Live

Analiză „Țara arde și Sara se tunde”. Cât de aproape de colaps este democrația în Israel (Sky News)

Data publicării:
La 75 de ani de la fondarea Israelului, societatea este mai divizată ca niciodată într-o perioadă în care tensiunile din Cisiordania amenință să se transforme într-un nou conflict violent. Foto: Profimedia Images

Sute de mii de oameni protestează pe străzile din Ierusalim, Tel Aviv și alte orașe israeliene aproape în fiecare săptămână. Ei se tem că reformele din sistemul judiciar propuse de guvernul lui Benjamin Netanyahu vor distruge democrația, scrie Sky News.

„Trebuie să ieșim și să luptăm pentru că ne aflăm în ultimele momente în care mai putem să salvăm sistemul democratic din Israel”, a spus unul dintre protestatari.

Pentru al zecelea weekend la rând, mii de israelieni au ieșit în stradă să protesteze. Mulți dintre ei flutură steagul Israelului – în acest fel, oamenii care simt că țara lor se îndreaptă în direcția greșită demonstrează un tip de naționalism blând.

Nemulțumirile lor sunt îndreptate împotriva pachetului de reforme judiciare propus de guvernul lui Benjamin Netanyahu și despre care unii cred că va distruge democrația Israelului.

„Vreau libertate de exprimare, vreau o țară liberă, vreau aceleași drepturi pentru fiecare persoană de fiecare religie și naționalitate, așa cum ai avea într-o democrație”, a spus o protestatară.

Aniversarea a 75 de ani de existență, marcată de proteste uriașe și un nou conflict violent în Cisiordania

Pe măsură ce tot mai mulți oameni ies în stradă, diversitatea manifestanților iese în evidență. Printre protestatari se numără bunici și copii, bătrâni și tineri, religioși și laici, academicieni, avocați, doctori, chiar și unii oficiali ai guvernului.

Sunt evrei din toată lumea: Elveția, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud – cu toții au făcut din Israel casa lor.

Mii de israelieni au ieșit în stradă să protesteze pentru al zecelea weekend la rând. Foto: Profimedia Images

În luna aprilie, statul Israel va aniversa 75 de ani de existență. Ar trebui să fie un moment care să unească țara și să amintească de provocările trecutului, în timp ce poporul celebrează triumful democrației.

În schimb, țara este mai divizată ca niciodată într-o perioadă în care tensiunile din Cisiordania amenință să se transforme într-un nou conflict violent.

Cine își dorește reformele și ce vor schimba ele

Noul guvern al Israelului are o majoritate stabilă și ar putea rămâne la putere mulți ani de acum încolo, însă este și cel mai conservator din istoria țării.

Cu toate că și-a intrat în funcție abia acum trei luni, noul guvern vrea să grăbească adoptarea unor reforme ale sistemului judiciar care i-ar consolida controlul politic asupra desemnării de judecători, inclusiv a celor de la Curtea Supremă de Justiție, care ar avea o capacitate mult mai redusă de a bloca proiectele de lege sau de a interveni împotriva deciziilor guvernului.

Tendința Curții Supreme de a bloca extinderea comunităților evreiești în Cisiordania este o nemulțumire mai veche a politicienilor de dreapta din Israel.

Conservatorii religioși doresc și ei mai multe puteri prin care guvernul să adopte legi pentru separarea pasagerilor din autobuze în funcție de gen și pentru scutirea de la serviciul militar a tinerilor care studiază Tora.

Criticii spun că reformele vor acorda întreaga putere guvernului, vor pune diverse persoane și minorități în pericol și reprezintă o cale pentru Netanyahu să scape de acuzațiile de corupție cu care se confruntă. Foto: Profimedia Images

Criticii spun că reformele vor acorda întreaga putere guvernului, vor pune diverse persoane și minorități în pericol și reprezintă o cale pentru Netanyahu să scape de acuzațiile de corupție cu care se confruntă.

Lipsa unei constituții scrise în Israel a făcut din Curtea Supremă singurul protector real al drepturilor civile și al minorităților. Dacă va fi slăbită, acest lucru va lăsa Israelul fără un sistem de control asupra puterilor guvernului”, a avertizat jurnalistul israelian Anshel Pfeffer.

Opoziția avertizează că situația ar putea degenera într-o lovitură de stat

Multe personaje importante din societatea israeliană au criticat reforma justiției – printre ei se numără un fost prim-ministru al țării, un fost președinte al Curții Supreme, foști generali din armata israeliană și, chiar, actuali rezerviști și ofițeri ai serviciilor de informații.

Când poliția a tras cu tunurile de apă și grenadele paralizante în manifestanți, liderii de opoziție s-au arătat alarmați de incidente, spunând că situația ar putea degenera în și mai multe violențe și, chiar, o lovitură de stat.

