Sute de mii de oameni sfidează puterea militară și protestează în Sudan
Sute de mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzi în Sudan pentru a protesta față de preluarea puterii de către armată. Este cel mai amplu protest de până acum la adresa loviturii de stat care a avut loc luni în această țară.
Opozanţii loviturii de stat militare din Sudan au lansat un apel la proteste la nivel naţional pentru a cere formarea unui guvern condus de civili şi restabilirea democraţiei în ţară după decenii de guvernare autoritară.
Străzile capitalei sudaneze, Khartoum, erau pline de protestatari sâmbătă dimineața, demonstranții scandând sloganuri antimilitare și fluturând bannere prin care condamnau lovitura de stat. „Nu pentru regimul militar, da pentru regimul civil”, strigau protestatarii.
Cel puțin două persoane au fost împușcate mortal de către militari în orașul Omdurman, iar mai mulți protestatari au fost răniți, relatează CNN, care preia o postare pe Twitter a Comitetului Central al Medicilor din Sudan (CCSD), organizație ce face parte din componenta civilă a Consiliului Suveran, în prezent dizolvat de armată.
După răsturnarea de la putere a lui Omar al-Bashir în 2019, țara a fost condusă dual de grupuri militare și civile.
Omdurman este situat la aproximativ 25 de kilometri nord de capitala Khartoum. Armata ar fi folosit aici muniție reală împotriva manifestanților
În total, 13 persoane au fost ucise și alte 140 au fost rănite în timpul protestelor care au izbucnit de la preluarea puterii de către armată, potrivit CCSD.
Protestele la nivel național au fost convocate de coaliția de activiști Asociația Profesională Sudaneză (SPA), care a avut un rol esențial în organizarea revoltei din Sudan din 2019, ce a dus la răsturnarea regimului de trei decenii al președintelui Omar al-Bashir. SPA cere restaurarea guvernului civil de tranziție al țării și vrea să organizeze un marș cu un milion de oameni, pentru a-și arăta dezacordul față de preluarea puterii de către armată.
„Această țară ar trebui să fie condusă de un guvern civil. Liderii militari nu ar trebui să fie implicați în nicio decizie politică. Ei sunt aici pentru a proteja țara și poporul său”, a explicat un protestatar.
Sâmbătă, demonstranții au cerut, de asemenea, demisia generalului suprem al Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan.
Lovitura de stat din 25 octombrie a urmat unor luni de tensiuni tot mai mari în această țară în care grupurile militare și civile și-au împărțit puterea în anii care au trecut de la destituirea lui Bashir. Alianța lor a rămas însă una șubredă. În contextul sporirii tensiunilor interne, în această lună, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil.
Totul s-a schimbat luni, când armata a preluat efectiv controlul, dizolvând Consiliul Suveran prin care se împărțea puterea și guvernul de tranziție. Militarii l-au reținut temporar pe prim-ministrul Abdalla Hamdok. Mai multe articole din constituție au fost suspendate și guvernatorii de stat au fost înlăturați.
Liderii mondiali au criticat lovitura de stat, iar Statele Unite, Uniunea Europeană, Regatul Unit, Uniunea Africană și Organizația Națiunilor Unite au îndemnat părțile interesate să revină la procesul de tranziție democratică a țării. Sâmbătă, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că forţele de securitate din Sudan trebuie să respecte drepturile omului, iar orice violenţă împotriva manifestanţilor paşnici este „inacceptabilă”.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News