Live

SURSE: Coreea de Nord își ascunde arsenalul nuclear la granița cu China

Data actualizării: Data publicării:

Încearcă regimul de la Phenian să ascundă arsenalul de focoase nucleare? În timp ce comunitatea internațională este atentă joi la ceea ce Coreea de Nord prezintă ca fiind demantelarea instalațiilor nucleare de pe poligonul Punggye-ri, o altă zonă ar adăposti adevăratele intenții ale lui Kim Jong-un, relatează publicația sud-coreeană Daily NK.

Potrivit Daily NK, provincia nord-coreeană Chagang, de la granița cu China, a fost ridicată la rang de „zonă specială revoluționară”, care înseamnă, în limbaj militar, o regiune militară strategică. Mai mult, notează sursa citată, terenul predominant muntos poate fi o ascunzătoare ideală pentru arsenalul nuclear al Phenianului.

Un oficial de rang înalt de la Phenian a declarat, sub condiția anonimatului, că desemnarea provinciei ca punct militar strategic a fost discutată luna trecută în cadrul unei ședințe a Ministeurului Securității de Stat.

În ultimele decenii, autoritățile nord-coreene au dezvoltat mai multe elemente de infrastructură militară în Chagang.

Fiind situată la granița cu China, provincia ar avea și mai multe rute subterane de evadare pe care elita dinastică de la Phenian le-ar putea folosi în cazul unui război.

Tot aici ar fi depozitat și un fond impresionant de arhive din perioada foștilor dictatori Kim Il-sung și Kim Jong-il, mai scrie Daily NK.

În general, „armele nucleare pot fi ascunse oriunde, însă autoritățile nord-coreene au ales această locație pentru că este dificil de monitorizat prin satelit”, a declarat o altă sursă publicației sud-coreene.

Coreea de Nord a efectuat joi ce pretinde a fi distrugerea instalaţiei sale de testare nucleară Punggye-ri, declanşând o serie de explozii, în decurs de mai multe ore, în prezenţa unor jurnalişti străini, transmite The Associated Press, citată de News.ro. 

Detonările au avut loc înaintea unui summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, programat pe 12 iunie la Singapore, asupra căruia pluteşte o incertitudine.

Phenianul şi-a anunţat planul de a-şi distruge „în întregime” instalaţia de la Punggye-ri, în nord-estul ţării, iar câţiva jurnalişti străini au fost invitaţi să observe operaţiunea.

Exploziile la instalaţia de testare nucleară, săpată în munţi din nord-est, într-o regiune puţin populată, au vizat trei tuneluri subterane şi un număr de turnuri de observaţie din împrejurimi.

Operaţiunea a fost planificată şi anunţată de Kim Jong Un înaintea summitului prevăzut luna viitoare cu Donald Trump.

Demolarea a avut loc pe fondul unei noi „salve verbale” vizând Washingtonul, prin care Phenianul l-a catalogat pe vicepreşedintele Mike Pence o „marionetă politică” şi a ameninţat că este pregătit în egală măsură de o confruntare nucleară sau negocieri.

Hotărârea Nordului de a-şi demola instalaţia de la Punggye-ri este considerată un semn de bunăvoinţă din partea lui Kim, cu scopul de a crea o atmosferă pozitivă înainte de summit.

Însă acest lucru nu este ireversibil şi este necesar să fie urmat de o serie de măsuri semnificative în vederea întrunirii cerinţelor lui Trump de „denuclearizare”.

Prin faptul că a invitat presa străină - în principal posturi de televiziune - la operaţiune, Nordul speră ca imagini de la închiderea instalaţiei - inclusiv explozii menită să surpe intrarea în tuneluri - să fie transmise în întreaga lume.

Din acest grup face parte inclusiv o echipă din cadrul Associated Press Television.

Phenianul nu a chemat însă inspectori internaţionali la acest eveniment - ceea ce-i diminează valoare de concesie importantă.

Izbucnirea care l-a vizat pe Pence, atribuită unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe, are loc după o nouă mustrare dură a noului consilier pe probleme de securitate naţională al lui Trump John Bolton şi provoacă îngrijorări cu privire la faptul că o prăpastie s-a căscat între cele două părţi chiar înaintea summitului prevăzut pe 12 iunie în Singapore.

În ambele cazuri, Phenianul a încercat să respingă declaraţii dure ale unor susţinători ai liniei dure potrivit cărora Coreea de Nord ar putea să ajungă ca Libia dacă nu dă curs rapid şi ireversibil unor măsuri prin care să renunţe la armanetul nuclear.

Adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hu a catalogat joi drept „ignorante” şi „stupide”, potrivit agenţiei nord-coreene de ştiri KCNA, declaraţii pe care Pence le-a făcut într-un interviu acordat Fox News prin care a comparat capacităţile nucleare nord-coreene cu cele libiene.

Libia a renunţat la programul său nuclear într-un stadiu timpuriu, iar dictatorul Muammar al-Gaddafi a fost îndepărtat mai târziu de la putere şi ucis în timpul unei revolte.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Momentul în care Forțele speciale ucrainene resping un atac nord-coreean în regiunea Kursk. Mai mulți morți și răniți

Partenerii noștri