„Cred că guvernul, în general, pare să fi fost nepregătit pentru acest tip de rezistență pe care îl vedem pe străzi. Bănuiesc că au crezut că publicul va fi indiferent”, a spus și Dr. Guy Lurie, profesor cercetător de la Institutul Israelian pentru Democrație.

Soția lui Netanyahu, Sara, o figură controversată despre care protestatarii cred că l-a influențat pe premierul țării să adopte o strategie mai conservatoare, s-a găsit înconjurată de manifestanți la începutul lunii martie, când a ieșit dintr-un coafor elegant din Tel Aviv.

Protestatarii au strigat „țara arde și Sara se tunde”. Sara a scăpat nevătămată, dar a avut nevoie de intervenția soldaților israelieni care au escortat-o din salon până la mașină.

Netanyahu, refuzat de echipajul de bord al avionului cu care trebuia să călătorească în Italia

Câteva zile mai târziu, compania aeriană națională a Israelului, El Al, a spus că nu dispune de un echipaj de bord pentru zborul lui Netanyahu în Italia, acolo unde avea progamată o vizită oficială, pentru că niciunul dintre angajați nu a fost de acord să lucreze.

Traducătoarea italiană care ar fi trebuit să ia parte la întâlnirile lui Netanyahu s-a retras și ea, scriind pe Facebook că nu ar mai fi fost iertată de copiii ei dacă ar fi acceptat să traducă cuvintele lui Netanyahu.

Președintele israelian Isaac Herzog a avertizat coaliția lui Netanyahu că țara se află „într-un punct fără întoarcere” și este aproape să cadă în prăpastie. Foto: Profimedia Images

Statele Unite i-au transmis tacit lui Netanyahu să „pună frână” în privința încercării guvernului de a schimba drastic sistemul judiciar – remarca a fost făcută de ambasadorul american din Israel.

Anshel Pfeffer crede că guvernul va câștiga, în ultimă instanță: „Un compromis pare improbabil, acum, din moment ce elementele de extremă dreapta și ultrareligioase ale coaliției simt că au o oportunitate unică de a îndepărta Curtea Supremă, întrucât Netanyahu este legat atât de datoria față de [partenerii de coaliție], cât și de problemele sale cu sistemul legal.”

Avertismentul președintelui israelian pentru coaliția lui Netanyahu: „Istoria vă va judeca”

Până la jumătatea lunii martie, președintele israelian Isaac Herzog și-a pierdut răbdarea. Acesta s-a adresat națiunii la televizor, avertizând că țara se află „într-un punct fără întoarcere” și este aproape să cadă în prăpastie.

„Dacă alegeți calea pe care ați urmat-o până acum, haosul va fi din vina voastră. Istoria vă va judeca”, le-a transmis Herzog lui Netanyahu și restului coaliției.

În același timp, în conflictul israeliano-palestinian se prefigurează o a treia Intifada. Până la începutul lunii martie, 80 de palestinieni și 12 israelieni își pierduseră viața în luptele dintre cele două tabere.

Cu toate acestea, Hamas, grupul de militanți care controlează Fâșia Gaza, nu a declanșat încă un conflict în toată regula împotriva forțelor de securitate israeliene, ceea ce reprezintă un semn că discuțiile de pace mediate de Egipt au avut un efect pozitiv.

Situația ar putea duce la o criză constituțională și, poate, chiar la o lovitură de stat - după cum avertizează opoziția, întrucât niciuna dintre părți nu pare dispusă să dea înapoi. Foto: Profimedia Images

Ce opțiuni are Netanyahu pentru a scoate Israelul din criză

Netanyahu crede că reforma justiției este ca un plasture care trebuie smuls de pe piele – este dureros la început, dar într-un final totul va fi bine. Acum, premierul israelian are două opțiuni: ori continuă în aceeași direcție ca până acum cu adoptarea reformelor, ori le oprește și ajunge la un compromis cu protestatarii.

Situația ar putea duce la o criză constituțională, întrucât niciuna dintre părți nu pare dispusă să dea înapoi.

„Ne este teamă că vom deveni o dictatură în locul democrației pe care o avem acum”, a spus unul dintre protestatarii care au ieșit în stradă săptămâna trecută și care este de părere că Netanyahu se aseamănă tot mai mult unui dictator.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Israelul vrea să aibă „libertate de acţiune” împotriva Hezbollah, în cazul unui acord de încetare a focului în Liban

Israelul oferă cinci milioane de dolari recompensă pentru fiecare ostatic eliberat din Gaza

Un cleric musulman din Gaza pune la îndoială rostul atacului Hamas asupra Israelului. Replica primită

Partenerii noștri