Live

Talibanii ignoră dreptul la educație al femeilor afgane. Colegiile și liceele s-au redeschis în Afganistan, însă numai pentru băieți

Data actualizării: Data publicării:
80 de eleve de la două școli diferite au fost otrăvite în Afganistan. Sursă foto: Profimedia Images

Numai băieţii au primit permisiunea să se întoarcă sâmbătă la şcoală în colegiile şi liceele din Afganistan, o măsură cirticată de UNICEF, care a îndemnat noul regim taliban să nu lase fetele deoparte, relatează AFP.

La zece zile după redeschiderea universităţilor private din Afganistan, Ministerul Educaţiei din Kabul a anunţat vineri că toţi profesorii bărbaţi şi elevii de gen masculin din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a preciza nimic despre fete. 

Această incertitudine riscă să îngrijoreze şi mai mult o parte a populaţiei afgane şi comunitatea internaţională, care se tem că vor vedea acelaşi scenariu ca în momentul primei veniri la putere a Emiratului Islamic al Afganistanului condus de Talibani, care a funcționat între 1996 şi 2001.

Femeilor afgane li s-au anulat drepturile 

Mişcarea islamistă a avut o politică în mod special brutală faţă de femei, care nu aveau voie să muncească, să studieze, să facă sport sau să iasă singure pe stradă, notează Agerpres. 

La începutul anilor 2000, după plecarea talibanilor, care au fost înlăturaţi de o coaliţie internaţională condusă de SUA, femeile afgane au putut să-şi recupereze progresiv drepturile fundamentale şi să aibă acces la meserii care le-au fost interzise în timpul regimului taliban, precum cele de judecător, parlamentar sau pilot.

UNICEF îşi exprimă satisfacţia pentru redeschiderea şcolilor secundare în Afganistan, dar subliniază că fetele nu trebuie lăsate deoparte, a reacţionat vineri directoarea executivă a agenţiei ONU, Henrietta Fore.

Este esenţial ca toate femeile afgane, inclusiv cele mai în vârstă, să-şi poată relua educaţia fără întârziere, iar profesoarele să poată şi ele continua să predea, a insistat UNICEF într-un comunicat, reamintind progresele considerabile realizate de societatea afgană în parteneriat cu comunitatea internațională în cursul ultimelor două decenii.

Citește și: Drama unei femei afgane care se ascunde de talibani: „Îmi doresc ca, atunci când mă vor găsi, să mă ucidă repede”

Afganistanul a devenit o societate în care femeia e despărțită de bărbat 

În ultimii douăzeci de ani, numărul de şcoli din Afganistan s-a triplat, iar numărul copiilor şcolarizaţi a crescut de la un milion la 9,5 milioane, potrivit ONU.

De la revenirea lor la putere, talibanii au încercat să liniştească comunitatea internaţională, dând asigurări între altele, că drepturile femeilor vor fi respectate.

Numai că aceste afirmaţii au fost fragilizate în ultimele săptămâni de mai multe decizii luate de noul executiv fundamentalist din Kabul.

Citește și: Cum sunt anulate drepturile și libertățile femeilor din Afganistan. „Simt că sunt pe cale să îmi pierd identitatea”

Studenți și studente despărțiți de o draperie într-o universitate din Afganistan. Sursă foto: Twitter/ Mortaza Behboudi

Femeile îşi păstrează, de pildă, dreptul de a merge să studieze la universitate, însă ele trebuie să poarte vestimentația tradițională abaya şi hijab, iar cursurile se desfăşoară, în măsura posibilităţilor, separat faţă de bărbaţi.

De asemenea, nicio femeie nu face parte din viitorul executiv afgan prezentat la începutul lui septembrie.

Totodată, Ministerul Femeilor din guvernul afgan, fondat în 2001 după alungarea talibanilor de la putere, a fost înlocuit de noul guvern taliban de la Kabul cu un așa-zis „minister al virtuților și viciilor”, care în precedenta guvernare talibană a funcționat ca o poliția morală talibană, fiind recunoscut pentru brutalitate sa. În perioada regimului taliban anterior, Ministerul Virtuților și Viciilor era „agenția” care punea în aplicare interpretarea extremistă a legii islamice în Afganistan, adică comitea execuții publice sau mutilări.

Citește și: Femeile afgane schimbă tactica și îi atacă într-un mod inedit pe talibani. Fotografiile care au făcut valuri în social media

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara în care spațiile ocupate de femei trebuie să aibă ferestrele astupate. „A le vedea lucrând poate genera acte obscene”

Pakistanul a bombardat masiv o provincie afgană aflată la granița sa. Care este motivul

Peste 40 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi în două accidente rutiere cu autobuze, în centrul Afganistanului

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Partenerii noștri