Live

„Summitul NATO nu este o limită”. Turcia anunță că îşi va menţine veto-ul faţă de aderarea Finlandei şi Suedei

Data publicării:
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. Foto: Profimedia

Guvernul turc a anunţat joi că la summitul NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid îşi va menţine veto-ul prin care blochează aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă.

„Summitul NATO nu este o limită. Nu există un termen pentru încheierea procesului de aderare”, a semnalat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la o conferinţă de presă comună la Ankara cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss. „Chiar şi după o semnare a protocolului de aderare, va exista un proces de ratificare de către statele membre ale Alianţei. Aliaţii noştri depun eforturi maxime pentru a ajunge la o soluţie în acest proces”, a mai spus ministrul turc, citat de Agerpres.

„Delegaţii ale Suediei şi Finlandei au fost în Turcia, le-am transmis în scris preocupările şi aşteptările noastre. Ele ne-au înmânat un document. Dar încă nu ni se pare suficient”, a adăugat Cavusoglu, fără a detalia.

„Dacă aceste două ţări doresc să devină membre, trebuie să îndeplinească unele lucruri. Le înţelegem preocupările de securitate, dar dacă ele doresc să devină membre ale NATO, preocupările statelor membre trebuie de asemenea să fie avute în vedere. La summitul de la Madrid aceste chestiuni vor fi dezbătute şi vor fi analizate în reuniuni bilaterale şi în alte platforme multilaterale”, a continuat şeful diplomaţiei turce.

Cavusoglu a anunţat de asemenea că la acest summit Turcia va cere o reuniune specială pe tema terorismului în zona flancului sudic al NATO.

În schimb, Liz Truss a confirmat sprijinul Regatului Unit faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, întrucât aceasta „va consolida apărarea şi securitatea noastră colectivă”.

Turcia motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc „terorişti”, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate, din iulie 2016, împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Erdogan spune că Biden a făcut o „mare eroare” să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachete americane ATACMS

O navă chineză a fost reperată în locul în care au fost secționate cablurile din Marea Baltică. Coincidența nu se oprește aici

Partenerii noștri