Live

Țara care cumpără cele mai multe arme la ora actuală

Data actualizării: Data publicării:

Aproape jumătate din exporturile de arme ale SUA din ultimii cinci ani au avut ca destinaţie Orientul Mijlociu, iar Arabia Saudită şi-a consolidat locul doi în clasamentul celor mai mari importatori, conform unui raport citat de The Guardian, transmite News.ro. 

Institutul de Cercetare privind Pacea Internaţională de la Stockholm (Sipri) a transis luni că sistemul global de transferuri de arme a crescut între 2013 şi 2017 cu 10% în comparaţie cu perioada de cinci ani de dinaintea celei analizate şi reprezintă o continuare a trendului ascendent din ultimii 20 de ani.

SUA, fiind cel mai mare exportator din lume, şi-a crescut vânzările între cele două perioade cu 25%. Americanii au aprovizionat cu arme 98 de state, reprezentând peste o treime din exporturile globale.

Rusia, al doilea cel mai mare exportator, a observat o scădere cu 7.1% a volumului de exporturi. Exporturile americane sunt mai mari cu 58% faţă de cele ale Rusiei.

Franţa, Germania şi China sunt de asemenea între primele cinci ţări din top. Pe locul şase se situează Marea Britanie.

„Bazându-se pe acorduri semnate în timpul administraţiei Obama, livrările de arme americane au atins în perioada 2013-2017 cel mai înalt nivel de la sfârşitul anilor 90”, a spus Aude Fleurant, directorul programului de cheltuieli militare şi pentru arme de la Sipri.

„Aceste acorduri şi alte contracte majore semnate în 2017 vor asigura Statelor Unite statutul de cel mai mare exportator de arme în următorii ani”, a adăugat el.

Orientul Mijlociu, o regiune în care în ultimii cinci ani majoritatea ţărilor au fost în conflict, reprezintă 32% din importurile globale de arme.

Importurile de arme din regiune s-au dublat în perioada 2013-2017 dar şi în perioada de cinci ani de dinainte. SUA, Marea Britanie şi Franţa sunt principalii furnizori de arme în regiune în timp ce Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite sunt principalii destinatari.

Jumătate din exporturile Regatului Unit, care a fost vizitat de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite săptămâna trecută, se duc în Arabia Saudită, ţară care şi-a crescut importurile cu 225%. Conform Sipri, saudiţii folosesc armele în conflicte militare, precum cel din Yemen, soldat cu moartea a sute de civili.

„Conflictele violente la scară largă din Orientul Mijlociu precum şi îngrijorări în privinţa drepturilor omului au generat dezbateri în Europa Occidentală şi în America de Nord privind restricţii în vânzarea armelor”, a spus Pieter Wezeman, un cercetător senior al programului de cheltuieli militare şi pentru armament al Sipri.

„Cu toate acestea, SUA şi statele europene rămân principalii exportatori de arme pentru regiune iar 98% dintre armele importate de Arabia Saudită vin de la aceste surse”, a adăugat el.

Israelul a crescut importurile de arme cu 125%, primind arme în mare parte de la SUA, Germania şi Italia.

India, care primeşte majoritatea armelor de la Rusia, se află pe primul loc în clasamentul importatorilor. Egipt, Emiratele Arabe Unite şi China se află de asemenea între primele cinci ţări în clasamentul importatorilor.

„Tensiunile dintre India pe de-o parte şi Pakistan şi China de cealaltă, stau la baza cererii din ce în ce mai mari a Indiei pentru arme majore pe care nu le poate produce”, a spus Siemon Wezeman, cercetător la Sipri.

„China, pe de altă parte, devine din ce în ce mai capabilă să îşi producă propriile arme şi continuă să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Pakistan, Bangladesh şi Myanmar prin furnizarea de arme”, a adăugat el.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este autoarea atacului armat la o școală din SUA. „Samantha” avea 15 ani și se numără printre victime

Zelenski spune că nu a primit încă permisiunea SUA și Marii Britanii de a lovi ţinte din Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă

SUA: Ucraina poate folosi arme americane pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. „Nu e vorba despre geografie. Este bun simț”

Curtea Supremă din SUA a anulat interdicţia asupra unui dispozitiv care permite armelor de foc să tragă mai repede

Partenerii noștri