul.
Problema fundamentală este că nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă cu trupurile îngropate în sicrie, iar oamenii de știință s-au mobilizat ca să elucideze misterul cadavrelor mumificate.
Având de-a face cu cimitire extrem de aglomerate, Portugalia a introdus la începutul anilor '60 conceptul de morminte temporare.
Ideea este simplă: un corp descompus ocupă mai puțin spațiu. Oasele pot fi împachetate într-un sicriu mai mic și mutate într-un loc de veci mai puțin spațios, precum sertarele special construite în zidurile cimitirelor.
„Nu avem destul spațiu ca să înființăm cimitire noi sau să modernizăm cimitirele care există deja” în orașe, a spus Angela Silva Bessa, un antropolog criminalist de la Universitatea din Coimbra care a studiat cimitirele din Portugalia.
Mumiile portugheze: cadavre care refuză să putrezească
La trei ani după înmormântare, familia persoanei decedate ar putea primi o scrisoare prin care sunt avertizați că rămășițele sale vor trebui mutate în curând. Conform legii, corpul poate fi mutat doar dacă s-a descompus destul încât să rămână doar scheletul, fără urme de țesuturi moi.
Pentru a verifica starea cadavrului, groparii sunt nevoiți să îl scoată din pământ. Dacă s-a descompus destul, corpul este îngropat la loc și procesul este repetat o dată la doi ani.
Un sondaj al cimitirilor din Porto, al doilea cel mai mare oraș din Portugalia, a descoperit că între 55% și 64% dintre cadavrele dezgropate între 2006 și 2015 nu erau complet descompuse după prima deshumare.
În anumite cazuri, poate dura mai multe decenii de dezgropări și reîngropări repetate până când corpul poate fi mutat în adevăratul său loc de veci. Pentru anumite corpuri, însă, procesul de descompunere nu se termină niciodată: cadavrele se mumifică.
Spre deosebire de mumiile egiptene care au fost prezervate intenționat, mumiile portugheze sunt rezultatul unui proces spontan. Mumificarea naturală are loc de obicei atunci când corpul se usucă atât de repede încât descompunerea pur și simplu se oprește.
Fenomenul a fost observat în condiții extreme, precum în deșert sau în zone glaciare, dar motivul pentru care cadavrele din cimitirele portugheze se mumifică a rămas până acum un mister.
Înțelegând moartea
„Este destul de uluitor”, a spus Bessa. „În aceeași parte a cimitirului, am întâlnit diferite stagii de descompunere”. Unele dintre cadavre sunt complet scheletizate în timp ce altele continuă să se descompună, iar altele se mumifică de sus până jos.
Bessa a testat opt proprietăți ale solului care ar fi putut afecta procesul de descompunere, inclusiv temperatura, aciditatea, umiditatea, densitatea, contaminarea cu metale grele și materia organică însă nu a ajuns la nicio concluzie elucidantă.
Următorul pas în cercetările lui Bessa va fi să testeze dacă substanțele pe care oamenii le-au consumat în viață, cum ar fi dacă au fumat sau dacă au luat anumite medicamente, joacă un rol în mumificarea naturală a corpului lor.
Descompunerea cadavrelor rămâne un mister
Descompunerea cadavrelor a fost studiată mai mult în cazul celor care nu au fost îngropate – studii utile pentru investigațiile crimelor – dar ceea ce se întâmplă cu corpurile neînsuflețite după ce ajung în pământ este un proces mult mai complex.
Corpul este ca „o bombă biologică uriașă” care introduce bacterii, țesuturi și diverse substanțe în sol – la rândul său, un ecosistem foarte complex. Un factor de luat în considerare ar putea fi însușirile diferite ale oamenilor precum mărimea corpului, masa musculară și procentul de grăsime al corpului.
„Acum 15 ani, aveam patru crematorii. Astăzi avem 38”, a spus Paulo Carreira, proprietar de firmă de servicii funerare și director executiv al asociației funerare naționale din Portugalia.
Într-o anumită măsură, dacă toată lumea ar fi incinerată, problema locurilor de veci din cimitire nu ar mai exista.
După cum a evidențiat și Bessa, pentru portughezi „este o tradiție importantă să îngropi cadavrele, nu să le incinerezi”, iar lipsa spațiului și lacunele din domeniul științific fac acest obieci tot mai greu de respectat.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News